• Ορατός ολόκληρο τον Σεπτέμβριο θα είναι ο κομήτης Giacobini-Zinner καθώς βρίσκεται στην κοντινότερη απόστασή του από τη Γη.
• Δείτε το βίντεο στο τέλος του άρθρου.
Ο κομήτης έφτασε στο περιήλιό του, δηλαδή στην κοντινότερη απόσταση της τροχιάς του από τον Ήλιο (στα 151,5 εκατ. χλμ.), αλλά ταυτόχρονα και στο περίγειό του, δηλαδή στην κοντινότερη απόστασή του από τη Γη (στα 58,5 εκατ. χλμ.), με αποτέλεσμα να είναι αρκετά λαμπερός τις πρώτες πρωινές ώρες. Image: Supplied
ν
ΕΧΟΝΤΑΣ και αυτός πράσινη απόχρωση, ο 21Ρ/Giacobini-Zinner, θα είναι αρκετά φωτεινός όλο τον Σεπτέμβριο, ώστε να είναι ορατός από τη Γη με μικρό τηλεσκόπιο ή ακόμη και με ισχυρά κιάλια.
Τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου ο κομήτης θα έχει φθάσει στο περιήλιό του, δηλαδή στην κοντινότερη απόσταση της τροχιάς του από τον Ήλιο (στα 151,5 εκατ. χλμ.), αλλά ταυτόχρονα και στο περίγειό του, δηλαδή στην κοντινότερη απόστασή του από τη Γη (στα 58,5 εκατ. χλμ.).
Ο κομήτης είχε ανακαλυφθεί το 1900 από τον Γάλλο αστρονόμο, Μισέλ Γιακοβινί, του Αστεροσκοπείου της Νίκαιας και ξανά το 1913 από τον Γερμανό αστρονόμο Ερνστ Τζίνερ του Αστεροσκοπείου του Μπάμπεργκ. Έκτοτε φέρει το όνομα και των δύο.
Ανήκει στην «οικογένεια» κομητών του Δία, που έχει «συλλάβει» γύρω του –χάρη στη μεγάλη βαρυτική έλξη του– εκατοντάδες κομήτες. Έχει διάμετρο δύο χιλιομέτρων και θα είναι ορατός από τη Γη τις πρωινές ώρες καθ’ όλο το Σεπτέμβριο, ενώ από τον Οκτώβριο θα γίνεται ολοένα και πιο αχνός.
Ο κομήτης 21P/Giacobini-Zinner δεν πρέπει να συγχέεται με τον επίσης «πράσινο» κομήτη PanSTARRS C/2017 S3 που βρίσκεται στην γειτονιά της Γης από τον Ιούλιο και για τον οποίο έχουμε γράψει χωριστά. Στο άρθρο εκείνο του Ιουλίου θα βρείτε και την ερμηνεία που έδιναν οι αρχαίοι Έλληνες στους κομήτες.