Οι τενοντομεταφορές σώζουν εκατομμύρια χέρια κάθε χρόνο

Κατηγορία Ιατρικά

ΙΑΤΡΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Εκατομμύρια τραυματίες κάθε χρόνο αποφεύγουν τη μόνιμη παράλυση των χεριών τους χάρη στη μικροχειρουργική και τη μεταφορά τενόντων!

Ο δρ Ιωάννης Ιγνατιάδης, Χειρουργός Ορθοπεδικός. Image: Supplied

ν

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ της μεθόδου αυτής –μικροχειρουργικής και μεταφοράς τενόντων– όσον αφορά τον τραυματισμό των νεύρων, κρίνονται εξαιρετικά σύμφωνα με όσα τονίστηκαν στο 5ο Διεθνές Σεμινάριο Τενοντομεταθέσεων, που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη 9-12 Φεβρουαρίου και είχε ως θέμα «Τενοντομεταθέσεις άνω άκρου με πτωματικά παρασκευάσματα».
«Η μικροχειρουργική έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα στις λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις στα χέρια και προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα», αναφέρει ο δρ Ιωάννης Ιγνατιάδης, Χειρουργός Ορθοπεδικός, Διευθυντής Μικροχειρουργικής Ιατρικού Ψυχικού και προσθέτει:
«Η εφαρμογή της μικροχειρουργικής σώζει κάθε χρόνο, από παράλυση του καρπού και των δακτύλων, εκατομμύρια ανθρώπους».
Ιδιαίτερα, όπως εξηγεί ο κ. Ιγνατιάδης, η τραυματική πλήρης παράλυση των νεύρων και κυρίως του «κερκιδικού» που είναι η πλέον συχνή στα τραύματα άνω άκρου, αν δεν συρραφτεί άμεσα, μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με μεταφορά τενόντων από άλλο γειτονικό σημείο του χεριού.
Η σημασία της λειτουργίας του κερκιδικού νεύρου είναι μεγάλη καθώς είναι ένα από τα τρία κύρια νεύρα του χεριού. Ελέγχει τους μυς αγκώνα και δακτύλων, συμβάλλει δε στο άνοιγμα και στην έκταση τους.
ν

ΤΕΝΟΝΤΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Ο τραυματισμός στο μπράτσο είναι η βασική αιτία παράλυσης του κερκιδικού νεύρου και κινδυνεύουν κυρίως αυτοί που δουλεύουν σε χειρωνακτική ή αγροτική εργασία και οι στρατιώτες από πολεμικούς τραυματισμούς. Επίσης αθλητές ή μοτοσικλετιστές μετά από κάταγμα βραχιόνιου οστού. Το σύνδρομο πλήττει κυρίως άτομα του ενεργού πληθυσμού ηλικίας 25 με 50 χρόνων.
Το ύψος της βλάβης του νεύρου, είναι εκείνο που προσδιορίζει το είδος της μεταφοράς τενόντων για την αποκατάσταση της ζημιάς.
Συνήθως το νεύρο κόβεται στη μέση του βραχίονα ή και στο επίπεδο του αγκώνα, οπότε παραλύουν ο καρπός και τα δάκτυλα. Για την αποκατάσταση του, κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, λαμβάνονται τένοντες από την κάτω (παλαμιαία) πλευρά του πήχη (που τα έχει ο οργανισμός μας τρόπον τινά εις διπλούν).
ν


ν

Στη συνέχεια μεταμοσχεύονται στη ραχιαία πλευρά του πήχη και του καρπού για να υποκαταστήσουν την κίνηση των νεκρών μυών ώστε να σηκώνονται (εκτείνονται) ο καρπός, τα δάκτυλα και ο αντίχειρας. Η επέμβαση διαρκεί 1,5 – 2 ώρες και ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο μια ημέρα.
ν

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΒΛΑΒΗΣ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΜΥΟΓΡΑΦΗΜΑ

Για να διαπιστωθεί η βλάβη, μετά από τραυματισμό στο μπράτσο, ο τραυματίας θα πρέπει να υποβληθεί άμεσα σε ηλεκτρομυογράφημα, τουλάχιστον τις πρώτες 25 ημέρες.
Ανάλογα με το βαθμό τραυματισμού του κερκιδικού νεύρου είναι και οι μορφές παράλυσης που εμφανίζει το χέρι. Συνήθως ο καρπός είναι εντελώς πεσμένος (dropwrist) καθώς και όλα τα δάκτυλα και μοιάζει με «λαιμό κύκνου». Αυτό μπορεί να συμβεί από άμεση πλήξη ή πίεση π.χ. όταν κάποιος κοιμηθεί επί ώρες πάνω στο μπράτσο του (όπως μπράτσο αλκοολικού κώματος ή μπράτσο ερωτευμένων). Αυτές οι βλάβες του νεύρου μπορεί να επανέλθουν προοδευτικά και από μόνες τους.
«Σε βαρύτερους όμως τραυματισμούς, όπως κατάγματα βραχιόνιου οστού ή άμεσο τραυματισμό μαλακών μορίων (κόψιμο), το σπασμένο τεμάχιο οστού μπορεί να κόψει το νεύρο, οπότε έχουμε τη νευρότμηση, η οποία πρέπει άμεσα να συρραφτεί. Αυτό συνήθως δεν γίνεται στη καθημερινή πράξη οπότε έχουμε και το πρόβλημα της παράλυσης του χεριού», εξηγεί ο δρ Ιγνατιάδης.
Πολλές φορές γίνεται σύγχυση της πάρεσης με τη σοβαρή μορφή της παράλυσης και έτσι χάνεται χρόνος στην αναμονή για να συνέλθει το νεύρο.
Εάν δεν συρραφτεί άμεσα το κομμένο νεύρο, μετά από λίγους μήνες χρειάζεται να χειρουργηθεί με μεταφορά τενόντων (τενοντομετάθεση), και κατόπιν φυσικοθεραπεία 4-5 εβδομάδων.
Περισσότερες πληροφορίες: ignatiadismicrohand.eu, microhand-ortho-spine.gr, τηλ. 210-6974280, κιν. 6944-251529. Email: ignatioa@yahoo.com
ν

Translate this post