Μια απρόσμενη ανακάλυψη έκαναν οι επιστήμονες, εντοπίζοντας τεράστιες ποσότητες γλυκού νερού κάτω από τον βυθό του ωκεανού.
Οι επιστήμονες βρήκαν έναν γιγαντιαίο υδροφόρο ορίζοντα κρυμμένο βαθιά κάτω από τον ωκεανό στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Image: Supplied
ν
Η ΛΙΜΝΗ Βαϊκάλη, στο νότιο-ανατολικό τμήμα της Σιβηρίας, ήταν έως τώρα η μεγαλύτερη δεξαμενή γλυκού νερού του πλανήτη, καθώς ο όγκος του νερού που περιέχει ξεπερνά τα 23,5 χιλιάδες κυβικά χιλιόμετρα.
Τώρα όμως ανακαλύφθηκε μια μεγαλύτερη ποσότητα γλυκού νερού, η οποία υπερβαίνει τα 27,9 χιλιάδες κυβικά χιλιόμετρα. Η μόνη διαφορά είναι ότι η δεξαμενή αυτή βρίσκεται κάτω από τον πυθμένα του Ατλαντικού ωκεανού, στις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια οι οποίοι χρησιμοποίησαν μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων για να χαρτογραφήσουν το νερό, το οποίο βρίσκεται παγιδευμένο σε πορώδη ιζήματα κάτω από τον ωκεάνιο πυθμένα.
Συγκριτικά, η λίμνη Βαϊκάλη έχει έκταση 31.500 τετρ. χλμ. ενώ η υποθαλάσσια δεξαμενή έκταση 38.800 τετρ. χλμ.
Η ανακαλυφθείσα δεξαμενή γλυκού νερού εκτείνεται από τη Μασαχουσέτη έως το Νιου Τζέρσεϋ και εκτείνεται 50 μίλια (80 χλμ.) μέχρι σχεδόν την άκρη της αμερικανικής υφαλοκρηπίδας.
«Πάντα ξέραμε ότι υπάρχει γλυκό νερό κάτω από τη θάλασσα σε ορισμένα σημεία του πλανήτη, αλλά δεν γνωρίζαμε την έκταση ή την γεωμετρία», δήλωσε η συγγραφέας της σχετικής μελέτης Chloe Gustafson, γεωφυσικός, ειδικευμένη στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα από το Lamont-Doherty Earth Observatory του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
«Η μέθοδος της ανακάλυψης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα μέρη του κόσμου».
Η έκταση του γλυκού νερού αρχίζει στα 200 μέτρα κάτω από τον ωκεάνιο πυθμένα και η δεξαμενή έχει βάθος γύρω στα 400 μέτρα, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε 15.000 με 20.000 χρόνια πριν, προς το τέλος της τελευταίας παγετωνικής εποχής. Η στάθμη της θάλασσας στην περιοχή του Νιου Τζέρσεϋ ήταν τότε χαμηλότερη, εκθέτοντας στο φως μεγάλο μέρος της σημερινής υφαλοκρηπίδας της Βόρειας Αμερικής. Όταν οι πάγοι έλιωσαν, δημιουργήθηκαν ιζηματογενείς θύλακες αι το γλυκό νερό παγιδεύτηκε εκεί.
Η ανακάλυψη παρόμοιων δεξαμενών γλυκού νερού και σε άλλα μέρη της Γης είναι σημαντική, καθώς μεγάλες περιοχές του πλανήτη αρχίζουν να υποφέρουν από ξηρασία, ενώ η λειψυδρία απειλεί πλέον εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Ινδία. ν
Climate crisis in India: Heat wave causes water scarcity ν