Μια Νορβηγίδα τουρίστρια, 24 ετών, πέθανε από λύσσα από τις δαγκωματιές ενός κουταβιού που έσωσε στη διάρκεια των διακοπών της στις Φιλιππίνες.
Η 24χρονη Μπιργκίτε Καλεστάντ. Image: Supplied
ν
ΜΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΑ, η 24χρονη Μπιργκίτε Καλεστάντ (Birgitte Kallestad) από το Hordaland στη δυτική ακτή της Νορβηγίας, πέθανε το βράδυ της Δευτέρας, ενώ είχαν περάσει πάνω από δύο μήνες από τότε που ήρθε σε επαφή με ένα αδέσποτο κουτάβι που είχε βρει στους δρόμους των Φιλιππίνων.
Σύμφωνα με την New York Post, η Μπιργκίτε επισκέφθηκε τις Φιλιππίνες τον Φεβρουάριο με φίλες της. Σε μια έξοδό τους με ποδήλατα συνάντησαν ένα αδέσποτο κουτάβι στην άκρη του δρόμου, το οποίο η Μπιργκίτε έβαλε στο καλάθι της και το πήρε μαζί της στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν.
Αφού το έπλυνε και το περιποιήθηκε, η Μπιργκίτε και οι φίλοι της έπαιξαν μαζί του στον κήπο.
Όπως ανέφερε η οικογένειά της, όλες οι κοπέλες υπέστησαν μικρές δαγκωματιές και γρατζουνιές από το σκυλάκι κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών τους ‒ όπως συμβαίνει συνήθως με τα κουτάβια.
Η Μπιργκίτε, η οποία εργαζόταν στο κεντρικό νοσοκομείο του Førde, περιποιήθηκε και αποστείρωσε η ίδια τις πληγές της.
Οι εκδορές ήταν τόσο μικρές, ώστε δεν αισθάνθηκε την ανάγκη για περαιτέρω ιατρική παρακολούθηση, ανέφερε η οικογένεια.
Όταν όμως επέστρεψε στη Νορβηγία, η Μπιργκίτε ένιωσε αδιαθεσία. Είχε προσβληθεί από λύσσα, αλλά δεν το γνώριζε.
Τα αρχικά συμπτώματα της λύσσας περιλαμβάνουν πυρετό και πονοκεφάλους, αλλά καθώς επιδεινώνεται η ασθένεια, οι πάσχοντες αρχίζουν να έχουν ψευδαισθήσεις, μυϊκούς σπασμούς και αναπνευστική ανεπάρκεια.
Το περίεργο είναι πως ούτε οι γιατροί μπόρεσαν να διαγνώσουν εγκαίρως την πάθηση, αλλά ούτε και η ίδια η Μπιργκίτε συνέδεσε την ασθένειά της με το δάγκωμα του σκύλου.
Και αυτό γιατί έχουν περάσει πάνω από 200 χρόνια από την τελευταία εμφάνιση περιστατικού λύσσας στη Νορβηγία, και συγκεκριμένα από το 1815.
Η άτυχη κοπέλα επισκέφθηκε το νοσοκομείο πολλές φορές καθώς η κατάστασή της χειροτέρευε, προτού τελικά γίνει η εισαγωγή της, όπως ανέφερε η οικογένεια. νν
Τελικά, ένας από τους γιατρούς του νοσοκομείου του Førde υποψιάστηκε ότι τα συμπτώματα της Μπιργκίτε πρέπει να ήταν σημάδια λύσσας.
Τα δείγματα που διαβιβάστηκαν στην Αρχή Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας επιβεβαίωσαν τις υποψίες του το περασμένο Σάββατο. Ήταν όμως αργά.
Ούτε η Birgitte ούτε κανείς άλλος από την παρέα με την οποία είχε ταξιδέψει στις Φιλιππίνες είχε εμβολιασθεί για την ασθένεια της λύσσας, καθώς δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των εμβολίων που απαιτούνται για τους ταξιδιώτες προς την Άπω Ανατολή, εκτός και αν σκοπεύουν να επισκεφθούν περιοχές με μεγάλα προβλήματα υγιεινής.
Η οικογένεια της Μπιργκίτε πραγματοποιεί τώρα εκστρατεία για να συμπεριληφθεί το αντιλυσσικό εμβόλιο στα απαραίτητα εμβόλια για τις Φιλιππίνες και για άλλα μέρη όπου είναι δυνατόν να μεταδοθεί η ασθένεια της λύσσας από αδέσποτα ζώα.
«Η αγαπημένη μας Μπιργκίτε αγαπούσε πολύ τα ζώα», ανέφερε εκπρόσωπος της οικογένειας. ν
Σύμφωνα με την οικογένειά της, η Μπιργκίτε αγαπούσε πολύ τα ζώα. Πηγή: Facebook ν
«Φοβόμαστε ότι αυτό που της συννέβη μπορεί να συμβεί και σε άλλους ανθρώπους που έχουν ζεστή καρδιά όπως εκείνη. Θέλουμε αυτό το εμβόλιο να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα για μέρη όπου μπορεί να υπάρχει λύσσα και οι ταξιδιώτες να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους».
«Αν το καταφέρουμε αυτό, ο θάνατος της αγαπημένης μας μπορεί να σώσει άλλους».
Η Μπιργκίτε πέθανε τη Δευτέρα το βράδυ, οκτώ ημέρες μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν.
Τα υπόλοιπα άτομα που ταξίδευαν μαζί της και είχαν έρθει σε επαφή με τον σκύλο ειδοποιήθηκαν για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, ενώ έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής άλλα 77 άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με την Μπιργκίτε. Από αυτά, τα 31 έχουν εμβολιασθεί, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν να προσκομίζουμε άμεσα οποιοδήποτε αδέσποτο ζώο με το οποίο ερχόμαστε σε επαφή στον κτηνίατρο για να του κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια και να κάνουμε και οι ίδιοι αντιλυσσικό εμβόλιο που προφυλάσσει από τη μόλυνση από τον ιό της λύσσας.
Σε όσους βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό συστήνεται να εμβολιάζονται προληπτικά πριν από την ενδεχόμενη έκθεση. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά τόσο για τους ανθρώπους όσο για τα ζώα. Ο εμβολιασμός των σκύλων είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος για την προφύλαξη των ανθρώπων από τη νόσο.