Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά μια παράξενη τεράστια «ραδιογέφυρα» μήκους 10 εκατ. ετών φωτός, που συνδέει δύο σμήνη γαλαξιών.
Αστρονόμοι εντόπισαν ραδιογέφυρα που ενώνει δύο συστάδες γαλαξιών. Image: Supplied
ν
ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ αστρονόμοι ανακάλυψαν μια τεράστια ζώνη ραδιο-εκπομπών, μήκους δέκα εκατομμυρίων ετών φωτός, η οποία συνδέει σαν γέφυρα δύο σμήνη γαλαξιών που οδεύουν σε σύγκρουση μεταξύ τους ύστερα από κάποια εκατομμύρια χρόνια.
Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ένα τέτοιο φαινόμενο και σε τέτοια κλίμακα στο σύμπαν.
Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα είδος κοσμικού ιστού, που δουλεύει όπως το Ίντερνετ στη Γη, με τη διαφορά ότι έχει ασύλληπτες διαστάσεις και χρησιμοποιεί ως μέσο σύνδεσης ένα διαγαλαξιακό μαγνητικό πεδίο.
Η ανακάλυψη, η οποία έγινε με χρήση της διάταξης ραδιοτηλεσκοπίων LOFAR (Low-Frequency Array) με έδρα την Ολλανδία, που περιλαμβάνει 25.000 κεραίες διάσπαρτες σε 51 τοποθεσίες, παρουσιάστηκε στο περιοδικό Science από τους ερευνητές, με επικεφαλής την αστρονόμο Φεντερίκα Γκοβόνι του Εθνικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής στο Κάλιαρι της Ιταλίας, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το εν λόγω διαστημικό παρατηρητήριο, που ειδικεύεται στην ανίχνευση χαμηλής συχνότητας ραδιοκυμάτων, εντόπισε μια περίεργη ραδιογέφυρα ανάμεσα στα σμήνη γαλαξιών Abel 0399 και Abell 0401, τα οποία απέχουν περίπου δέκα εκατομμύρια έτη φωτός μεταξύ τους, αλλά πλησιάζουν συνεχώς, καθώς βρίσκονται σε φάση σταδιακής συγχώνευσής τους.
Οι αστρονόμοι ανέφεραν ότι η ραδιογέφυρα οφείλεται σε ηλεκτρόνια που έχουν επιταχυνθεί και κινούνται πολύ γρήγορα (η λεγόμενη ακτινοβολία συγχρότρου που γίνεται αισθηή ως ραδιο-εκπομπές). Η ραδιογέφυρα εκτείνεται από το ένα γαλαξιακό σμήνος μέχρι το άλλο.
Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ένα μαγνητικό πεδίο να απλώνεται τόσο πολύ ανάμεσα σε δύο σμήνη γαλαξιών και εγείρεται το ερώτημα αφενός κατά πόσο αυτό είναι κάτι σπάνιο ή κοινό στο σύμπαν και αφετέρου ποια είναι η πηγή της προέλευσης των ηλεκτρονίων.
Οι αστρονόμοι θα ερευνήσουν και για άλλες μεγάλες ραδιογέφυρες και μαγνητικά πεδία ανάμεσα σε γαλαξιακά σμήνη, αλλά δεν περιμένουν να βρουν πολλά πράγματα, έως ότου τεθεί σε λειτουργία το SKA (Square Kilometer Array), η μεγαλύτερη διάταξη τηλεσκοπίων στον κόσμο.
Τα σμήνη γαλαξιών περιέχουν δεκάδες ή εκατοντάδες γαλαξίες, τεράστιες ποσότητες θερμών αερίων και σκοτεινής ύλης. Είναι οι πιο μεγάλες βαρυτικές δομές στο σύμπαν και μεγαλώνουν σταδιακά έλκοντας κοντά τους και απορροφώντας μικρότερες δομές. ν
The most mysterious star in the universe | Tabetha Boyajian ν