Δανειστές και ΔΝΤ: Ασκήσεις νεκροψίας στο πτώμα της Ελλάδας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Posted by Youmagazine Staff
Ως μαθητευόμενοι παθολογοανατόμοι, ΔΝΤ και ΕΚΤ μαζί με την ΕΛΣΤΑΤ κάνουν ασκήσεις νεκροψίας πάνω στο οικονομικό πτώμα της Ελλάδας.
ν
Η ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή), που ζει όπως φαίνεται ή σε άλλη χώρα ή σε άλλο πλανήτη, ισχυρίζεται ότι η ελληνική οικονομία σημείωσε το β΄ τρίμηνο του 2018 ανάπτυξη κατά 1,8%. Πρόκειται για το έκτο κατά σειρά τρίμηνο που το ελληνικό ΑΕΠ έχει θετικό πρόσημο.
Η άνοδος (σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο πέρυσι) στηρίχθηκε κυρίως στις εξαγωγές και στην… κατανάλωση (άραγε πού την είδε;)
Φυσικά αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το μέλλον.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που είναι παρακλάδι της Bundesbank –και οι δύο εδρεύουν στην ίδια γερμανική πόλη– χαμηλώνει ελαφρά τον πήχη της ανάπτυξης για την επόμενη διετία, λέγοντας ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί το 2018 στο 2,0% (από 2,1% στην προηγούμενη εκτίμηση), για να επιβραδύνει στο 1,8% το 2019 (από 1,9% στην προηγούμενη εκτίμηση).
ν
Πιο νηφάλιο, το ΔΝΤ ευθυγραμμίζεται μεν όσον αφορά τους δείκτες ανάπτυξης με την ΕΚΤ, προβλέποντας ανάπτυξη 2% φέτος και 2,4% το 2019, κρούει όμως τον κώδωνα του κινδύνου για το 2023, καθώς προβλέπει πως το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά μόλις 1,2%. Αυτό δείχνει πως ο οργανισμός επιμένει στην πάγια θέση του πως η Ελλάδα θα μείνει μεσοπρόθεσμα εγκλωβισμένη σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Και αυτό γιατί η χώρα μας πρέπει να πληρώσει την τετραετία 2021-2024 σε τόκους και χρεολύσια πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ (για την ακρίβεια 104,74).
ν
Στη λίστα των κατεστραμμένων
Το ΔΝΤ περιλαμβάνει την Ελλάδα στη λίστα των 92 κατεστραμμένων κρατών που δοκιμάστηκαν από βαθιά και απότομη ύφεση την περίοδο 1960-2017.
Έτσι η Ελλάδα φιγουράρει δίπλα σε χώρες ισοπεδωμένες από πολεμικές συγκρούσεις και εμφύλιες συρράξεις, όπως το Ιράκ, η Ουγκάντα, η Ρουάντα, η Σιέρα Λεόνε, η Ερυθραία κ.ά.
Ο κατάλογος δημοσιεύεται στη φθινοπωρινή έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook στο τμήμα Statistical Appendix), η οποία παρουσιάστηκε πριν από λίγη ώρα στο μακρινό Μπαλί της Ινδονησίας, στο πλαίσιο της Φθινοπωρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα με αυτή, το 2013 το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην Ελλάδα κατακρημνίστηκε 26% σε σχέση με το υψηλότερο προ κρίσης επίπεδο, που είχε καταγραφεί το 2007 και έφθανε τα 30.055 δολάρια (26.165 ευρώ περίπου).
Κατά τα άλλα, η έκθεση του ΔΝΤ προβλέπει άνοδο του πληθωρισμού από 0,7 φέτος στο 1,8 το 2023 και την ανεργία σταθερή γύρω στο 20%.
Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο της έκθεσης που εστιάζει στην Ελλάδα είναι οι δημογραφικές πιέσεις στην οικονομία της από τις επιπτώσεις της υπογεννητικότητας.
ν
Κατεχόμενη χώρα
Ότι η Ελλάδα είναι κατεχόμενη όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη (από τους Γερμανούς) δεν το αμφισβητεί κανείς. Ούτε την θερινή ώρα δεν μπορεί να αλλάξει αν δεν πάρει εντολή από το Βερολίνο. Αυτό εννοούσε και ο Ζεεχόφερ όταν είπε ότι καλύτερα να κυβερνούσαν μόνιμα την Ελλάδα οι Βαυαροί. (Οι Βαυαροί κυβέρνησαν την περίοδο 1832-1862 όταν βασιλιάς της Ελλάδας ήταν ο Όθωνας).
Μιλώντας στην πόλη Ίνγκοσταλτ, ενόψει των εκλογών στη Βαυαρία αυτή την Κυριακή, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, αποφάσισε να αναφερθεί στην Ελλάδα, σε μια –μάλλον αποτυχημένη– απόπειρα να κάνει χιούμορ.
«Οι Βαυαροί κυβέρνησαν την Ελλάδα για ένα διάστημα. Ίσως θα ήταν καλύτερο να μην ήταν προσωρινό», είπε ο Ζεεχόφερ, σύμφωνα με τον Μάθιου Κάρνιτσνιγκ, που είναι ο επικεφαλής ανταποκριτής του Politico στην Ευρώπη.
ν