Αλλαγή της «γερμανικής» ώρας την Κυριακή το πρωί
ΥΓΕΙΑ
Posted by Youmagazine Staff
Γυρίζουμε την Κυριακή τα ρολόγια μια ώρα πίσω, εγκαταλείποντας την «γερμανική» ώρα και επιστρέφοντας στη σωστή ανθρώπινη ώρα.
«Η εργασία θα σας απελευθερώσει». Η επιγραφή υπάρχει μέχρι σήμερα στην είσοδο του Άουσβιτς. Ποιος είπε ότι οι Γερμανοί δεν έχουν χιούμορ και μάλιστα «μαύρο»; Πηγή: News Media
ν
ΚΑΤΟΠΙΝ εντολής του Βερολίνου, αλλάζει η γερμανική ώρα –περισσότερο γνωστή ως «θερινή» – σε όλη τη γερμανοκρατούμενη Ευρώπη, καθώς και στις άλλες χώρες του κόσμου που για λόγους ακατανόητους υιοθέτησαν την ώρα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα ξημερώματα της Κυριακής γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω.
Η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η ιδέα ήταν από την γερμανική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό επαναλήφθηκε και κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για δύο λόγους: πρώτον, για να είναι έτοιμα τα στρατεύματα της Βέρμαχτ μια ώρα πριν σε σχέση με αυτά των Συμμάχων, και δεύτερον για να μεγαλώσει το ωράριο της καταναγκαστικής εργασίας των αιχμαλώτων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Έκτοτε, και παρά την ήττα που υπέστη, η Γερμανία άρχισε να επανακάμπτει σταδιακά ως «Deutschland Deutschland über alles» και να θέτει τη μια ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη υπό την ηγεμονία της, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά αντί για panzer, stuka και SS ως όπλα την οικονομία και το ευρώ.
Το 1993, ως Ευρωπαϊκή Ένωση (ένα ακόμη όραμα του Χίτλερ που έγινε πράξη – μια Ευρώπη κάτω από τη μπότα των Ναζί), η Γερμανία επέβαλε σε όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν με νόμο την αλλαγή της ώρας – που αρχίζει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 1:00 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς (GMT) και τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
Έτσι, δύο φορές το χρόνο, οι Γερμανοί με την αλλαγή της ώρας κάνουν «καψόνια» στους άτυχους πολίτες των χωρών των οποίων οι κυβερνήσεις είχαν την ατυχή έμπνευση να υιοθετήσουν, για λόγους ακατανόητους, τη γερμανική ώρα – μεταξύ αυτών και οι νικήτριες του πολέμου Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Ρωσία. (Η Ρωσία σταμάτησε να τη χρησιμοποιεί από το 2010).
ν
Οι χώρες του κόσμου που εν έτει 2018 επιμένουν «γερμανικά». Πηγή: timeanddate.com
ν
Γερμανικά «καψόνια»
Λέμε «καψόνια», γιατί οι αλλαγές αυτές της ώρας απορρυθμίζουν το βιολογικό μας ρολόι, με τον οργανισμό να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να προσαρμοστεί κάθε φορά στη νέα αλλαγή.
Την Άνοιξη, η αλλαγή της ώρας ακολουθείται από μια απότομη αύξηση των καρδιακών προσβολών.
Το Φθινόπωρο, αντίθετα, που τα ρολόγια γυρίζουν μια ώρα πίσω, έχουμε πτώση των καρδιακών προσβολών.
Αυτό δείχνει έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας το 2017, όπως αναφέρει το Reuters.
Η έρευνα έγινε από τον δρα Αμνίτ Σαντού (Amneet Sandhu), καρδιολόγο που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Ντένβερ και συγκέντρωσε στοιχεία από όλα τα αμερικανικά νοσοκομεία τις ημέρες που γίνονται οι αλλαγές, χωρίς οι καρδιακές αρρυθμίες να είναι η μοναδική βλάβη που υφίσταται ο ανθρώπινος οργανισμός.
Αυξάνονται τα συμπτώματα κατάθλιψης, η πτώση της δημιουργικότητας και άλλα παρεμφερή φαινόμενα.
Το κυριότερο όμως είναι ότι η διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών επιφέρει συνειδησιακές αλλοιώσεις και αβουλία. Μια ακόμη «επιτυχία» της Γερμανίας στο σκοπό της για παγκόσμια επικράτηση.
ν
Χάνουμε 216 ώρες ύπνου
Με τη θερινή ώρα είναι σαν να χάνουμε συνολικά 216 ώρες ύπνου και ζωτικότητας το χρόνο. Τις ώρες αυτές δεν τις αναπληρώνουμε επιστρέφοντας στη χειμερινή ώρα, γιατί αυτή είναι η φυσιολογική «ώρα» του σώματος.
Το επιχείρημα περί «εξοικονόμησης ενέργειας» είναι τόσο γελοίο που δεν θα μπούμε καν στον κόπο να το σχολιάσουμε. Ούτε πληρώνουμε λιγότερο ρεύμα στη ΔΕΗ ούτε βάζουμε λιγότερη βενζίνη στο αυτοκίνητο ούτε αγοράζουμε πιο φτηνά τα τρόφιμα.
Πειθόμενοι, λοιπόν, στα των Γερμανών ρήματα, θυμηθείτε να γυρίσετε τα ρολόγια μια ώρα πίσω τα ξημερώματα της Κυριακής, έτσι ώστε οι δείκτες από τις 4:00 να γυρίσουν στις 3:00.
Και μην ξεχνάτε: Ευρωπαϊκή Ένωση ίσον Deutschland Deutschland über alles.
ν