Μια πρωτοποριακή πρόταση για την μετατροπή της οροφής της Νοτρ Νταμ σε θερμοκήπιο και του περίφημου βέλους σε μελισσουργείο!
Ο Γάλλος αρχιτέκτονας Βανσάν Καλεμπού (Vincent Callebaut) προτείνει να μετατραπεί η οροφή της Νοτρ Νταμ σε δημόσιο θερμοκήπιο. Image: Supplied
ν
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ του ενδιαφέροντος βρέθηκε τις τελευταίες εβδομάδες ο περίφημος ναός της Νοτρ Νταμ, της Παναγίας των Παρισίων, εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 15 Απριλίου. Οι καταστροφές σε αυτό το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς έγιναν αφορμή να ξεδιπλωθεί μια σειρά πολιτισμικών, θρησκευτικών, οικονομικών και κοινωνικών πτυχών.
Από τη μια πλευρά, οι μεγάλες καταστροφές στο οικοδομικό αριστούργημα του 13ου αιώνα και στους θρησκευτικούς θησαυρούς που φιλοξενούσε. Η Νοτρ Νταμ αποτελεί ένα ιδιαίτερο κοινωνικό-θρησκευτικό σύμβολο που αγγίζει την «ψυχή» της Γαλλίας.
Από την άλλη πλευρά, η αντίδραση στην ταχύτητα και τη μεγάλη γενναιοδωρία που επέδειξαν οι χορηγοί στην συγκέντρωση χρημάτων για την αποκατάστασή του ναού, σε μια εποχή όπου υπάρχουν έντονες κοινωνικές αναταραχές στη χώρα, εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών.
Στο επίκεντρο του ξεδιπλώματος όλων αυτών των πτυχών, μια αγωνιώδη επιδίωξη: η διάσωση και αποκατάσταση του ναού. ν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ
Από όλες τις προτάσεις, για την αποκατάσταση της οροφής που κατέρρευσε, ξεχωρίζουν τρεις: του Γάλλου αρχιτέκτονα Βανσάν Καλεμπού (Vincent Callebaut), του Studio Miysis (βλέπε βίντεο στο τέλος του άρθρου) και αυτή της γαλλικής αρχιτεκτονικής εταιρείας Studio NAB, η οποία μάλιστα εμπεριέχει έναν βαθύτερο, θρησκευτικό και εσωτερικό συμβολισμό.
H πρωτοποριακή πρόταση της NAB περιλαμβάνει την μετατροπή της οροφής του ναού σε θερμοκήπιο και του περίφημου βέλους πάνω από αυτήν σε μελισσουργείο!
Όλα αυτά διατηρώντας το αρχικό δομικό σχέδιο, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά το κύριο υλικό θα είναι το γυαλί. ν
Άποψη του εσωτερικού της γυάλινης οροφής που προτείνει ο αρχιτέκτονας Βανσάν Καλεμπού (Vincent Callebaut). Image: Supplied ν
Η Παναγία των Παρισίων όπως θα φαίνεται από ψηλά αν εφαρμοστεί η πρόταση του αρχιτέκτονα Βανσάν Καλεμπού. Image: Supplied ν
Το θερμοκήπιο θα μπορεί να αποτελέσει ένα χώρο όπου εκπαιδευτικά προγράμματα θα φέρνουν τον άνθρωπο της πόλης σε επαφή με το αγροτικό περιβάλλον και την οικολογική ισορροπία.
Πέρα από θρησκευτικά και ιστορικά μαθήματα, θα μπορούν να διδαχτούν τεχνικές αστικής γεωργίας, αειφόρου ανάπτυξης και να μεταδοθεί ο πλούτος γνώσεων και τεχνικών που έχουν συσσωρεύσει από αιώνες οι αγροτικές μοναστικές κοινότητες της Γαλλίας.
