Σκόπια: εξαγοράστηκαν βουλευτές με 2 εκατ. ευρώ έκαστος

Κατηγορία Ελλάδα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από τον Κώστα Αλεξανδρόπουλο

 

Δύο εκατομμύρια ευρώ πήρε κάθε βουλευτής για να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών στο γειτονικό κρατίδιο.

ν

ΑΠΟ ΤΗΝ πληθώρα των Ευρωπαίων, Γερμανών και Αμερικανών επισήμων που υποδέχτηκαν με διθυράμβους την έγκριση της πρότασης Ζάεφ για συνταγματική αναθεώρηση από το κοινοβούλιο των Σκοπίων στην ΠΓΔΜ, συνάγεται ότι αυτοί που έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξαγοράσουν βουλευτές της αντιπολίτευσης είναι οι Γερμανοί και ο Τζορτζ Σόρος. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια πρέπει να κόστισε συνολικά σε Κομισιόν και Σόρος περί τα 200 εκατ. ευρώ.
Ο Πάνος Καμμένος, που γνωρίζει τα μυστικά της ευρωπαϊκής διπλωματίας, μόλις προχθές εγκάλεσε μέσα στο υπουργικό συμβούλιο και ενώπιον του πρωθυπουργού τον Νίκο Κοτζιά για διασπάθιση και αδιαφανή διαχείριση μυστικών κονδυλίων ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ! Όπως επίσης ότι έλαβε από τον Τζορτζ Σόρος άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ για να τα διαθέσει στα Βαλκάνια, προκειμένου να επηρεάσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.
Μετά την ψηφοφορία στα Σκόπια, ο Πάνος Καμμένος ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter το ακόλουθο μήνυμα:
«Ποιος θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας όποιος δεν ψηφίζει κατά τις εντολές προφυλακίζεται και όποιος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000 € μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι».
ν


ν

Έτσι, με λίγο «λάδωμα», όπως λέει ο λαός, έγινε η πρώτη ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή των Σκοπίων με 80 ψήφους «υπέρ» και 39 ψήφους «κατά», στο πλαίσιο κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
ν

Η δύναμη του χρήματος

Η ψηφοφορία έγινε μετά από μπαράζ αναβολών, μέχρι να βρεθούν οι απαραίτητοι βουλευτές της αντιπολίτευσης και να γίνουν τα παζάρια για να ψηφίσουν.
Θυμίζουμε ότι από την ψηφοφορία, που ήταν μυστική, απουσίαζαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το ποιοι εξαγοράστηκαν, φάνηκε στη δεύτερη ψηφοφορία που ακολούθησε και η οποία ήταν φανερή, μετά από αίτημα του κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO–DPMNE.
Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών τάχθηκαν οι 72 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αλβανικής αντιπολίτευσης, καθώς και 8 βουλευτές που είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE (Ελιζαμπέτα Κάντσεφσκα-Μίλεσκα, πρώην υπουργός Πολιτισμού, Σάσο Βασίλιεφσκι, Κρστο Μούκοσκι, Λιούμπεν Αρναούντοφ, Βλάντανκα Αβίροβιτς, Εμίλια Αλεξάντροβα, Νόλα Ισμαήλοβα-Σταρόβα, Ζεκίρ Ραμτσίλοβιτς).
Η αντιπολίτευση έχει απειλήσει πως οι αποστάτες θα κατηγορηθούν για εσχάτη προδοσία, όταν θα γίνει αλλαγή κυβέρνησης στα Σκόπια.
Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε ασυλία και προστασία σε όσους από τους βουλευτές θα τάσσονταν υπέρ.
ν

Οι Σκοπιανοί βουλευτές της αντιπολίτευσης που εξαγοράστηκαν. Image: Supplied
ν

Διαγραφές-εξπρές

Στη διαγραφή των 7 βουλευτών του κόμματός του (συνολικά 8 υπερψήφισαν τη συνταγματική αναθεώρηση) προχώρησε ο επικεφαλής του VMRO Χρίστιαν Μιτσκόσκι.
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του VMRO ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη μετά από έκτακτη συνεδρίαση των οργάνων του κόμματος και ανέφερε ότι όσοι ψήφισαν υπέρ «απογοήτευσαν τον ίδιο αλλά το πιο σημαντικό απογοήτευσαν την πατρίδα».
«Οι επτά βουλευτές που ενήργησαν κόντρα στη θέση του κόμματος και των πολιτών απογοήτευσαν εμένα, το κόμμα και την πατρίδα. Πρέπει να ζήσουν με αυτό. Για το λόγο αυτό η εκτελεστική επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως και τους έθεσε εκτός κόμματος», δήλωσε ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι.
Σε κάποιους από αυτούς, πρόσθεσε, υποσχέθηκαν αμνηστία. «Ίσως να έπεσαν και μετρητά στο τραπέζι, αλλά σαν άνθρωπος δεν μπορώ να δικαιολογήσω ή να κατανοήσω τις ενέργειές τους», συμπλήρωσε.
ν

Τα επόμενα στάδια

Η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ περνά στα επόμενα στάδια, όπου η κυβέρνηση θα προετοιμάσει τα σχέδια των συνταγματικών τροπολογιών, τα οποία στη συνέχεια θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120).
Κατόπιν, θα προετοιμάσει τα σχέδια των συνταγματικών τροπολογιών τα οποία θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και η κυβέρνηση αναλαμβάνει να συντάξει τα τελικά κείμενα των τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).
Η όλη διαδικασία υπολογίζεται να υπερβεί τους τρεις μήνες.
Τελικά, το να είσαι βουλευτής είναι ένα χρυσοφόρο επάγγελμα.
Αυτά να τα βλέπουν οι δικοί μας, ώστε να ξέρουν πόσα να ζητήσουν όταν έρθει η ώρα ψηφίσουν και αυτοί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
ν

 


Translate this post