Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι αγωνίζονται να παραμείνουν σε ανεκτές συνθήκες, καθώς η Γη συνεχίζει να θερμαίνεται.
Στο Καράτσι του Πακιστάν πέθαναν μεταξύ 20 και 22 Μαΐου από θερμοπληξία 65 άνθρωποι, πράγμα που αναζωπύρωσε τους φόβους για επανάληψη του καύσωνα του 2015 που είχε 1.300 νεκρούς. Πηγή: Reuters
ν
ΟΠΩΣ μεταδίδει το Reuters, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν από την έλλειψη κλιματισμού και ψύξης να διατηρήσουν μια ανεκτή για τον οργανισμό ατμόσφαιρα και να διατηρήσουν τρόφιμα και φάρμακα, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεπάγεται υψηλότερες θερμοκρασίες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα περισσότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για ψυγεία, ανεμιστήρες, κλιματιστικά και άλλες συσκευές – ένας ακόμη επιβαρυντικός παράγοντας που θα προστεθεί στην ανθρωπογενή αλλαγή του κλίματος.
Μια λύση, για να μην επιβαρυνθεί άλλο το κλίμα, θα ήταν η μερική έστω απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, που κυριαρχούν παγκοσμίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και στροφή σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Βιώσιμη Ενέργεια Για Όλους.
Περίπου 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική –470 εκατομμύρια σε αγροτικές περιοχές και 630 εκατομμύρια σε παραγκουπόλεις– βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο μεταξύ των 7,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο.
«Η κλιματική αλλαγή συνεπάγεται ολοένα και πιο σοβαρούς κινδύνους για τα οικοσυστήματα, την ανθρώπινη υγεία και την οικονομία όχι μόνο στις χώρες του Τρίτου Κόσμου αλλά και στην Ευρώπη», δήλωσε στο Reuters η Rachel Kyte, επικεφαλής του οργανισμού και ειδικός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ενέργεια..
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 52 κράτη, οι χώρες που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο είναι η Ινδία, η Κίνα, η Μοζαμβίκη, το Σουδάν, η Νιγηρία, η Βραζιλία, το Πακιστάν, η Ινδονησία και το Μπαγκλαντές.
«Πρέπει να παρέχουμε ψύξη με έναν πιο αποδοτικό τρόπο», δήλωσε η Rachel Kyte. Για παράδειγμα, εάν οι εταιρείες αναπτύξουν κλιματιστικά χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσης για να τα πουλήσουν στις μεσαίες τάξεις των τροπικών χωρών, θα απευθύνονταν σε πολύ μεγάλες αγορές.
Υπάρχουν και απλούστερες λύσεις. Να βάφονται τα σπίτια και οι ταράτσες λευκές ώστε να ανακλούν το φως του ήλιου, καθώς και ο ενεργειακός επανασχεδιασμός των κτιρίων που να επιτρέπει τη διαφυγή θερμότητας.
Καμία ωστόσο μέριμνα δεν μπορεί να ληφθεί απέναντι στην τήξη των πάγων από την άνοδο της θερμοκρασίας σε όλο τον πλανήτη και στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών. ν
ν
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας του ΟΗΕ λέει ότι το θερμικό άγχος που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να προκαλέσει 38.000 επιπλέον θανάτους ετησίως μεταξύ των ετών 2030 και 2050. Είναι μια «αισιόδοξη» εκτίμηση, καθώς ένα θερμό κύμα 40 βαθμών Κελσίου που έπληξε τον Μάιο το Καράτσι, είχα σαν αποτέλεσμα να πεθάνουν σε λίγες μέρες πάνω από 60 άνθρωποι.
Στις απομακρυσμένες περιοχές των τροπικών χωρών, πολλοί άνθρωποι δεν διαθέτουν ηλεκτρικό ρεύμα και οι κλινικές συχνά δεν μπορούν να συντηρήσουν εμβόλια ή φάρμακα που χρειάζονται ψυγείο, ανέφερε η μελέτη. Επίσης, στις φτωχογειτονιές των πόλεων, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται με παρατεταμένες διακοπές.
Όσοι ασχολούνται με τη γεωργία, τα οπωροκηπευτικά και την αλιεία δεν μπορούν να συντηρήσουν τα προϊόντα μέχρι να τα μεταφέρουν στην αγορά. Για παράδειγμα, τα φρέσκα ψάρια διατηρούνται μόνο λίγες ώρες σε θερμοκρασία 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ αν ψυχθούν παραμένουν φρέσκα για μέρες.
Την περασμένη εβδομάδα, μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ στη Βρετανία υπολόγισε ότι ο αριθμός των συσκευών ψύξης θα τετραπλασιαστεί μέχρι το 2050 σε 14 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας.