Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ζητά μείωση των δαπανών της ΕΕ

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Youmagazine Newsroom

 

Να περιοριστούν οι θέσεις των επιτρόπων της Κομισιόν από 28 σε 18 ζητά ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

ν

ΣΕ ΜΙΑ εποχή λιτότητας, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να δώσουν το καλό παράδειγμα μειώνοντας τις δαπάνες, λέει ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, και προτείνει να μειωθεί ο αριθμός των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν).
Λίγο πριν από την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιουλίου από την Αυστρία, η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε εκ νέου την εξοικονόμηση κόστους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Νομίζω ότι αν θέλουμε να σώσουμε την Ευρώπη, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αποτελέσουν καλό παράδειγμα και να μειώσουν επίσης τις διοικητικές δαπάνες», δήλωσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς στην εφημερίδα Die Welt.
«Αν ο αριθμός των επιτρόπων μειωθεί από 28 σε 18, με βάση ένα δίκαιο σύστημα εκ περιτροπής, όχι μόνο θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γίνει σαφώς πιο αποτελεσματική», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μόλις πρόσφατα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για μια Επιτροπή με μειωμένη σύνθεση. Η γραμμή της Γαλλίας είναι παρόμοια, με τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν να προτείνει τον περιορισμό του αριθμού των Επιτρόπων της ΕΕ σε δεκαπέντε. Ωστόσο, μια τέτοια μεταρρύθμιση, αν γίνει, θα εφαρμοζόταν πιθανότατα μόνο την επόμενη δεκαετία και όχι πριν από την επόμενη Επιτροπή, το φθινόπωρο του 2019.
Ο Κουρτς μίλησε, επίσης, υπέρ της εγκατάλειψης ενός από τους δύο τόπους συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής, οι ευρωβουλευτές συναντώνται εναλλάξ σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες και κάθε φορά απαιτείται μια κοπιαστική μεταφορά προσώπων και ένα ετήσιο κόστος εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ.
Ωστόσο, ένας νέος κανονισμός θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από το Συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Αλλά ο Κουρτς παραδέχτηκε αρκετά ρεαλιστικά ότι «η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει οικειοθελώς την έδρα στο Στρασβούργο».
Η κυβέρνηση της Αυστρίας είναι ένας από τους σκληρότερους επικριτές του νέου σχεδίου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προβλέπει δαπάνες 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2021 και 2027 σε μια Ευρώπη που παραπαίει και μια νέα οικονομική κρίση προ των πυλών.
Η Γερμανία –η οποία, όπως και η Αυστρία, ανήκει στις χώρες που συνεισφέρουν στα έξοδα– θέλει να συνεισφέρει περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν στον κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά λιγότερο από τα επιπλέον 12 δισεκατομμύρια ευρώ που ζητούν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών.
Η Αυστρία θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιουλίου για τρίτη φορά από το 1998 και το 2006 για μισό χρόνο.

 


Translate this post