Κεντρικό ρόλο σε αυτή την ιδέα έχει το βέλος, το οποίο θα είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να φιλοξενείται ένας μεγάλος αριθμός κυψελών. Σε αυτό θα μπορούν να εκπαιδευτούν όσοι θα θέλουν να μάθουν ή και να εξασκήσουν την τέχνη του μελισσουργού. ν
Θερμοκήπιο με παρτέρια από τα καμένα υπολείμματα της οροφής προτείνει επίσης ο αρχιτέκτονας Νίκολας Αμπντελκαντέρ (Nicolas Abdelkader) από το Studio NAB. Image: Supplied ν
Λεπτομέρεια για το πώς θα είναι το εσωτερικό του βέλους με τις κυψέλες μελισσών. Πηγή: Studio NAB
ν
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΑ
Δημιουργεί ίσως απορία γιατί ένα μελισσουργείο να βρίσκεται στον πυρήνα αυτής της αρχιτεκτονικής πρότασης· σίγουρα όμως δεν είναι τυχαίο.
Από το 2013 είχαν εγκατασταθεί στην Νοτρ Νταμ, λίγο χαμηλότερα από τη στέγη που καταστράφηκε, τρεις κυψέλες με μέλισσες, οι οικογένειες των οποίων –ω του θαύματος– επιβίωσαν της πυρκαγιάς! Η κίνηση αυτή εντασσόταν στα πλαίσια ενός προγράμματος αστικής μελισσοκομίας. Με άλλα λόγια, επρόκειτο για ένα πρόγραμμα που προέβλεπε –και υλοποιήθηκε– την εγκατάσταση 300 κυψελών σε διάφορα κτίρια του Παρισιού.
Παρόμοια προγράμματα, που ενθαρρύνουν την αστική μελισσοκομία, εκπονούνται και σε άλλες χώρες. Και βέβαια δεν αποτελούν μόνο συμβολική κίνηση για τον κίνδυνο εξαφάνισης που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες τα τελευταία 15 χρόνια. Εκτός από τη συμμετοχή στη γονιμοποίηση των φυτών που βρίσκονται στις πόλεις, οι μέλισσες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δείκτες μόλυνσης. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, η ανάλυση των προϊόντων τους. ν
Τα μελίσσια που είχαν τοποθετηθεί στην οροφή της Νοτρ Νταμ επιβίωσαν της πυρκαγιάς. Η φωτογραφία από το Instagram ανήκει στην εταιρεία Beeopic η οποία φροντίζει για τις μέλισσες που βρίσκονται στο Παρίσι. Πηγή: Instagram ν
Ο τρύγος του μελιού από τις κυψέλες της Νοτρ Νταμ. Πηγή: Beeopic / Instagram ν
Η απόληψη (συλλογή, τρύγος) του μελιού μπορεί να γίνει μια, δύο ή και περισσότερες φορές τον χρόνο. Πηγή: Beeopic / Instagram ν
Το μέλι και η γύρη που συγκεντρώνουν στις κυψέλες τους, εφόσον προέρχονται από φυτά του αστικού ιστού, μπορούν να δείξουν το ποσοστό των επιβλαβών ουσιών που επικάθονται σε αυτά.
Υπάρχει όμως και ένας βαθύτερος λόγος που το μελισσουργείο, όχι μόνο επιλέγεται να συμπεριληφθεί στην πρόταση της NAB, αλλά αποτελεί τον πυρήνα της.
Η μέλισσα διατηρεί μια ιδιαίτερη, όχι άμεσα αντιληπτή, σχέση με τον άνθρωπο για χιλιάδες χρόνια. Η παρουσία της γίνεται έμμεσα αισθητή, σε όλη την αλυσίδα των πολιτισμών που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος μέχρι σήμερα.
Αυτό αποκαλύπτουν βραχογραφίες χιλιάδων ετών που βρέθηκαν στην Ισπανία και την Αφρική. Οι τίτλοι «δάκρυ του Ρα» και «Κύριος των Μελισσών» ήταν ανάμεσα στους τίτλους των Φαραώ της Αιγύπτου. Στην ελληνική μυθολογία, το μέλι ήταν η τροφή του Δία, ενώ σχέδια μελισσών κοσμούσαν νομίσματα πόλεων, αλλά και περιδέραια, σκουλαρίκια και δαχτυλίδια της μινωικής Κρήτης, ενώ το όνομα «Μέλισσα» δινόταν στις ιέρειες της Άρτεμης και της Δήμητρας.
Και για να έρθουμε πιο κοντά στο σήμερα και στη Νοτρ Νταμ, ο Ιησούς Χριστός αποκαλείται «αιθέρια μέλισσα» από τον Ιταλό θεολόγο Πέτρο της Καπούα (12ος-13ος αιώνας).