Ο ρόλος της διατροφής στη θεραπεία του καρκίνου (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Ιατρικά, Διατροφή

ΙΑΤΡΙΚΑ/ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η διατροφή όχι μόνο είναι καθοριστικής σημασίας στη διαχείριση ασθενειών όπως ο διαβήτης ή η υπέρταση, αλλά μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και στη θεραπεία του καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η φυτική διατροφή είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία ασθενειών όπως ο καρκίνος. Image: Supplied

ν

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ είναι ήδη καθοριστικής σημασίας για τη διαχείριση ασθενειών όπως ο διαβήτης ή η υπέρταση, όμως μια νέα μελέτη, που ακόμη είναι σε προκαταρκτικό στάδιο, ενισχύει προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσε επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο και στη θεραπεία του καρκίνου.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, δείχνει ότι ο δραστικός περιορισμός ενός αμινοξέος, το οποίο βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο κρέας και τα αυγά, αύξησε την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας στα ποντίκια, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των όγκων.

Είναι ωστόσο πάρα πολύ νωρίς ακόμη για να εξαχθούν συμπεράσματα για τον άνθρωπο, υπογράμμισε ο Τζέισον Λόκασεϊλ, ο βασικός συντάκτης του άρθρου, που είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνας. Η ομάδα του περιόρισε την πρόσληψη μεθειονίνης στα ποντίκια, ενός αμινοξέος που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού αλλά λαμβάνεται μόνο μέσω της τροφής, επειδή το σώμα δεν την παράγει από μόνο του.

Το αμινοξύ αυτό χρησιμοποιείται επίσης από τα καρκινικά κύτταρα για να αναπτυχθούν.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ερευνητές πειραματίστηκαν με αυτήν την περιοριστική δίαιτα σε υγιή ποντίκια, για να επαληθεύσουν αρχικά ότι θα είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στον μεταβολισμό τους. Κατόπιν την επέβαλαν και σε ποντίκια που έπασχαν από καρκίνο του παχέος εντέρου ή από σάρκωμα των μαλακών ιστών, έναν σπάνιο τύπο καρκίνου.

Η χορήγηση μιας πολύ ήπιας δόσης χημειοθεραπείας, που από μόνη της δεν αναμενόταν να έχει κάποιο αποτέλεσμα στον καρκίνο του παχέος εντέρου, διαπιστώθηκε ότι προκάλεσε μια «αξιοσημείωτη μείωση της ανάπτυξης του όγκου».

Το ίδιο αποτέλεσμα παρατηρήθηκε όταν συνδύασαν τη μείωση της μεθειονίνης με την ακτινοβολία στα ποντίκια που έπασχαν από σάρκωμα μαλακών ιστών.

«Τα καρκινικά κύτταρα λιμοκτονούν όταν τους στερούμε ορισμένες θρεπτικές ουσίες», εξήγησε ο Τζέισον Λόκασεϊλ στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ασφαλώς δεν πρόκειται για το φάρμακο κατά του καρκίνου, όμως δείχνει ότι υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες αλληλεπιδράσεις με την τροφή που καταναλώνουμε, το πώς αυτό αλλάζει τον μεταβολισμό (…) και πώς αυτές οι αλλαγές στον μεταβολισμό των κυττάρων θα μπορούσαν να έχουν κάποια επίπτωση στην ανάπτυξη των όγκων».
ν

Μεγάλες ποσότητες μεθειονίνης περιέχουν τροφές όπως τα αυγά, το κόκκινο κρέας (μοσχαρίσιο, αρνίσιο ή χοιρινό), οι ξηροί καρποί, το τυρί, τα ψάρια τα οστρακοειδή κ.ά. Image: Supplied
ν

Σε ένα πρώτο βήμα για να επεκτείνουν τη μελέτη τους και στον άνθρωπο, οι ερευνητές χορήγησαν αυτήν τη φτωχή σε μεθειονίνη δίαιτα σε έξι υγιείς ανθρώπους επί τρεις εβδομάδες. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι επιπτώσεις στον μεταβολισμό τους ήταν παρόμοιες με εκείνες που παρατηρήθηκαν στα ποντίκια, κάτι που ενισχύει την υπόθεση ότι μια τέτοια διατροφή θα μπορούσε να έχει κάποια επίπτωση και σε ορισμένους όγκους στον άνθρωπο.
ν

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΡΟΦΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΣΕ ΜΕΘΕΙΟΝΙΝΗ

