Τα βιβλικά Σόδομα και Γόμορρα καταστράφηκαν από έναν αστεροειδή που εξερράγη πάνω από τη Νεκρά Θάλασσα πριν από 3.700 χρόνια.
Η καταστροφή των Σοδόμων και των Γομόρρων. Πίνακας του Τζον Μάρτιν, 1852. Πηγή: Wikimedia Commons
ν
ΤΑ ΣΟΔΟΜΑ ήταν βιβλική πόλη που έγινε γνωστή από την αιφνίδια καταστροφή της, μαζί με τη Γόμορρα, στο νότιο άκρο της Νεκράς Θάλασσας. Μαζί με τη Γόμορρα, την Αδαμά, τη Σεβωείμ και τη Σηγώρ, τα Σόδομα αποτελούσαν τη λεγόμενη πεντάπολη της κοιλάδας Σιδδίμ.
Αναφέρεται τόσο στην Παλαιά Διαθήκη όσο και στην Καινή Διαθήκη, αλλά και στο Κοράνι, ότι υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή από τον Θεό, με κυρίαρχη αιτία τον έκλυτο βίο και την ανηθικότητα των κατοίκων της.
Ο μόνος που σώθηκε ήταν ο Λωτ, τον οποίο ο Θεός ειδοποίησε να φύγει, στέλνοντας δύο αγγέλους, που είπαν στον Λωτ να φύγει αμέσως και να μην γυρίσει να κοιτάξει πίσω του.
Εκείνος πήρε τη γυναίκα και τις δύο κόρες του και τους έβγαλε από την πόλη. Τη στιγμή όμως που έπεφτε η φωτιά από τον ουρανό πάνω στις πόλεις, η γυναίκα του Λωτ δεν άντεξε και γύρισε πίσω για να δει την καταστροφή. Τότε, σύμφωνα με τον θρύλο, μεταβλήθηκε σε στήλη άλατος. ν
Όταν η γυναίκα του Λωτ έμεινε πίσω για να δει την καταστροφή, έγινε στήλη άλατος. Image: Supplied ν
Οι σύγχρονοι επιστήμονες, ερμηνεύοντας τη βιβλική αφήγηση για φωτιά που έπεσε από τον ουρανό, πιστεύουν ότι περιγράφει την πτώση ενός τεράστιου αστεροειδή που εξερράγη πάνω από τις πόλεις, ισοπεδώνοντας μια περιοχή 25 χιλιομέτρων, στο βορειοανατολικό άκρο της Νεκράς Θάλασσας, που σήμερα ονομάζεται Middle Ghor, δηλαδή Κοιλάδα της Ιορδανίας.
«ο ήλιος εξήλθεν επί την γην, και Λωτ εισήλθεν εις Σιγώρ, και κύριος έβρεξεν επί Σοδομα και Γομορρα θείον και πυρ παρά κυρίου εκ του ουρανού και κατέστρεψεν τας πόλεις ταύτας και πάσαν την περίοικον και πάντας τους κατοικούντας εν ταις πόλεσιν και πάντα τα ανατέλλοντα εκ της γης. και επέβλεψεν η γυνή αυτού εις τα οπίσω και εγένετο στήλη αλός».
(Γένεσις, 19: 23-26)
Παρόμοιες αναφορές της καταστροφής των πόλεων από μια «φωτιά από τον ουρανό» υπάρχουν στον Ησαΐα, τον Ιερεμία και τον Ιεζεκιήλ. Τελικά τα ονόματα των δύο πόλεων, Σόδομα και Γόμορρα, έγιναν συνώνυμα των σεξουαλικών διαστροφών και του παρά φύση έρωτα.
Μήπως η «φωτιά από τον ουρανό» προήλθε από κάποιον μετεωρίτη ή αστεροειδή που εξερράγη στον ουρανό, καταβρέχοντας με «φωτιά και θειάφι» τους κατοίκους των δύο πόλεων;
Το κρουστικό κύμα, το οποίο προκλήθηκε από τον αστεροειδή που εξερράγη πάνω από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2013, ήταν τόσο δυνατό, ώστε ταξίδεψε δύο φορές γύρω από όλο τον πλανήτη μας.
Και ο αστεροειδής αυτός των 10.000 τόνων ήταν πολύ μικρός – είχε μήκος μόνο 17 μέτρα και η εκρηκτική του ενέργεια ισοδυναμούσε με 460 κιλοτόνους ΤΝΤ.
