Ο υποθαλάσσιος ναός που ανακαλύφθηκε στην “Ατλαντίδα της Αιγύπτου” πιθανόν να είναι ο περίφημος ναός του Ηρακλή όπου κατέφυγαν ο Πάρις με την Ωραία Ελένη.
Η βυθισμένη πόλη του Ηρακλείου στο Δέλτα του Νείλου αποτελεί έναν ανεκτίμητο αρχαιολογικό θησαυρό. Image: Christoph Gerigk / Franck Goddio / Hilti Foundation. Πηγή: Supplied
ν
Η ΑΡΧΑΙΑ πόλη Ηράκλειον ή Θώνις ήταν παραθαλάσσια πόλη με λιμάνι πλησίον της κώμης Μένουθις και ήταν ο κυριότερος ναυτικός κόμβος της αρχαίας Αιγύπτου με την Ελλάδα. Η πόλη ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. και άνθισε για δύο αιώνες, από το 550 π.Χ. έως το 331 π.Χ. Την αναφέρουν ο Ηρόδοτος και ο Στράβων. Καταστράφηκε πολλές φορές και τελικά εξαφανίστηκε τον 8ο αιώνα μ.Χ.
Από μια στήλη που βρέθηκε στην Ναυκρατίδα το 1899 ξέρουμε ότι οι Αιγύπτιοι ονόμαζαν το Ηράκλειον «λιμάνι στην θάλασσα των Ελλήνων» (σημ. Μεσόγειος).
Η πόλη βρίσκεται σήμερα σε βάθος δέκα μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και 2,5 χιλιόμετρα στα ανοιχτά της σημερινής ακτής (κόλπος Αμπουκίρ), σε θέση που ανακαλύφθηκε το 2001 από την αρχαιολογική ομάδα του Φρανκ Γκοντιό.
Η πόλη ήταν κτισμένη επάνω σε νησιά που συνδέονταν με γέφυρες. Οι αρχαιολογικές έρευνες αποκάλυψαν τα ερείπια πολλών συνοικιών, με σπίτια, ναούς και αγάλματα, και πάνω από εξήντα ναυαγισμένα καράβια που χρονολογούνται από τον 6ο π.Χ. έως τον 2ο αιώνα μ.Χ.
Το Ηράκλειον ήταν σημαντικό θρησκευτικό κέντρο με αξιόλογη εμπορική κίνηση. Το όνομα της πόλης ανάγεται στον περίφημο ναό που ήταν ξακουστός σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο και ήταν αφιερωμένος στον ημίθεο Ηρακλή. Εκεί λένε ότι κατέφυγε ο Πάρις με την Ελένη για να ξεφύγουν από τον οργισμένο Μενέλαο, πριν ξεσπάσει ο Τρωικός πόλεμος.
Ο ναός είχε μαντείο και αρχικά ήταν αφιερωμένος στον αιγύπτιο θεό της ιατρικής Χονς, τον οποίο οι Έλληνες ταύτισαν με τον Ηρακλή. Αργότερα το ιερό αφιερώθηκε στον αιγυπτιακό θεό Άμωνα, πατέρα του Χονς. ν
ν
Στο μέρος αυτό οι αρχαιολόγοι έχουν κάνει πολλές ανακαλύψεις, ενώ μια κατάδυση στα απομεινάρια της αρχαίας πόλης ισοδυναμεί με ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο.
Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ερευνών, Αιγύπτιοι και Ευρωπαίοι δύτες ανακάλυψαν έναν τεράστιο υποθαλάσσιο ναό καθώς και τα ναυάγια αρκετών πλοίων φορτωμένα με αρχαίους θησαυρούς.
Οι ανακαλύψεις έγιναν με τη συνδυασμένη χρήση γεωφυσικών δεδομένων από σόναρ πλευρικής ανίχνευσης, δορυφορική πλοήγηση, μαγνητόμετρα πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού και ηχοβολιστικές συσκευές.
Έτσι οι δύτες μπόρεσαν να εντοπίσουν αρχαία νομίσματα, κοσμήματα, σκεύη και αγγεία.
Μερικά από τα νομίσματα ανήκουν στη βυζαντινή εποχή, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πόλη πρέπει να είχε περάσει στα χέρια των Βυζαντινών μετά τον 4ο αιώνα μ.Χ. Όμως, η ακριβής αιτία της ερήμωσης της, εξακολουθεί να παραμένει ένα ιστορικό μυστήριο.
Περαιτέρω έρευνες θα δείξουν εάν ο μεγάλος ναός που ανακαλύφθηκε είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ο περίφημος ναός του ημίθεου Ηρακλή στον οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, κατέφυγαν ο Πάρις με την Ελένη για να γλυτώσουν από την καταδίωξη του Μενέλαου. ν
Egypt’s Atlantis: Major Discoveries at the Lost Sunken City of Heracleion | Ancient Architects ν