Ο βιρτουόζος Λεωνίδας Καβάκος ενθουσίασε το κοινό στο Λουξεμβούργο ερμηνεύοντας με μοναδικό τρόπο το κονσέρτο για βιολί του Στραβίνσκι. ν
ν
Ο ΒΙΡΤΟΥΟΖΟΣ του βιολιού Λεωνίδας Καβάκος είναι ένας από τους κορυφαίους βιολονίστες της εποχής μας. Ο Καβάκος, που με τα χρόνια έχει προσθέσει στο ταλέντο του την ωριμότητα και την εμπειρία, έχει στο παίξιμό του ένα μοναδικό τέμπο και μια άψογη τεχνική. Στο Λουξεμβούργο ερμήνευσε το εξαιρετικό κονσέρτο για βιολί του Στραβίνσκι με τρόπο μοναδικό.
Το κοντσέρτο για βιολί σε ρε μείζονα (Violin concerto in D major) είναι μια νεοκλασική σύνθεση σε τέσσερις κινήσεις που ο Στραβίνσκι συνέθεσε το καλοκαίρι του 1931 και έκανε πρεμιέρα στις 23 Οκτωβρίου 1931. Διαρκεί περίπου είκοσι λεπτά.
«Ο ήχος αυτής της συγχορδίας ταιριάζει απόλυτα με την αίσθηση του χιούμορ, του σαρκασμού, της ειρωνείας του Στραβίνσκι», λέει ο Λεωνίδας Καβάκος στο βίντεο του Euronews. «Ο Στραβίνσκι αποκαλούσε την συγχορδία που ανοίγει κάθε κομμάτι και εκτείνεται πάνω από δυόμισι οκτάβες ως το “διαβατήριο για το κονσέρτο του”».
Πρόσφατα ο Έλληνας βιρτουόζος ερμήνευσε το έργο αυτό με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου. ν
Ο Λεωνίδας Καβάκος με τον διευθυντή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λουξεμβούργου Γουστάβο Γιμένο. Πηγή: YouTube ν
«Αυτό που μου αρέσει είναι ότι βλέπουμε τον Στραβίνσκι ο οποίος κοιτάζει μπροστά από την εποχή του, αλλά χρησιμοποιεί όλη την ενέργεια και τη δύναμη από το παρελθόν», λέει ο Καβάκος.
«Και επίσης διδάσκει πόση σοφία και μεγαλοφυΐα υπάρχει σε αυτά τα έργα», προσθέτει.
«Όσο περισσότερο ερμηνεύεις το έργο, τόσο περισσότερο έχεις την ευκαιρία να προσεγγίσεις την ουσία. Δεν θα έπρεπε ίσως να το πω αυτό . Γιατί είμαι βέβαιος ότι αν παίξω αυτό το κονσέρτο μετά από πέντε χρόνια, θα σκεφτώ πόσο μακριά ακόμη βρίσκομαι και θα εξακολουθώ να πιστεύω ότι το έχω προσεγγίσει. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει», τονίζει ο Έλληνας βιολονίστας.
Ακροατήριο και μουσικοί έμειναν ενθουσιασμένοι από την εκτέλεση αυτού του δύσκολου κομματιού από τον Καβάκο. ν
Ένα Στραντιβάριους το οποίο είδε πριν από δύο δεκαετίες, αλλά το έπιασε στα χέρια του μόλις πέρυσι, του άνοιξε έναν εντελώς νέο κόσμο με ηχοχρώματα.
«Όταν βρείτε κάτι που σας ταιριάζει και έχει τα χρώματα που ψάχνετε τότε αυτό δεν είναι μόνο πηγή γνώσης αλλά πολύ περισσότερο πηγή επιρροής και έμπνευσης. Επειδή το βιολί αυτό έχει τέτοια προσωπικότητα και τόσο πλούτο, δημιουργεί αμέσως ιδέες, επειδή ακούτε πράγματα που δεν έχετε ακούσει ποτέ πριν». ν
Το ενδιαφέρον του για τη φιλοσοφία λόγω της ελληνικής του καταγωγής είναι στο αίμα του.
«Για παράδειγμα, ο Ίων, ο πρώτος διάλογος του Πλάτωνα, λέει ότι πρέπει να ερμηνεύσουμε το πνεύμα του ποιητή και όχι τα λόγια του. Αυτό ακριβώς ψάχνουμε όταν παίζουμε ένα μουσικό κομμάτι ή μελετάμε ένα έργο. Δεν προσπαθούμε απλά να παίξουμε τις νότες, αλλά να εμβαθύνουμε και να ανακαλύψουμε τι κρύβεται πίσω από αυτές». ν