Πέντε κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί έως τώρα, χωρίς ευτυχώς κάποιον θάνατο.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Image: Supplied
ν
ΠΕΝΤΕ κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί από την αρχή της περιόδου 2019, μέχρι και τις 18 Ιουλίου, εκ των οποίων τα τρία παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα) και δύο είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης που συνέταξε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δεν έχει καταγραφεί (ακόμη) κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό.
Το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό αναφέρεται στις 21 Ιουνίου 2019. Η ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι άνω των 50 ετών.
Τα πέντε κρούσματα λοίμωξης από τον ιό, έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ξάνθης, Καβάλας, Λάρισας και Καρδίτσας.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ «θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας), στις ίδιες ή και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ, αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).
Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε την ολιγωρία της πολιτείας στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος που αποτελεί δυσφήμηση της χώρας μας, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο. ν
HOW TO PROTECT YOURSELF FROM WEST NILE VIRUS ν
ν
Τα έτη 2010-2014 και 2017-2018 καταγράφηκαν κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, ενώ κυκλοφορία του ιού καταγράφηκε σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες.
«Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας και κατά την τρέχουσα περίοδο 2019, κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές», αναφέρει ο ΕΟΔΥ και επισημαίνει ότι είχε ήδη ενημερώσει (τον Μάιο 2019) τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών.
Ως εκ τούτου, ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών. ν
Τοποθετήστε γλάστρες με βασιλικό στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας. Είναι το τέλειο φυσικό απωθητικό για τα κουνούπια. Image: Supplied
ν
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση, είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.
Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Όσοι μολύνονται από τον ιό παρουσιάζουν τα εξής συμπτώματα: κοιλιακός πόνος, διάρροια, πυρετός, πονοκέφαλος, έλλειψη όρεξης, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, εξάνθημα, πονόλαιμος, διόγκωση λεμφαδένων, έμετος. ν
Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας είναι ένα αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό. Image: Supplied ν
Τα μέτρα προστασίας είναι απλά:
• Να είστε ντυμένοι καλά και να μην αφήνετε εκτεθειμένα γυμνά μέρη του δέρματος. Τα βαμβακερά και λεπτά ρούχα δεν προστατεύουν από τα κουνούπια. Να χρησιμοποιείτε συχνά εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά και να μην αφήνετε να σας τσιμπούν τα κουνούπια.
• Τα αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, λεβάντας ή κιτρονέλλας στο δέρμα απομακρύνουν τα κουνούπια. Βάλτε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ένα μπουκαλάκι με σπρέι μαζί με λίγο βρεφικό λάδι, ανακινήστε και ψεκαστείτε.
• Μπορείτε ακόμη να ψεκάσετε τα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα σας για επιπλέον προστασία.
• Να κάνετε συχνά μπάνιο για να φεύγει ο ιδρώτας.
• Χρησιμοποιήστε αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες) στα ανοίγματα του σπιτιού, χρήση κουνουπιέρας ιδίως σε βρέφη, ανεμιστήρες (ιδίως οροφής) ή κλιματιστικά και λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων.
• Φροντίστε για την απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα (ή άλλα δοχεία), γλάστρες, βαρέλια, μικρά τενεκεδένια κουτιά ξεχασμένα στον κήπο, καρότσια, παλιά λάστιχα, μπάρμπεκιου, υδρορροές και άλλα μέρη του σπιτιού, διότι τα λιμνάζοντα νερά αποτελούν σημεία όπου τα κουνούπια εναποθέτουν τα αυγά τους.
• Τέλος, αποφύγετε μέρη, όπως στάβλους ζώων, κοτέτσια, ποτίστρες ζώων, στέρνες, γούρνες και γενικά όπου υπάρχουν λύματα, νερά αποχέτευσης και απόβλητα. ν