Λίγο πριν αποκλειστεί από κάθε είδους επικοινωνία, ο Τζούλιαν Ασάνζ σε συνέντευξή του μίλησε για τον τεχνολογικό ολοκληρωτισμό που απειλεί την ανθρωπότητα.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ μιλώντας στο RT. Πηγή: YouTube
ν
Ο ΤΖΟΥΛΙΑΝ Ασάνζ (γεν. 3 Ιουλίου 1971) είναι Αυστραλός ακτιβιστής που δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Έγινε γνωστός διεθνώς για την ανάμιξή του στην λειτουργία του ιστότοπου WikiLeaks, που δημιούργησε το 2006 και που συχνά πυκνά δημοσιεύει απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα. Ο ιστότοπός του έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα χιλιάδες απόρρητα στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα.
Το 2009 του απονεμήθηκε το βραβείο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ έχει βραβευθεί από το βρετανικό περιοδικό Εconomist με το βραβείο Index on Censorship το 2008.
Το 2010 υπήρξε ανάμεσα στους υποψήφιους για το πρόσωπο της χρονιάς του περιοδικού Time. Στην διαδικτυακή ψηφοφορία του κοινού κατέλαβε την πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η επιλογή από το περιοδικού όμως ήταν ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος στη ψηφοφορία είχε έρθει 10ος.
Το αποτέλεσμα ενόχλησε πολύ τους αναγνώστες του περιοδικού που με μαζικά μηνύματα στην ιστοσελίδα του εξέφρασαν την αντίθεσή τους, όμως ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Ρίτσαρντ Στένγκελ, αμυνόμενος για την απόφαση του περιοδικού, εξέφρασε την άποψη πως «σε λίγα χρόνια από σήμερα, ο ιδρυτής του WikiLeaks δεν θα είναι παρά μια υποσημείωση στην Ιστορία».
Το 2011 του απονεμήθηκε το Μετάλλιο Ειρήνης του Σίδνεϊ και το Δημοσιογραφικό βραβείο Μάρθα Γκέλχορν.
Την ίδια εποχή ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία και Σουηδία έστησαν πλεκτάνη εναντίον του Αυστραλού ακτιβιστή, με αποτέλεσμα αυτός να ζητήσει άσυλο το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου παραμένει έγκλειστος –ουσιαστικά φυλακισμένος– μέχρι σήμερα.
Πρόσφατα, ο Τζούλιαν Ασάνζ προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της κυβέρνησης της χώρας αυτής, διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες διαβίωσής του. ν
Η συνέντευξη στο RT
Λίγο πριν τον πλήρη αποκλεισμό των επικοινωνιών του στην πρεσβεία του Ισημερινού στη Βρετανία, ο ιδρυτής των WikiLeaks έδωσε μια συνέντευξη στην οποία επισημαίνει τους κινδύνους που κρύβει για το μέλλον της ανθρωπότητας η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και η έλλειψη προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Η συνέντευξη προβλήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Φόρουμ Ηθικών Δεδομένων (World Ethical Data Forum) στη Βαρκελώνη – μια συνέντευξη δυστοπική, αφού υποστηρίζει ότι η σημερινή γενιά είναι η τελευταία ελεύθερη γενιά στον πλανήτη. Όλες οι επόμενες θα βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο του “Μεγάλου Αδελφού”.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Τζούλιαν Ασάνζ
«Η γενιά που γεννιέται τώρα… είναι η τελευταία ελεύθερη γενιά. Γεννιέστε και είτε αμέσως είτε το πολύ μέσα σε ένα χρόνο η ταυτότητά σας γίνεται γνωστή παγκοσμίως. Η ταυτότητά σας, με τον έναν τρόπο ή τον άλλο γίνεται γνωστή σε όλες τις παγκόσμιες υπερδυνάμεις είτε λόγω της ηλιθιότητας των γονιών σας που αναρτούν το όνομα και τις φωτογραφίες στο Facebook, είτε ως αποτέλεσμα των αιτήσεων ασφάλισης και διαβατηρίων. Είναι μια πολύ διαφορετική κατάσταση από αυτή που ίσχυε παλιότερα.
»Οι ανθρώπινες δομές δημιουργούνται με βάση τον ανταγωνισμό, τη μεγέθυνση και την κυριαρχία στην αγορά. Αρπάζουν κάθε ευκαιρία και συνεχίζουν να αυξάνουν τον ανταγωνισμό. Κάθε δημιούργημά τους φέρει αυτό το DNA. Προς τα εκεί οδεύουμε και αυτή είναι μια μεγάλη απειλή για την ανθρωπότητα συνολικά. Ίσως η απάντηση σε αυτή την απειλή να είναι οι άνθρωποι να καταλάβουν την σπουδαιότητα της ασφάλειας των υπολογιστών, την επιθετική ασφάλεια των υπολογιστών».
Παράλληλα, προειδοποίησε σχετικά με την ευαισθησία που έχουν τα προσωπικά δεδομένα, τα οποία στοχοποιούνται όλο και περισσότερο και κλέβονται από εγκληματίες.
«Κατά μια έννοια, ένα μικρό παιδί θα πρέπει να διαπραγματευτεί τη θέση του στον κόσμο με όλες τις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις… Αυτό μας βάζει εξαρχής σε μειονεκτική θέση. Πολύ λίγα άτομα έχουν τις τεχνολογικές γνώσεις και τις ικανότητες να μείνουν αθέατα, να επιλέξουν να ζήσουν αθέατα, να επιλέξουν τον δικό τους ανεξάρτητο δρόμο. Το όλο πράγμα μυρίζει λίγο ολοκληρωτισμό, κατά κάποιο τρόπο…»
Ο Τζούλιαν Ασάνζ προβλέπει επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αυτοματοποιήσει σε λίγο καιρό το hacking, αυξάνοντας έτσι δραματικά την κλίμακα των κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο.
«Δεν υπάρχουν πλέον σύνορα. Η απόσταση που χωρίζει τη Νέα Υόρκη από το Ναϊρόμπι είναι μόλις 220 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ό,τι κάνεις, γίνεται γνωστό αστραπιαία. Είναι δυνατόν να υπάρξει ειρήνη σε έναν τέτοιο κόσμο;» αναρωτήθηκε.
«Δεν νομίζω ότι είναι πραγματικά δυνατό να καταλήξουμε σε σύνορα αρκετά προβλέψιμα και αρκετά σταθερά για να εξαλείψουμε τις συγκρούσεις. Ως εκ τούτου, θα υπάρξουν περισσότερες συγκρούσεις στο μέλλον», κατέληξε.