Η NASA οργανώνει ιστορικό διαστημικό περίπατο από ομάδα γυναικών που θα επιδείξουν τις ολοκαίνουριες νέες αφίξεις στη μόδα των αστροναυτών.
Η επίδειξη, που ονομάζεται AstroAnnimal, θα γίνει έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Πηγή: NASA
ν
ΣΥΜΦΩΝΑ με πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωσης, η NASA ετοιμάζεται να γράψει ιστορία, οργανώνοντας τον πρώτο διεθνή διαστημικό περίπατο μόνο από γυναίκες, στο τέλος αυτού του το μήνα, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Συγκεκριμένα, δύο γυναίκες αστροναύτες, η Αν Μακλέιν (Anne McClain) και η Χριστίνα Κόουκ (Christina Koch), που μετέχουν στην Αποστολή 59, θα βγουν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 29 Μαρτίου για να κάνουν έναν διαστημικό περίπατο, ο οποίος αναμένεται να διαρκέσει 7 ώρες.
Η ημερομηνία του εγχειρήματος συμπίπτει με την τελευταία εβδομάδα του Μήνα Ιστορίας των Γυναικών, μιας σειράς εκδηλώσεων που γίνονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ για να εορτάζεται η συμβολή των γυναικών σε ιστορικά γεγονότα και στην κοινωνία. ν
«ΟΥΚ ΕΑ ΜΕ ΚΑΘΕΥΔΕΙΝ…»
Στην πραγματικότητα, οι Αμερικανοί θέλουν να πάρουν το αίμα τους πίσω, καθώς οι Ρώσοι έστειλαν πρώτοι γυναίκες στο διάστημα. Η κοσμοναύτης Βαλεντίνα Τερεσκόβα ήταν η πρώτη γυναίκα που πήγε στο διάστημα το 1963, δηλαδή πριν από 55 χρόνια. Την ακολούθησε, σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα, η Σβετλάνα Σαβίτσκαγια, η δεύτερη γυναίκα που εκτοξεύθηκε ποτέ στο διάστημα όταν συμμετέσχε στην αποστολή Σογιούζ T-7 το 1982 και η πρώτη γυναίκα που έκανε διαστημικό περίπατο, σε άλλη αποστολή, δύο χρόνια μετά.
Συνολικά οι Αμερικανίδες αστροναύτισσες θα είναι πέντε, καθώς διευθύντρια της αποστολής θα είναι Μέρι Λόρενς (Mary Lawrence) με την Κρίστεν Φάτσιολ (Kristen Facciol) της καναδικής διαστημικής υπηρεσίας, ενώ ως επικεφαλής ελεγκτής της διαστημικής πτήσης θα είναι η Τζάκυ Καγκέι (Jackie Kagey). ν
Εκτός από την επίδειξη, οι δύο αστροναύτισσες θα αντικαταστήσουν μπαταρίες που είχαν τοποθετηθεί στον ΔΔΣ το περασμένο καλοκαίρι. ν
Η κοσμοναύτης Βαλεντίνα Τερεσκόβα: η πρώτη γυναίκα που πήγε στο διάστημα. Πηγή: Sputnik v
Στον ΔΔΣ έχουν γίνει 213 διαστημικοί περίπατοι από το 1998, κυρίως για συντήρηση, επισκευές, δοκιμές νέου εξοπλισμού ή επιστημονικά πειράματα. Το ποσοστό των γυναικών μεταξύ των 500 προσώπων που έχουν πάει στο διάστημα δεν ξεπερνά το 11%.
Οι ομάδες που έκαναν διαστημικούς περιπάτους έως τώρα αποτελούνταν μόνο από άνδρες, ή από άνδρες και γυναίκες. Στα σχεδόν 60 χρόνια των διαστημικών αποστολών του ανθρώπου, μόλις τέσσερις φορές οι ομάδες συμπεριλάμβαναν δύο γυναίκες εκπαιδευμένες για εξόδους στο διάστημα.
Τόσο η Μακλέιν όσο και η Κόουκ είναι μέλη της τάξης του 2013 στη NASA, το 50% των μελών της οποίας ήταν γυναίκες. Η Μακλέιν βρίσκεται ήδη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κι αναρτά συχνά στον λογαριασμό της στο Twitter φωτογραφίες με μια λούτρινη Γη, οι οποίες αναπαράγονται συχνά από χιλιάδες χρήστες αυτού του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης. Η Κόουκ αναμένεται να αναχωρήσει στις 14 Μαρτίου, για την πρώτη της πτήση στο διάστημα.
Για τη Στέφανι Σίρχολτς, στέλεχος της διεύθυνσης δημοσίων σχέσεων της NASA, αν και ο πρώτος διαστημικός περίπατος που θα κάνουν μόνο γυναίκες θεωρείται ορόσημο, το κύριο είναι να μην είναι ο τελευταίος.
Υπενθύμισε ότι ο πρώτος μαύρος επικεφαλής της NASA, ο Τσαρλς Μπόλντεν, είχε πει το 2016 πως «το να είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός διευθυντής είναι ωραίο και καλό, αλλά αυτό που θέλει να εξασφαλίσει είναι πως δεν θα είναι ο τελευταίος».