Η μεθειονίνη είναι ένα αμινοξύ που βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν. Οι τροφές που γνωρίζουμε ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες μεθειονίνης είναι τα καρύδια, το βοδινό, το χοιρινό και το αρνίσιο κρέας, το τυρί, η γαλοπούλα, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, η σόγια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα φασόλια.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Αν εξορίσουμε τελείως από τη διατροφή μας τις παραπάνω τροφές, κινδυνεύουμε να πάθουμε στεατοηπατοπάθεια (η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος), αναιμία και τριχόπτωση. Η λύση φαίνεται να είναι μια ισορροπημένη διατροφή, με περισσότερα φρούτα και λαχανικά στα γεύματά μας.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μεθειονίνης είναι 10,4 mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Ένα άτομο που έχει βάρος 70 κιλών πρέπει να καταναλώνει περίπου 728 mg μεθειονίνης την ημέρα.

Ο κατάλογος που ακολουθεί είναι ενδεικτικός των τιμών μεθειονίνης που περιέχουν οι διάφορες τροφές:

100 γρ. χοιρινού ή αρνίσιου κρέατος περιέχουν 981 mg μεθειονίνης και μια μπριζόλα 2.904 mg
100 γρ. μοσχαρίσιου κρέατος περιέχουν 857 mg μεθειονίνης και μια μπριζόλα 2.288 mg
100 γρ. ψαριού ή θαλασσινών περιέχουν 835 mg μεθειονίνης και μαγειρεμένα ή ψημένα 1.859 mg
100 γρ. όστρακα μαγειρεμένα περιέχουν 1.205 mg μεθειονίνης
100 γρ. σπιρουλίνας περιέχουν 1.149 mg μεθειονίνης
100 γρ. παρμεζάνας περιέχουν 958 mg μεθειονίνης
100 γρ. γαλοπούλας ή κοτόπουλου περιέχουν 925 mg μεθειονίνης
100 γρ. τόνου περιέχουν 862 mg μεθειονίνης
100 γρ. κυνηγιού περιέχουν 837 mg μεθειονίνης
100 γρ. λουκάνικα περιέχουν 725 mg μεθειονίνης
100 γρ. σόγιας περιέχουν 722 mg μεθειονίνης
100 γρ. χαβιάρι περιέχουν 646 mg μεθειονίνης
100 γρ. φρέσκα φασολάκια περιέχουν 534 mg μεθειονίνης
100 γρ. δημητριακά περιέχουν 456 mg μεθειονίνης
2 αυγά περιέχουν 392 mg μεθειονίνης
100 γρ. αράπικα φιστίκια περιέχουν 291 mg μεθειονίνης
100 γρ. γάλα ή γιαούρτι περιέχουν 169 mg μεθειονίνης
100 γρ. αμύγδαλα περιέχουν 157 mg μεθειονίνης
100 γρ. ξερά φασόλια περιέχουν 146 mg μεθειονίνης
100 γρ. κινόα περιέχουν 96 mg μεθειονίνης

Πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνα προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς κάποιες από τις παραπάνω τροφές, όπως οι ξηροί καρποί, περιλαμβάνονται και στον κατάλογο με εκείνες που καταπολεμούν τον καρκίνο.
ν

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Τόσο για την πρόληψη του καρκίνου όσο και κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας, η διατροφή μας θα πρέπει να είναι γενικά πλούσια σε φρούτα και φυλλώδη λαχανικά, καθώς και σε φυσικούς χυμούς.

Οι τροφές που δρουν εναντίον του καρκίνου είναι φυσικά προϊόντα όπως οι μπανάνες, τα ρόδια, τα μήλα, οι ντομάτες, τα αγγούρια, τα λεμόνια, το σέλινο, τα καρότα, ο μαϊντανός, το γαρίφαλο και το τζίντζερ (πιπερόριζα).

Αποτελεσματική δράση κατά του καρκίνου έχουν επίσης τα μπρόκολα, τα φασολάκια, τα μούρα, η κανέλα, το καρπούζι, τα αμύγδαλα, το παρθένο ελαιόλαδο και ο κουρκουμάς.

Σε αυτά προσθέστε τις πιπεριές, τα σπαράγγια, τα ραπανάκια, τις μελιτζάνες, τα σκόρδα και τα κρεμμύδια.

Το τσάι με τζίντζερ και λεμόνι έχει αποδειχτεί επίσης ότι είναι αποτελεσματικό κατά της ναυτίας, επαναφέρει τη χαμένη γεύση στο στόμα, αλλά και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
ν

HOW TO MANAGE CHEMOTHERAPY SYMPTOMS THROUGH FOOD | DANA-FARBER CANCER INSTITUTE
ν

ν

 


Translate this post