Άνοιξαν την μυστηριώδη μαύρη σαρκοφάγο στην Αίγυπτο
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Posted by Youmagazine Staff
Παρά τις προειδοποιήσεις για την ύπαρξη κάποιας αρχαίας «κατάρας», οι αρχαιολόγοι άνοιξαν την τεράστια μαύρη σαρκοφάγο ηλικίας 2.000 ετών που βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια.
Η μυστηριώδης μαύρη σαρκοφάγος στην Αίγυπτο αποκάλυψε το μακάβριο περιεχόμενό της, παρά τις προειδοποιήσεις για κατάρα. Photo: EPA. Πηγή: Supplied
v
ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ σημαντικά το ενδεχόμενο, η τεράστια γρανιτένια σαρκοφάγος της Αλεξάνδρειας να αποτελεί σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη, καθώς το σημερινό άνοιγμα του σχεδόν 30 τόνων ευρήματος, αποκάλυψε την εύρεση τριών σκελετών, που βρέθηκαν στο πλημμυρισμένο εσωτερικό της.
Αν και δεν είναι σύνηθες εύρημα, δεν είναι όπως όλα δείχνουν η τελευταία κατοικία κάποιου βασιλιά (είχαν εκφραστεί και υπόνοιες περί Μεγάλου Αλεξάνδρου) ή άλλου σημαίνοντος προσώπου όπως κάποιοι είχαν εικάσει.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νερό προερχόταν από μια τρύπα που είχε διαπεράσει τον γρανίτη.
Παράλληλα, μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί η ύπαρξη κτερισμάτων.
ν
ν
Το άνοιγμα της σαρκοφάγου έγινε παρουσία του γενικού γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Μουστάφα Ουαζίρι.
Το τεράστιο εύρημα βρέθηκε στην περιοχή Σίντι Γκάμπερ της Αλεξάνδρειας σε βάθος πέντε μέτρων.
ν
Η εικόνα αυτή, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 19 Ιουλίου 2018 από το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, δείχνει τους σκελετούς να επιπλέουν στη γεμάτη με λύματα σαρκοφάγο από μαύρο γρανίτη, που ανακαλύφθηκε στις αρχές του μήνα στην περιοχή Σίντι Γκάμπερ της Αλεξάνδρειας. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν
Ο τάφος, μέσα στον οποίο βρέθηκε η γιγαντιαία σαρκοφάγος, ανήκει στην Πτολεμαϊκή περίοδο και χρονολογείται μεταξύ 305 και 30 π.Χ. Η γρανιτένια σαρκοφάγος έχει μήκος 2,65 μέτρα, πλάτος 1,55 μέτρα και ύψος 1,85 μέτρα.
ν
Τα κρανία των τριών αποσυντεθειμένων σωμάτων που βρέθηκαν μέσα στο μυστηριώδες τεράστιο μαύρο φέρετρο. Photo: EPA. Πηγή: Supplied
v
Είχαν εκφραστεί ελπίδες ότι το μεγάλο μέγεθος του φέρετρου υποδήλωσε ότι ανήκε σε έναν ισχυρό και σημαντικό άνθρωπο, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος ίδρυσε την ομώνυμη πόλη της Αλεξάνδρειας το 331 π.Χ.
Ο Μακεδόνας στρατηλάτης πέθανε μόλις οκτώ χρόνια αργότερα και τάφηκε στην Αλεξάνδρεια. Τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου είχαν επισκεφθεί αρκετοί Ρωμαίοι αυτοκράτορες, με τελευταίον τον Σεπτίμιο Σεβήρο που τον επισκέφθηκε το 201 μ.Χ. Έκτοτε σβήστηκαν όλα τα ίχνη και ο τελευταίος χώρος ανάπαυσης του στρατηλάτη είναι μέχρι σήμερα άγνωστος. Άλλωστε τα μεγάλα μυστικά δεν αποκαλύπτονται τόσο εύκολα.
Όσο για την «κατάρα των Φαραώ», ο θρύλος της ξεκίνησε με το άνοιγμα του τάφου του Τουταγχαμού το 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ.
Ο Κάρτερ και ο χρηματοδότης του, Λόρδος Κάρναρβον, ήταν οι πρώτοι που αντίκρισαν τον θησαυρό που έκρυβε ο τάφος του Τουταγχαμών. Ο Λόρδος Κάρναρβον ήταν ο πρώτος που πέθανε λίγους μήνες μετά.
Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, και τα 26 άτομα που είχαν μπει στον τάφο του Φαραώ, πέθαναν μετά από λίγο καιρό. Στην πραγματικότητα, υπήρξαν μόλις έξι θάνατοι μέσα στην επόμενη δεκαετία που παραμένουν μέχρι σήμερα μυστηριώδεις. Όλοι οι άλλοι πέθαναν από φυσικά αίτια, σε μεγάλη ηλικία.
ν
Το άνοιγμα της τεράστιας μαύρης σαρκοφάγου αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτηματικά, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί άλλο τέτοιο τεράστιο φέρετρο στην αρχαία Αίγυπτο. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν
Η μεταφορά της τεράστιας σαρκοφάγου που ζυγίζει 27 τόνους και τοποθετείται στο 323 π.Χ. έτος που σηματοδοτεί την έναρξη της Πτολεμαϊκής περιόδου της Αιγύπτου μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Photo: Reuters. Πηγή: Supplied
ν