Ο αστεροειδής που ισοπέδωσε τις δύο βιβλικές πόλεις πρέπει να ήταν ακόμη πιο ισχυρός και από αυτόν που έπεσε στην Τουνγκούσκα της Σιβηρίας το 1908. Πιθανώς να ήταν ισοδύναμος της ατομικής βόμβας που έπεσε το 1945 στο Ναγκασάκι και είχε ισχύ 20.000 τόνων ΤΝΤ.
Η ανακάλυψη και η χρονολόγηση ασυνήθιστων μεταλλευμάτων στην Ιορδανία, στην τοποθεσία όπου πιστεύεται ότι βρίσκονταν τα Σόδομα και τα Γόμορρα, δείχνει ότι το περιστατικό αυτό συνέβη πριν από περίπου 3.700 χρόνια.
ν
ν
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο και ερευνητή της βιβλικής ιστορίας Φίλιπ Σίλβια (Phillip Silvia), καθηγητή στο Trinity Southwest University, τα υαλοποιημένα πετρώματα που βρέθηκαν στην Κοιλάδα της Ιορδανίας δείχνουν ότι στην περιοχή υπήρξε στιγμιαία αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1000+ βαθμούς
Τέτοια υαλοποιημένα πετρώματα σχηματίσθηκαν στην πρώτη πυρηνική δοκιμή που έκαναν οι Αμερικανοί στο Νέο Μεξικό στην άμμο της ερήμου. Η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύχθηκε κατά την έκρηξη της βόμβας μετέτρεψε το πυρίτιο της άμμου σε πράσινο γυαλί.
Μιλώντας σχετικά στην ετήσια συνάντηση των Αμερικανικών Σχολών Ανατολικών Ερευνών την περασμένη εβδομάδα, ο Σίλβια ανέφερε ότι οι ανασκαφές σε πέντε περιοχές του Middle Ghor (Κοιλάδα της Ιορδανίας) έδειξαν ότι η περιοχή κατοικείτο αδιάλειπτα για τουλάχιστον 2.500 χρόνια. Κατόπιν, εντελώς ξαφνικά, η περιοχή υπέστη συνολική κατάρρευση προς το τέλος της Εποχής του Χαλκού.
Όπως είπε, οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν αποκαλύψει τα ερείπια 120 επιπλέον οικισμών στην Κοιλάδα της Ιορδανίας, τα ερείπια των οποίων υποδηλώνουν ότι είχαν εκτεθεί σε μια πύρινη έκρηξη.
Επεσήμανε ότι η περιοχή που αποκαλείται Ταλ ελ-Χαμάμ (Tall el-Hammam) και ανήκει στην Εποχή του Χαλκού, ήταν το μέρος όπου υπήρχαν τα Σόδομα και τα Γόμορρα. ν
Τα ογκώδη τείχη της πόλης των αρχαίων Σοδόμων που ταυτίζεται με το Ταλ ελ-Χαμάμ της Εποχής του Χαλκού στη σημερινή Ιορδανία, ΒΑ της Νεκράς Θάλασσας. Image: Supplied ν
Ο Σίλβια ανέφερε ότι τα ερείπια της πόλης του Ταλ ελ-Χαμάμ, που ο ίδιος και η ομάδα του έχουν ανασκάψει τα τελευταία 13 χρόνια, παρέχουν ισχυρά στοιχεία για έναν μετεωρίτη που εξερράγη σε χαμηλό υψόμετρο.
Το Ταλ ελ-Χαμάμ είχε μια ακρόπολη στην οποία χτίστηκε ένα ανακτορικό συγκρότημα. Κάτω από την ακρόπολη υπήρχε μια επίπεδη έκταση 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Επρόκειτο πιθανότατα για ένα μικρό βασίλειο που έφτανε έως τις όχθες του ποταμού Ιορδάνη.
«Η περιοχή άρχισε να κατοικείται στη διάρκεια της 4ης χιλιετίας π.Χ. Αναπτύχθηκε για τουλάχιστον χίλια χρόνια ως αγροτική κοινότητα, λόγω του εύφορου εδάφους που υδρευόταν από τον ποταμό. Όμως στις αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ., σημειώθηκαν δραματικές αλλαγές στην ειρηνική αυτή κοινότητα, που ανάγκασαν τους κατοίκους του Ταλ ελ-Χαμάμ να κατασκευάσουν ένα τρομερό αμυντικό σύστημα με χοντρά τείχη από πέτρα και λάσπη», γράφουν οι ερευνητές.
