Ο ναρκισσισμός των εφήβων δεν είναι πάντα κακός
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Youmagazine Newsroom
Οι ναρκισσιστές έφηβοι είναι πιο δυνατοί και παίρνουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο, υποστηρίζει μια νέα επιστημονική έρευνα.
ν
Ο ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΣ σε συνδυασμό με το αίσθημα ανωτερότητας είναι ένας από τους μηχανισμούς της προσωπικότητας που αυξάνει την αυτοεκτίμηση και βελτιώνει τις επιδόσεις μας σχεδόν σε κάθε τομέα της ζωής.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής έρευνας, με επικεφαλής τον Κώστα Παπαγεωργίου, έναν Έλληνα ψυχολόγο της διασποράς που μελέτησε τις επιδόσεις μαθητών ηλικίας 14 έως 19 ετών.
Ο αυτοθαυμασμός και η ωραιοπάθεια δεν είναι πάντα στοιχεία αρνητικά. Αντίθετα, οι έφηβοι που είναι πιο ναρκισσιστές και διακατέχονται από συναισθήματα ανωτερότητας, μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα στο σχολείο και να πάρουν καλύτερους βαθμούς στις εξετάσεις, πράγμα που εν μέρει εξηγεί τον αυξανόμενο ναρκισσισμό στη σύγχρονη κοινωνία.
Αν ισχύει αυτή η εκτίμηση, τότε όλος αυτός ο χρόνος που περνάνε οι έφηβοι τραβώντας “σέλφι” και “ανεβάζοντας” κολακευτικές για τους ίδιους φωτογραφίες στους λογαριασμούς τους στο Instagram, στο Facebook ή στο Snapchat, ίσως να μην είναι χαμένος τελικά…
Ομάδα ερευνητών από βρετανικά, αμερικανικά και ρωσικά πανεπιστήμια, με επικεφαλής τον λέκτορα αναπτυξιακής ψυχοπαθολογίας Κώστα Παπαγεωργίου, διευθυντή του Εργαστηρίου InteRRact της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας Personality and Individual Differences, μελέτησαν 340 μαθητές ηλικίας 14 έως 19 ετών, συσχετίζοντας τεστ προσωπικότητας και νοημοσύνης με τις επιδόσεις τους στις σχολικές εξετάσεις.
Με έκπληξη διαπίστωσαν ότι οι νέοι με υψηλότερη βαθμολογία στον υποκλινικό (μη παθολογικό ή φυσιολογικό) ναρκισσισμό είχαν καλύτερη σχολική επίδοση.
ν
Ο ναρκισσισμός ενισχύει την αυτοεκτίμηση
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Παπαγεωργίου: «Ο ναρκισσισμός θεωρείται ένα κοινωνικά κακόβουλο χαρακτηριστικό και αποτελεί μέρος της “σκοτεινής τριάδας” των γνωρισμάτων της προσωπικότητας, μαζί με την ψυχοπάθεια και τον μακιαβελισμό. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ναρκισσισμός είναι μια αυξανόμενη τάση στην κοινωνία μας, όμως αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι το άτομο που επιδεικνύει ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, έχει κάποια διαταραχή της προσωπικότητας».
Όπως τόνισε, «αν είσαι ναρκισσιστής, πιστεύεις έντονα ότι είσαι καλύτερος από τους άλλους και ότι αξίζεις να επιβραβευθείς. Η εμπιστοσύνη σον εαυτό και στις ικανότητές σου είναι ένα από τα βασικά σημάδια του μεγαλοπρεπούς ναρκισσισμού, και αποτελεί επίσης τον πυρήνα της ψυχικής αντοχής, χάρη στην οποία κάποιος είναι πιθανότερο να μη διστάσει μπροστά στις προκλήσεις και να βγει νικητής, όταν τις δει ως ευκαιρία προσωπικής ανάπτυξης».
Η κοινωνία μας εξετάζει τον ναρκισσισμό στο πλαίσιο του δυισμού “καλό” και “κακό”, και αποφαίνεται πως είναι κάτι κακό. Αυτό όμως δεν ισχύει, λέει ο Παπαγεωργίου. Τα διάφορα συναισθήματα ή χαρακτηριστικά της προσωπικότητας δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως καλά ή κακά, γιατί είναι προϊόντα της εξέλιξης. Υπόκεινται σε εξέλιξη και δοκιμάζονται πολλαπλώς, κατά πόσον είναι ακατάλληλα ή κατά πόσον βοηθούν το άτομο να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.
v