Πιθανώς ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο και δεύτερη Σφίγγα
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Posted by Youmagazine Staff
Μυστήριο καλύπτει την είδηση ότι βρέθηκε και δεύτερη Σφίγγα στην Κοιλάδα των Βασιλέων κοντά στο Λούξορ.
Οι πρώτες φωτογραφίες από τον τόπο της ανασκαφής.
Είναι δυνατόν να υπάρχουν περισσότερες από μια Σφίγγες στην Αίγυπτο; (Φωτο αρχείου)
ν
ΕΡΓΑΤΕΣ κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών στην Κοιλάδα των Βασιλέων στο Λούξορ, ανακάλυψαν ένα αρχαίο έργο που πιστεύεται ότι είναι μια Σφίγγα, όπως αυτή που βρίσκεται στο οροπέδιο της Γκίζας.
Η είδηση, αν και διέρρευσε, καλύπτεται από μυστικότητα, καθώς δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα καμία φωτογραφία του νεοανακαλυφθέντος μνημείου.
Με σώμα λιονταριού και κεφάλι ανθρώπου, και ηλικία 4.500 ετών, η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας είναι από καιρό ένα από τα πιο μοναδικά και παγκοσμίως αναγνωρίσιμα μνημεία της αρχαίας Αιγύπτου.
Τώρα οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι μια δεύτερη Σφίγγα σε καθιστή στάση έχει ανακαλυφθεί κατά μήκος ενός δρόμου που συνδέει τους ναούς του Καρνάκ και του Λούξορ στο Νείλο.
ν
ν
Εικάζεται ότι το άγαλμα είναι 4.000 ετών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται ακόμη θαμμένο στο έδαφος. Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν πολλές φωτογραφίες. Ωστόσο, οι τουρίστες μπορούν να επισκεφθούν την περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών.
Η αποκάλυψη ολόκληρου του αρχαίου μνημείου δεν είναι απλή υπόθεση. Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Αμπντέλ Αζίζ, γενικό διευθυντή αρχαιοτήτων του Λούξορ, δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για την εξαγωγή του αγάλματος από το έδαφος «λόγω της ιδιαίτερης φύσης του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται».
Με άλλα λόγια, το αρχαίο έργο δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση και θα χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για να αποκατασταθεί.
ν
Η φωτογραφία αυτή από το χώρο της ανασκαφής δείχνει τα σπασμένα μέλη του αρχαίου αγάλματος, το οποίο οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι μια Σφίγγα με ανθρώπινο κεφάλι και σώμα λιονταριού. Πηγή: Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου
ν
Σύμφωνα με τον αιγυπτιολόγο Μπασάμ αλ-Σάμμα, πρόκειται αναμφίβολα για Σφίγγα, καθώς έχουν βρεθεί παρόμοια αγάλματα μικρότερου μεγέθους στο Λούξορ, κοντά στους τάφους των φαραώ Aymanhotb III και Τούθμοσι Δ΄, αναφέρει η εφημερίδα Egypt Today.
ν
Οι αρχαιολόγοι φωτογράφησαν τα τμήματα που έχουν αποκαλυφθεί μαζί με ένα μέτρο για να δώσουν μια ιδέα του μεγέθους του μνημείου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται θαμμένο στην άμμο. Πηγή: Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου
ν
Έχοντας υπόψη την προτίμηση των αρχαίων Αιγυπτίων στη συμμετρία, ερευνητές είχαν εκφράσει στο παρελθόν την άποψη ότι πρέπει να υπήρχε και δεύτερη Σφίγγα όπως αυτή της Γκίζας, η οποία πιθανώς να καταστράφηκε από κεραυνό.
Όλες οι άλλες εργασίες στην περιοχή έχουν προσωρινά σταματήσει.
Εάν αποδειχτεί ότι το άγαλμα είναι πραγματικά μια δεύτερη Σφίγγα, θα είναι μια από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις όλων των εποχών.
ν
Άποψη του ταφικού συγκροτήματος στην Κοιλάδα των Βασιλέων στο Λούξορ. Image: Supplied
ν
Ο μνημιώδης ναός της βασίλισσας Χατσεψούτ. Λούξορ, δυτική όχθη του Νείλου, Κοιλάδα των Βασιλέων. Image: Supplied
ν