Ο Λόρενς της Αραβίας, ο διάσημος πολεμιστής της ερήμου, δολοφονήθηκε από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, υποστηρίζει μια νέα ταινία.
Ο Τ.Ε. Λόρενς σε φωτογραφία πιθανόν του 1919. Απέκτησε διεθνή φήμη ως επικεφαλής της αραβικής εξέγερσης (1916-1918) που έδιωξε τους Τούρκους από την αραβική χερσόνησο και την Παλαιστίνη και τους περιόρισε στα σημερινά νότια σύνορά τους. Image: Supplied
ν
ΟΠΟΙΟΣ έχει δει την ταινία του 1962 “Λόρενς της Αραβίας” με τον Πήτερ Ο’ Τουλ, έχει αντιληφθεί ότι ενώ η επική αυτή ταινία παρουσιάζει με ακρίβεια όλα τα ιστορικά γεγονότα που σχετίζονται με τη ζωή και τη δράση του Λόρενς, αφήνει αδιευκρίνιστο το τέλος του: ο Λόρενς, οδηγώντας μια μοτοσικλέτα στα περίχωρα του Λονδίνου, βγαίνει από το δρόμο και σκοτώνεται. Η ταινία αφήνει να εννοηθεί πως είτε έχασε τον έλεγχο είτε ότι ήθελε να αυτοκτονήσει.
Μια νέα ταινία τώρα ισχυρίζεται ότι ο Λόρενς της Αραβίας δολοφονήθηκε από πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας.
Ο Τόμας Έντουαρντ Λόρενς (16 Αυγούστου 1888 – 19 Μαΐου 1935) ήταν Ουαλός αρχαιολόγος, στρατιωτικός και συγγραφέας, που έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο Λόρενς της Αραβίας.
Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ανέλαβε αποστολή να κατασκοπεύσει τον άτακτο στρατό των διαφόρων αραβικών φυλών στη Σαουδική Αραβία, αλλά γοητεύθηκε από το πνεύμα της ερήμου, ένωσε τις αντιμαχόμενες αραβικές φατρίες σε τακτικό στρατό και τις οδήγησε σε νικηφόρες μάχες εναντίον της οθωμανικής αυτοκρατορίας. ν
ν
Μετά την αποφοίτησή του από την Οξφόρδη, πήρε μέρος σε αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν στον Ευφράτη, τη Συρία, την Παλαιστίνη και την Αραβία. Εργάστηκε εκεί από το 1911 μέχρι το 1914. Στο διάστημα αυτό γνώρισε τους λαούς της περιοχής και έμαθε όλες τις αραβικές διαλέκτους.
Ο Τ.Ε. Λόρενς με στολή του βρετανικού στρατού.
Με την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Λόρενς προσελήφθη στο Τμήμα Χαρτογράφησης του υπουργείου Στρατιωτικών στο Λονδίνο και ανέλαβε να συντάξει στρατιωτικό χάρτη της περιοχής του Σινά μέχρι την Άκαμπα.
Σε ηλικία μόλις 27 ετών, οργάνωσε τους άγριους πολεμιστές της ερήμου σε τακτικό στρατό υπό τον βασιλιά Φεϋζάλ, και τους οδήγησε μετά από σειρά νικών μέχρι την Άκαμπα και τη Δαμασκό, περιορίζοντας τους Τούρκους στα σημερινά νότια σύνορά τους.
Σε μια κατασκοπευτική αποστολή, συνελήφθη από τους Τούρκους και βασανίστηκε, κατάφερε όμως να δραπετεύσει. Ο ίδιος είπε ότι οι Τούρκοι τον βίασαν.
Ο Λόρενς προήχθη στον βαθμό τού αντισυνταγματάρχη και τιμήθηκε με το Παράσημο των Διακεκριμένων Υπηρεσιών, αρνήθηκε όμως να δεχθεί παράσημα από τον βασιλιά Γεώργιο Ε΄.
Το 1926 ξεκίνησε να γράφει το περίφημο έργο του Οι επτά στύλοι της σοφίας (1926), που αποτελεί την επική αφήγηση της εκστρατείας στην Αραβία και της πνευματικής παράδοσης της χερσονήσου.
Σαν άνθρωπος ήταν λιτοδίαιτος, ανεξάρτητος, ευγενής, ευθύς και αντιπαθούσε την επίδειξη. Λάτρης του ελληνικού πνεύματος, όταν αποσύρθηκε από την στρατιωτική δράση άρχισε να μεταφράζει Όμηρο.
Υπήρξε στενός φίλος του Κωνσταντίνου Καβάφη, όταν ήταν στην Αίγυπτο, του Ιρλανδού δραματουργού Tζορτζ Μπέρναρντ Σω, του συγγραφέα Τόμας Χάρντι, του Ουίνστον Τσώρτσιλ και της λαίδης Άστορ. ν
Ο Λόρενς, που υπήρξε φανατικός φίλος της μοτοσικλέτας, εδώ με μια Brough Superior. Πηγή: Wikimedia Commons ν
Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή του θανάτου του, ο Λόρενς έπεσε θύμα δυστυχήματος, όταν η μοτοσικλέτα του συγκρούστηκε με αυτοκίνητο, που το οδηγούσε ένας αξιωματικός του βρετανικού ναυτικού. Ο Λόρενς, θανάσιμα τραυματισμένος, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου και ξεψύχησε.
Σύμφωνα όμως με τον σεναριογράφο και σκηνοθέτη Μαρκ Γκρίφιν, που γυρίζει τη νέα ταινία “Lawrence: After Arabia”, η οποία θα κυκλοφορήσει το Μάιο του 2020, ο Τ.Ε. Λόρενς δολοφονήθηκε από πράκτορες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.
Όπως υποστηρίζει ο Γκρίφιν, το 1935 ο Ουίνστον Τσώρτσιλ σκόπευε να διορίσει τον Λόρενς στη θέση του διευθυντή του οργανισμού κατασκοπείας. Οι Βρετανοί κατάσκοποι αντιτάχθηκαν στο σχέδιο και όταν δεν κατάφεραν να πείσουν τον Τσώρτσιλ, σκότωσαν τον Λόρενς, παρουσιάζοντας το θάνατό του ως ατύχημα. ν
Στρατιώτης, ανθρωπολόγος, κατάσκοπος και συγγραφέας ο Τ.Ε. Λόρενς συμμετείχε στην αραβική εξέγερση κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και συνέβαλε στην κατάκτηση της Παλαιστίνης (1918). Image: Supplied ν
Αντίθετη άποψη έχει ο Τζέικομπ Ρόζεν, πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ιορδανία και κορυφαίος ειδικός της ζωής και του έργου του Τ.Ε. Λόρενς. Όπως δήλωσε, ο Λόρενς ήταν «διανοητικά εξαντλημένος» όταν αποσύρθηκε από το στρατό και δεν πιστεύει ότι θα είχε αποδεχθεί την πρόταση του Τσώρτσιλ να επιβλέπει την κοινότητα κατασκόπων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Γκρίφιν θεωρεί την ταινία του ως το τελευταίο μέρος μιας τριλογίας μετά τον “Λόρενς της Αραβίας” (1962) και το “Dangerous Man” (1996).
Η νέα ταινία επικεντρώνεται στα περιστατικά του τελευταίου έτους της ζωής του Λόρενς.
Εμπρός για την Άκαμπα. Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από την ταινία του 1962 “Λόρενς της Αραβίας”, που τιμήθηκε με επτά Όσκαρ, με τους Πήτερ Ο’ Τουλ, Άντονι Κουήν, Ομάρ Σαρίφ κ.ά.