Ο Βρετανός πρωθυπουργός καλεί τους βουλευτές να στηρίξουν το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, τιμώντας την απόφαση του λαού στο δημοψήφισμα του 2016.
Ο Μπόρις Τζόνσον είναι αποφασισμένος να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από τη γερμανοκρατούμενη Ευρωπαϊκή Ένωση. Image: Supplied
ν
Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε σήμερα τους βουλευτές να στηρίξουν ένα Brexit στις 31 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι δεσμεύτηκε να τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 για αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Νομίζω ότι οι βουλευτές θα πρέπει να προχωρήσουν και να εκπληρώσουν αυτό που υποσχέθηκαν ξανά και ξανά στον λαό αυτής χώρας: θα φέρουν εις πέρας την εντολή του 2016 και θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου», δήλωσε ο Τζόνσον σε δημοσιογράφους.
Ερωτηθείς για την προοπτική να χάσει στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή καθώς και εάν θα καθυστερήσει τις εκλογές για μετά το Brexit, δήλωσε: «Θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, το οποίο είναι αυτό που ψήφισαν οι πολίτες αυτής της χώρας». ν
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Όσον αφορά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο Μπόρις Τζόνσον έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτές θα προκηρυχτούν μετά τις 31 Οκτωβρίου, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Μπόρις Τζόνσον γνωρίζει πολύ καλά πως αν προκήρυσσε εκλογές είτε τώρα είτε μετά τις 31 Οκτωβρίου χωρίς η Βρετανία να έχει φύγει από την ΕΕ, οι Τόρηδες θα υφίσταντο συντριπτική ήττα, καθώς πρώτο κόμμα θα αναδεικνυόταν το “Brexit” του Νάιτζελ Φάρατζ, που τάσσεται σταθερά υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς μισόλογα και αμφιταλαντεύσεις.
Όσον αφορά ένα Brexit χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με έρευνα των Financial Times, η πιθανότητα αυτή κερδίζει έδαφος, καθώς πάνω από ένας στους τρεις βουλευτές είναι πρόθυμος να ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. ν
Ο Ντόμινικ Ράαμπ και ο Μάικ Πομπέο σφίγγουν τα χέρια κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη. Image: Supplied ν
Στο πλευρό της Βρετανίας στον αγώνα απελευθέρωσης από την γερμανοκρατούμενη Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία κατευθύνουν το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και το Βερολίνο, στέκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ, η χώρα του είναι έτοιμη «με το στυλό στο χέρι» να υπογράψει μια μαζική εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερους οιωνούς για να απαγκιστρώσει τη χώρα του μια και καλή από τα νύχια των Βρυξελλών και του Βερολίνου, ικανοποιώντας το αίτημα των Βρετανών που εδώ και τρία χρόνια φωνάζουν: «Θέλουμε την χώρα μας πίσω»! ν
Το Brexit είναι πάνδημο αίτημα του βρετανικού λαού. Image: Supplied ν
ΤΟ BREXIT ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενώ η στερλίνα είναι επίσημο νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου, το ευρώ, που χρησιμοποιούν οι κατακτημένοι από τη Γερμανία λαοί της Ευρώπης, δεν είναι παρά το γερμανικό μάρκο μεταμφιεσμένο.
Την περίοδο αυτή η στερλίνα βρίσκεται υπό πίεση, καθώς οι επενδυτές μηρυκάζουν διάφορα σενάρια εν όψει της διορίας της 31ης Οκτωβρίου για το Brexit, όπως η μη παροχή εμπιστοσύνης στη νέα Συντηρητική κυβέρνηση μόλις επιστρέψει από τις θερινές διακοπές, οι πρόωρες εκλογές και η αποχώρηση χωρίς συμφωνία.
