Washington Post: Σαράντα χρόνια λιτότητας ακόμη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Posted by Youmagazine Staff
Η Ελλάδα έχει ακόμα μεγάλο χρέος, μικρή ανάπτυξη και πολύ εύθραυστο ιδιωτικό τομέα για να μπορεί να υποστηρίζει ότι βγαίνει από τα μνημόνια, εκτιμά η Washington Post.
ν
ΜΠΟΡΕΙ η Ευρώπη να πανηγυρίζει ότι η Ελλάδα είναι τώρα success story, αλλά η χώρα έχει υπάρξει μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές αποτυχίες στην ιστορία εκτός από τις περιόδους πολέμων ή επαναστάσεων, γράφει σε ανάλυσή της η εφημερίδα Washington Post τονίζοντας –με αφορμή και την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ– ότι «παρά τα χαμηλότερα επιτόκια και τις μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής, η Ελλάδα έχει ακόμα μεγάλο χρέος, μικρή ανάπτυξη και πολύ εύθραυστο ιδιωτικό τομέα για να μπορεί να υποστηρίζει για πολύ ότι δεν θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια».
Το άρθρο της Washington Post έχει τίτλο: “Μόνο τέσσερις οικονομίες έχουν συρρικνωθεί περισσότερο από την Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια. Δύο από αυτές έχουν πληγεί από εμφύλιους πολέμους”.
Η εκτίμηση των αναλυτών της αμερικανικής εφημερίδας είναι καίρια, καθώς η Ελλάδα έχει ουσιαστικά κατακτηθεί από τη Γερμανία. Η κατάκτηση άρχισε το 2010, αλλά δυστυχώς δεν έγινε αντιληπτή από τον ελληνικό λαό. Σήμερα, μόνο ένα 10% του πληθυσμού έχει συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει.
Η Ελλάδα κατακτήθηκε χωρίς καν να δώσει μάχη. Η Γερμανία, αφού επί οκτώ χρόνια άρπαξε ό,τι μπορούσε να αρπάξει, δεν άφησε να γίνει γενοκτονία του φτωχοποιημένου λαού, όπως έκανε με τους Εβραίους κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά τον συντηρεί ώστε να μην πεθάνει, με τα διάφορα «πακέτα» βοήθειας.
Το ωραίο όμως στην υπόθεση είναι, ότι τα απαραίτητα για την επιβίωση ποσά που δίνει στην κατεστραμμένη Ελλάδα, προστίθενται στο χρέος της χώρας, ώστε οι Έλληνες, ακόμη κι αν το θελήσουν, να μην μπορούν ποτέ να ανεξαρτητοποιηθούν.
ν
ν
Τέσσερις ακόμη δεκαετίες λιτότητας
Η Washington Post υπενθυμίζει ότι με βάση την τελευταία συμφωνία για την έξοδο από το πρόγραμμα, η Ελλάδα υποτίθεται ότι θα πρέπει να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.
«Αυτό σημαίνει τέσσερις ακόμη δεκαετίες λιτότητας», υπογραμμίζει η εφημερίδα. «Οπότε δεν είναι περίεργο ότι η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στα επίπεδα του 2008 μέχρι το 2030».
Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι με την εξαίρεση του Σαν Μαρίνο, υπάρχουν μόνο τέσσερις χώρες που είχαν μεγαλύτερη συρρίκνωση στην οικονομία τους από την Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια: η Λιβύη, η Υεμένη, η Βενεζουέλα και η Ισημερινή Γουινέα.
«Οι δύο πρώτες χτυπήθηκαν από εμφύλιο και οι άλλες δύο είναι πετρελαιοπαραγωγές δικτατορίες, τόσο διεφθαρμένες και ανίκανες, ώστε επιδείνωσαν την πετρελαϊκή κρίση. Ακόμα και η Ουκρανία, η οικονομία της οποίας ήταν σταθερή το 2009, αλλά υπέστη κάμψη λόγω του πολέμου με τη Ρωσία το 2014, τα έχει πάει πολύ καλύτερα από την Ελλάδα» αναφέρει η Washington Post.
«Η οικονομία της Ουκρανίας συρρικνώθηκε “μόνο” κατά 17,8% από το 2008, σε σύγκριση με το 23,6% της Ελλάδας»
ν
ν
Από τα συντρίμμια ενός πολέμου
Και το άρθρο της εφημερίδας καταλήγει: «Η κατεστραμμένη Ελλάδα είναι σήμερα ό,τι αποκαλεί “επιτυχία” η Ευρωπαϊκή Ένωση: μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί τόσο πολύ ώστε μοιάζει να έχει βγει από τα συντρίμμια ενός πολέμου».
Και υπενθυμίζει στους αναγνώστες της πως το είδος της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας είναι συνήθως σύμπτωμα μιας ευρύτερης κατάρρευσης του κράτους. Αυτό δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ σε πλούσιες χώρες.
«Από το 1900 έχουν σημειωθεί μόνο τρεις οικονομικές καταρρεύσεις σαν της Ελλάδας: μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά την πτώση του κομμουνισμού. Άλλες μικρότερες καταρρεύσεις σχετίζονται επίσης με πολέμους: οι βαλκανικοί πόλεμοι του 1910-12, ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος 1936-39, ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος 1946-49, ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990».
ν