Πεντάγωνο: Ταυτοποίηση μέσω καρδιακών παλμών
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Από τον Νίκο Κατσινόπουλο
Μια νέα τεχνολογία ταυτοποίησης «υπόσχεται» αναγνώριση ενός ατόμου από τους καρδιακούς του παλμούς, χωρίς καν το άτομο να το γνωρίζει.
ν
ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ την ταυτοποίηση μπορείτε να αλλοιώσετε τα χαρακτηριστικά του προσώπου σας ή τα δακτυλικά αποτυπώματά σας με χειρουργική επέμβαση. Μπορείτε να αρνηθείτε έλεγχο ίριδας ή DNA. Θα είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να αποφύγετε την ταυτοποίηση με το νέο gadget που ετοιμάζει το αμερικανικό Πεντάγωνο. Όχι μόνο δεν θα χρειάζεται να σας ζητηθεί η άδεια, αλλά ίσως δεν αντιληφθείτε καν ότι επιχειρείται ταυτοποίησή σας, και μάλιστα από απόσταση αρκετών δεκάδων μέτρων.
Έναν «αναγνώστη» τεχνολογίας λέιζερ, ο οποίος μπορεί να «διαβάζει» την μοναδική υπογραφή των καρδιακών παλμών ενός ατόμου αναπτύσσει το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), έπειτα από παραγγελία του Πενταγώνου των ΗΠΑ.
Την αποκάλυψη αυτή κάνει η Τεχνολογική Επιθεώρηση του MIT (MIT Technology Review) αναφέροντας μάλιστα ότι η συσκευή βρίσκεται ήδη στο στάδιο του πρωτοτύπου και φέρει το όνομα “Jetson”.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η επιθεώρηση, η “Jetson” μπορεί να «διαβάζει» καρδιακές παλμικές κινήσεις από απόσταση περίπου 200 μέτρων, υπό οποιαδήποτε οπτική γωνία, και μάλιστα ακόμη και πάνω από τα ρούχα.
Ενώ άλλες τεχνικές βιομετρικής ταυτοποίησης (χαρακτηριστικά προσώπου, δακτυλικά αποτυπώματα, αναγνώριση ίριδας) απαιτούν κοντινή απόσταση και μπορούν να «ξεγελαστούν» λόγω επεμβάσεων, δεν είναι εύκολο να αλλάξει κάποιος το μοναδικό και ξεχωριστό προφίλ χτύπων της καρδιάς του. Εκτός ίσως και αν τη σταματήσει.
Η “Jetson” χρησιμοποιεί μια τεχνική η οποία «διαβάζει» τις παλμικές κινήσεις της καρδιάς (vibrometry). Καθώς χτυπάει η καρδιά, δημιουργεί παλμική κίνηση στο δέρμα και στα ρούχα του ατόμου. Αυτήν ακριβώς την παλμική κίνηση ανιχνεύει συσκευή που αναπτύσσει το ΜΙΤ. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι πρόκειται για άτομο ελαφρά ντυμένο, εφόσον βαρύτερη ένδυση, όπως χειμωνιάτικα μπουφάν ή παλτά, «απορροφούν» την παλμική δόνηση.
ν
ν
«Δεν μπορώ να πω ότι [η αναγνώριση] μπορεί να γίνει από το διάστημα», αναφέρει ο Στιούαρτ Ριμέιλι υπεύθυνος του Γραφείου Τεχνικής Υποστήριξης για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, στο Πεντάγωνο. «Αλλά υπάρχουν περιθώρια να αυξηθεί η εμβέλεια με τη χρήση ισχυρότερου λέιζερ».
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Ριμέιλι, η ακρίβεια στην αναγνώριση που έχει επιτύχει μέχρι σήμερα το πρωτότυπο αγγίζει το 95 τοις εκατό.
Αν και οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν σύντομα την συσκευή, πιθανόν από κάποιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, για να εντοπίζουν αντάρτες και τρομοκράτες, υπάρχουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες που θα πρέπει να επιλυθούν.
Ο χρόνος που χρειάζεται η συσκευή για να επιτύχει την ταυτοποίηση ενός ατόμου φθάνει το 30 δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει ότι προς το παρόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για αναγνώριση σταθερών στόχων.
Η μεγαλύτερη δυσκολία όμως, βρίσκεται στο ότι για να γίνει η ταυτοποίηση, απαιτείται και μια βάση δεδομένων καρδιακών παλμών, η οποία βέβαια δεν υπάρχει. Μέχρι σήμερα.
Τίποτα όμως δεν αποκλείει τη μεθόδευση δημιουργίας μιας τέτοιας βάσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, στο κοντινό ή λίγο πιο μακρινό μέλλον.
Σε μια τέτοια περίπτωση, εγείρονται σίγουρα αρκετά ηθικά και νομικά θέματα. Υπό ποιες προϋποθέσεις κάποιοι θα μπορούν να παρακολουθούν και να καταγράφουν προσωπικά δεδομένα, χωρίς τη συγκατάθεση του ατόμου, και μάλιστα χωρίς καν να το γνωρίζει;
ν