Αυτό όμως δεν οφείλεται τόσο στο Brexit, αλλά στην αδράνεια και τις παλινωδίες της αναποφάσιστης και άτολμης Τερέζας Μέι, που επί χρόνια πηγαινοερχόταν στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο χωρίς να ξέρει τι θέλει, με αποτέλεσμα να γίνει σκυλάκι του Γιούνκερ και του Τουσκ.
Έτσι, δημιουργήθηκε το παραμύθι που κυκλοφορεί ευρύτατα από τον φιλικό προς τους Γερμανούς τύπο, ότι τυχόν αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία θα προκαλέσει χάος στις διεθνείς αγορές και θα βυθίσει τη χώρα στη φτώχεια και τη δυστυχία.
Στην πραγματικότητα τίποτα από όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβεί. Αντίθετα, η αποχώρηση της Βρετανίας θα βυθίσει την γερμανική οικονομία στα Τάρταρα, μια οικονομία που έχει αρχίσει να συρρικνώνεται οδεύοντας σε ύφεση έπειτα από έξι χρόνια ανόδου.
Η αποχώρηση της Βρετανίας θα σηματοδοτήσει την διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα βουλιάξει την οικονομία της Γερμανίας, η οποία πλουτίζει και μόνο από το γεγονός ότι το νόμισμά της έχει υιοθετηθεί από 19 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ν
Ένταση επικρατεί μεταξύ του Εμμανουέλ Μακρόν και της Άνγκελα Μέρκελ. Image: Supplied ν
Από ολόκληρη την ΕΕ μόνο δέκα χώρες (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία, Ιρλανδία, Φινλανδία) παρουσιάζουν θετικό οικονομικό πρόσημο. Οι οικονομίες των υπόλοιπων 18 χωρών βρίσκονται στο κόκκινο, χωρίς ελπίδα ανάκαμψης, με τις τέσσερις τελευταίες θέσεις να τις καταλαμβάνουν η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Πολωνία. (EU contributors and beneficiaries 2017. Source European Commission).
Οι φυγόκεντρες τάσεις στην ΕΕ ήδη έχουν εμφανιστεί. Οι Ιταλοί έθεσαν εαυτούς στο περιθώριο της ΕΕ, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τις αποφάσεις Βρυξελλών και Βερολίνου, ενώ ετοιμάζουν το δικό τους εναλλακτικό νόμισμα. Από την άλλη μεριά, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν προσπαθεί εμφανώς να αυξήσει την επιρροή του στο διευθυντήριο των Βρυξελλών με σαφή φιλοδοξία να κάνει το Παρίσι πολιτικό κόμβο για μια ισχυρότερη, πιο ενωμένη Ευρώπη, αυτή τη φορά υπό γαλλικό έλεγχο. ν
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα μπορούσε να γνωρίσει την πρώτη μεγάλη ύφεσή της ύστερα από έξι και πλέον χρόνια ανάπτυξης. Image: Supplied ν
Η Άνγκελα Μέρκελ, η θητεία της οποίας τελειώνει το 2021, δεν είναι πια η επίφοβη καγκελάριος που την υπάκουαν όλοι. Με προβλήματα υγείας, συνεχίζει το ίδιο μοτίβο του “Deutschland Uber Alles”, αλλά η Γερμανία είναι ένα ξεδοντιασμένο θηρίο – δεν έχει τα όπλα και τον στρατό που είχε επί Χίτλερ για να απειλήσει τα κράτη που δεν υποτάσσονται στη θέλησή της.
Η εξέλιξη θα είναι ενδιαφέρουσα και δραματική. Ασχέτως αν οι Βρετανοί φύγουν στις 31 Οκτωβρίου ή όχι, το γυαλί έχει ραγίσει και δεν ξανακολλάει.
Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Κρίστοφερ Πηλ (Christopher Peel), CIO της επενδυτικής εταιρείας Tavistock εξηγεί πώς το σκληρό Brexit θα έχει δραματικές επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία. ν
Hard Brexit would push pressure back on German economy ν