Ύστερα από αυτό, το βασίλειο συνέχισε να ευδοκιμεί. Ώσπου ξαφνικά εξαφανίζεται. ν
Τα ερείπια του Ταλ ελ-Χαμάμ στην Κοιλάδα της Ιορδανίας (Middle Ghor), ΒΑ της Νεκράς Θάλασσας. Οι βιβλικοί αρχαιολόγοι λένε ότι η φωτιά και το κρουστικό κύμα από την έκρηξη ενός μετεωρίτη κατέστρεψε την αρχαία πόλη των Σοδόμων. Πηγή: News Media ν
«Είναι αξιοσημείωτο», γράφουν οι ερευνητές, «ότι το Ταλ ελ-Χαμάμ εξαφανίζεται από τον χάρτη προς το τέλος της Μέσης Εποχής του Χαλκού, ενώ οι πόλεις στα δυτικά (Ιερουσαλήμ, Μπέθελ, Χεβρώνα), βόρεια (Deir ‘Alla, Pella, Beth Shan) και ανατολικά (Rabbath-Ammon, Tall al-Umayri, Nebo) συνέχισαν να υπάρχουν έως την Ύστερη Εποχή του Χαλκού».
Το κρουστικό κύμα από την έκρηξη του αστεροειδή είναι πιθανόν να προκάλεσε ένα τσουνάμι από τη Νεκρά Θάλασσα, που επέπεσε πάνω στην περιοχή που κάποτε ήταν εύφορη. Επειδή η Νεκρά Θάλασσα (ή Ασφαλτίτις λίμνη κατά τους αρχαίους Έλληνες) στα σύνορα Ιορδανίας-Ισραήλ, έχει πιο αλμυρό νερό κι από τους ωκεανούς (η περιεκτικότητα σε αλάτι αγγίζει το 35%, ενώ τον ωκεανό η περιεκτικότητα αυτή είναι της τάξης του 3,5%), είναι πιθανόν πέφτοντας τα νερά πάνω στους ανθρώπους να τους μεταμόρφωσαν σε στήλες άλατος.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από τον Φίλιπ Σίλβια και τον αρχαιολόγο Στίβεν Κόλινς (Steven Collins), αναφέρει ότι στο Ταλ ελ-Χαμάμ υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που συνηγορούν για μια καταστροφή που ήρθε από τον ουρανό.
Η ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα-14 έδειξε ότι η καταστροφή έγινε πριν από 3.700 χρόνια, περίπου το 1700 π.Χ. να σημειωθεί ότι στην περιοχή έχουν απομείνει μόνο τα θεμέλια των οικισμών, ενώ τα θραύσματα της αγγειοπλαστικής που βρέθηκαν στην περιοχή είναι υαλοποιημένα – ενδεικτικό ακραίων θερμοκρασιών, όπως αυτές που υπάρχουν στην επιφάνεια του Ήλιου.
ν
ν
Οι αρχαιολόγοι υπολογίζουν ότι η έκρηξη του αστεροειδή ισοδυναμούσε με 10 μεγατόνους ή 10.000 κιλοτόνους ΤΝΤ – το ήμισυ της ισχύος της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι. Το έδαφος καλύφθηκε από τα νερά της Νεκράς Θάλασσας, που δεν απέχει περισσότερο από 10 χιλιόμετρα από το Ταλ ελ-Χαμάμ. Το έδαφος μολύνθηκε σε βάθος, έτσι που ήταν αδύνατο να ξαναφυτρώσει εκεί τίποτα.
Όσον αφορά το ίδιο το θερμικό συμβάν, πιστοποιείται από το γεγονός ότι ανακαλύφθηκαν στο έδαφος μικροσκοπικά σφαιρίδια μετάλλων, μαζί με ασυνήθιστες ποσότητες πλατίνας-παλλαδίου. Αυτή η καταστροφή κατέστησε την περιοχή ακατοίκητη για τα επόμενα 700 χρόνια.
Όσοι επέζησαν από τους περίπου 50.000 ανθρώπους που ζούσαν στην περιοχή εκείνη την εποχή, αναγκάστηκαν να φύγουν, αφηγούμενοι στη συνέχεια το φρικτό συμβάν που θεωρήθηκε «δάκτυλος Κυρίου». Ίσως και να ήταν.