Ανακαλύφθηκε και δεύτερος εξωηλιακός επισκέπτης (vid)

Κατηγορία NEWS, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένας δεύτερος διαστρικός επισκέπτης πρόκειται να επισκεφτεί το ηλιακό μας σύστημα και οι αστρονόμοι αγνοούν αν είναι κομήτης, αστεροειδής ή εξωγήινος ανιχνευτής ζωής.

Το διαστρικό σώμα C/2019 Q4 (Borisov) είναι το δεύτερο αντικείμενο που επισκέπτεται το ηλιακό μας σύστημα μετά τον παράξενο επισκέπτη “Οουμουαμούα”. Image: Supplied

ν

ΜΕΤΑ τον ασυνήθιστα επιμήκη σαν πούρο “Οουμουαμούα” (Oumuamua), τον πρώτο επισκέπτη προερχόμενο έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ο οποίος έγινε αντιληπτός το 2017 (και ακόμη υπάρχει επιστημονική διαμάχη αν ήταν μικρός ανενεργός κομήτης, αστεροειδής ή εξωγήινος ανιχνευτής ζωής), ένας ερασιτέχνης βετεράνος αστρονόμος της Κριμαίας εντόπισε ένα αντικείμενο που πιθανώς είναι το δεύτερο ‒πολύ μεγαλύτερο αυτή τη φορά‒ ουράνιο σώμα, το οποίο διασχίζει το ηλιακό μας σύστημα, ερχόμενο έξω από αυτό.

Είναι το διαστημικό αντικείμενο C/2019 Q4 (Borisov), που ανακαλύφθηκε αρχικά από τον Γκενάντι Μπορίσοφ με τηλεσκόπιο του Αστροφυσικού Παρατηρητηρίου της Κριμαίας στις 30 Αυγούστου.

Το Κέντρο Ελασσόνων Πλανητών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την ανακάλυψη. Ακόμη πάντως δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Πιθανόν αυτό να συμβεί μετά από περισσότερες παρατηρήσεις του αντικειμένου.

Το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) ανακοίνωσε ότι το διαστρικό αντικείμενο, που τώρα απέχει περίπου 420 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο, κατευθύνεται προς το άστρο μας και αναμένεται να φθάσει στις 8 Δεκεμβρίου 2019 στο κοντινότερο σημείο του (περιήλιο), σε απόσταση περίπου 300 εκατ. χλμ.
ν

Ο παράξενος εξωηλιακός επισκέπτης “Οουμουαμούα” (Oumuamua), που κανείς ποτέ δεν κατάλαβε τι είναι. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Όπως σημειώνει ο Παύλος Δρακόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το διαστρικό αντικείμενο, που κινείται με ταχύτητα 150.000 χιλιομέτρων την ώρα, δεν αναμένεται να πλησιάσει τη Γη σε απόσταση μικρότερη των 300 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, δηλαδή θα παραμείνει πέρα από την τροχιά του Άρη, συνεπώς δεν συνιστά τον παραμικρό κίνδυνο.

Μετά την αρχική ανίχνευση από τον Μπορίσοφ, το σύστημα Scout του JPL στην Καλιφόρνια, αναλύοντας την τροχιά του, αυτόματα κατέγραψε το άγνωστο σώμα ως πιθανώς διαστρικό αντικείμενο. Η ανακάλυψη έχει προκαλέσει νέο «συναγερμό» στη διεθνή αστρονομική κοινότητα, η οποία έχει ίσως μια δεύτερη ευκαιρία να μελετήσει ένα σώμα που έχει καταγωγή εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Σύμφωνα  με τις πρώτες ενδείξεις πρόκειται για ενεργό κομήτη με ένα κεντρικό παγωμένο πυρήνα διαμέτρου 2 έως 12 χιλιομέτρων που παράγει γύρω του νέφη σκόνης και σωματιδίων και τα οποία αυξάνονται όσο πλησιάζει την καυτή «ανάσα» του Ήλιου. Αυτό όμως είναι ακόμη υποθετικό.

Ο C/2019 Q4 θα είναι ορατός από τα επαγγελματικά τηλεσκόπια τους επόμενους μήνες. Θα φθάσει στο μέγιστο της φωτεινότητας του στα μέσα Δεκεμβρίου και θα συνεχίσει να είναι ορατός από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια έως τον Οκτώβριο του 2020. Εκτιμάται ότι τελικά θα εγκαταλείψει το ηλιακό μας σύστημα, επιστρέφοντας στο μεσοαστρικό χώρο.
ν

Comet Borisov May Be Insterstellar – Orbit Animation | VideoFromSpace
ν

ν

 


Translate this post