Τρομακτικά «σύννεφα σκόνης» σε τροχιά γύρω από τη Γη
ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Posted by Youmagazine Staff
Τρομακτικές «κυψέλες σκόνης» περιστρέφονται σαν δορυφόροι γύρω από τη Γη, ακολουθώντας την τροχιά της Σελήνης και δημιουργώντας ισοσκελή τρίγωνα με τον πλανήτη μας.
Αυτή η εικόνα πολωμένου φωτός του ουρανού δείχνει μια από τις «κυψέλες σκόνης», που βρίσκεται στο σημείο Λαγκράνζ L5 (εμφανίζεται σαν λευκή κουκίδα) του συστήματος Γης-Σελήνης. Η φωτογραφία ελήφθη στο πράσινο μήκος κύματος (550 nm) στις 19 Αυγούστου 2017 και δείχνει την κεντρική περιοχή του σύννεφου σκόνης Kordylewski (φωτεινά ερυθρά εικονοστοιχεία). Οι λεπτές σκούρες γραμμές είναι ίχνη δορυφόρων. Image: Supplied
ν
ΕΝΑ ακόμη μυστηριώδες φαινόμενο ανακάλυψαν οι αστρονόμοι. Αφορά τις «κυψέλες σκόνης» (dust bunnies) που έχουν μαζευτεί γύρω από τη Γη και περιστρέφονται γύρω της σαν ψευδο-δορυφόροι. Η ανακάλυψη αυτή επιβεβαιώνει μια υποψία που είχαν οι επιστήμονες εδώ και πενήντα χρόνια και είχε αποτελέσει θέμα έντονων συζητήσεων και διαφωνιών.
Τα σύννεφα σκόνης εντοπίστηκαν για πρώτη φορά από τον Πολωνό αστρονόμο Kazimierz Kordylewski (Καζιμίρ Κορντιλέφσκι) το 1961, κοντά στο σημείο Λαγκράνζ L5. Τα σημεία Λαγκράνζ είναι σημεία μεταξύ δύο ουράνιων σωμάτων όπου διατηρείται βαρυτική ισορροπία. Αν σε ένα από αυτά τα σημεία τοποθετηθεί ένας δορυφόρος, θα δέχεται συνολική βαρυτική δύναμη μηδέν.
Την ύπαρξη των σημείων αυτών είχε προβλέψει ο Ιταλός μαθηματικός, φυσικός και αστρονόμος Ζοζέφ Λουί Λαγκράνζ, από το 1772. Υπάρχουν πέντε τέτοια σημεία ισορροπίας (L1 έως L5) για ένα σύστημα δύο ουράνιων σωμάτων.
Στα πέντε σημεία Λαγκράνζ η βαρυτική έλξη μεταξύ της Γης και της Σελήνης ισορροπούν η μια την άλλη.
Δύο από αυτά, το L4 και το προαναφερθέν L5, σχηματίζουν ισοσκελή τρίγωνα με τη Γη και τη Σελήνη και κινούνται γύρω από τη Γη, ακολουθώντας τη Σελήνη στην ουράνια τροχιά της.
Σε αυτά τα σημεία έχουν συγκεντρωθεί «κυψέλες σκόνης», που περιστρέφονται σαν ψευδο-δορυφόροι γύρω από τη Γη και θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελέσουν απειλή για τον πλανήτη μας αν εκραγούν από την ηλιακή ακτινοβολία.
ν
Οι θέσεις των σημείων Λαγκράνζ L4 και L5 στην τροχιά της Σελήνης, όπου βρίσκονται τα σύννεφα σκόνης (9 & 17 Αυγούστου 2017). Εκτός από τη Γη και τη Σελήνη, οι άλλες διαστάσεις δεν είναι υπό κλίμακα. Η κατεύθυνση του Ήλιου υποδεικνύεται με ένα βέλος. KDC = σύννεφο σκόνης Kordylewski. Πηγή: Space.com
ν
Τα σύννεφα σκόνης είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθούν, γιατί δεν αντανακλούν το φως, ενώ παραμένει άγνωστος ο τρόπος σχηματισμού τους.
Αυτό δήλωσε στο Space.com η Judit Slíz-Balogh από το Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd της Ουγγαρίας που συμμετείχε στην έρευνα. Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Οι συγκεντρώσεις αυτές μορίων σκόνης που περιβάλλουν τη Γη είναι τέσσερις και το μέγεθός τους είναι τεράστιο. Βρίσκονται στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ Γης και Σελήνης και οι επιστήμονες υποθέτουν πως μεταφέρθηκαν εκεί από το εξωτερικό διάστημα είτε από τις βαρυτικές τροχιακές επιπτώσεις άλλων πλανητών είτε από ηλιακούς ανέμους.
Σε κάθε περίπτωση αποτελούν έναν δυνητικό κίνδυνο για τον πλανήτη μας, αλλά οι επιστήμονες ενδιαφέρονται μόνο να μάθουν κατά πόσον αποτελούν απειλή για τα μελλοντικά διαστημικά ταξίδια, τους αστροναύτες και τον εξοπλισμό τους.
Ορισμένοι μάλιστα πιστεύουν πως τα σημεία L4 και L5 θα μπορούσαν να αποτελέσουν κατάλληλες τοποθεσίες για διαστημικές συσκευές σε τροχιά γύρω από τη Γη, ή να χρησιμοποιηθούν ως σταθμοί μεταφοράς για αποστολές που θα εξερευνήσουν το ευρύτερο ηλιακό σύστημα. Άλλοι λένε ότι είναι θέσεις κατάλληλες για την αποθήκευση των ρύπων που αποβάλλει η ανθρωπότητα.
Ακόμη και στο διάστημα, οι άνθρωποι προσπαθούν να κρύψουν τη σκόνη κάτω από το χαλί.
ν