Οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μετρούν τις ζημιές που προκάλεσε η χρεοκοπία του Διεθνούς Οργανωτή Ταξιδίων Τhomas Cook.
Το πλήγμα που δέχτηκε ο ελληνικός τουρισμός από τη χρεοκοπία της Τhomas Cook είναι βαρύ. Image: Supplied
ν
ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μετρούν τις ζημιές που προκάλεσε η χρεοκοπία του Διεθνούς Οργανωτή Ταξιδίων (Tour Operator) Τhomas Cook, όπως τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ φορείς του κλάδου.
Από την Κρήτη, όπου το κλίμα είναι πολύ βαρύ δεδομένου του όγκου των ξενοδοχείων που συνεργάζονται με τον διεθνή Tour Operator, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, κάνει λόγο για τεράστιο πλήγμα για τον τουρισμό του νησιού την φετινή περίοδο, αλλά και ακόμα μεγαλύτερο για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Κρήτης.
Πλήγμα επίσης έχουν δεχτεί τουριστικές επιχειρήσεις σε Ρόδο και Κω, καθώς και στα νησιά των Σποράδων, κυρίως η Σκιάθος.
Αυτή τη στιγμή στην Κρήτη υπάρχουν 15.000 πελάτες της Thomas Cook από την Αγγλία, ωστόσο ζήτημα παραμένει τι θα γίνει με τους 60.000 Γερμανούς που κι αυτοί βρίσκονται στην Κρήτη.
Η οικονομική ζημία για τα ξενοδοχεία της Κρήτη μετριέται σε μια πρώτη εκτίμηση σε δεκάδες εκατομμύρια, πάντα με τα όσα τονίζει ο κ. Χαλκιαδάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, με την ανακοίνωση της χρεοκοπίας, ξενοδόχος του Ηρακλείου, απώλεσε 650.000 ευρώ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το πλήγμα είναι πολύ βαρύ και για το νησί της Κω, αφού το 25% των ξενοδόχων συνεργάζεται με την Thomas Cook. «Πολλές επιχειρήσεις θα γονατίσουν από το κανόνι», επισημαίνει η κυρία Σβύνου.
Μάλιστα, η πρόεδρος των ξενοδόχων σημειώνει με βεβαιότητα ότι οι πληγέντες ξενοδόχοι δεν θα πληρωθούν για τη “χασούρα” από καμία ασφαλιστική, αφού αυτό ποτέ δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν, όπως τονίζει.
Στο σημείο αυτό η κυρία Σβύνου ζητά από τα αρμόδια υπουργεία να εξετάσουν την φορολογική απαλλαγή των ξενοδοχείων που επλήγησαν. Σε κάθε περίπτωση στη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξουν και νέες πληροφορίες για το εύρος των συνεπειών από το κανόνι της Thomas Cook. ν
“ΣΕΙΣΜΟΣ 7 ΡΙΧΤΕΡ ΜΕ ΤΣΟΥΝΑΜΙ”
Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στην Κρήτη και στη Ζάκυνθο. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος Τουριστικών Γραφείων και Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, πρόκειται για την κατάρρευση ενός “γίγαντα” του τουρισμού.
«Είναι ένας σεισμός 7 Ρίχτερ και αναμένουμε το “τσουνάμι”. Δεν είναι μόνο τα συμβόλαια όσων επισκεπτών ήρθαν και δεν θα καλυφθούν, είναι και αυτά που δεν θα υλοποιηθούν, καθώς όσοι είχαν κλείσει να έρθουν μέχρι τις 10 του Νοέμβρη απλά δεν θα πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους. Λέω ότι αναμένουμε και το “τσουνάμι”, καθώς δεν είναι δυνατόν να μην σκεφτόμαστε και τα συμβόλαια που έχουν ήδη κλειστεί για την επόμενη τουριστική σαιζόν. Σε αυτήν τη φάση, έχω την αίσθηση ότι όλα βρίσκονται στον αέρα», ανέφερε ο κ. Βλατάκης.
Περίπου 4.000 χιλιάδες είναι οι τουρίστες που βρίσκονται στη Ζάκυνθο και αναζητείται τρόπος επιστροφής τους στη Βρετανία, μετά τη χρεοκοπία του ταξιδιωτικού γραφείου Thomas Cook.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με τον τουριστικό πράκτορα, κ. Γιάννη Φιλιποπολίτη, ο οποίος χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως “μαύρη” για τον τουρισμό σε όλο τον κόσμο, την Ελλάδα και τη Ζάκυνθο.
«Περίπου 4.000 τουρίστες που είτε είχαν έρθει με την αγγλική εταιρεία είτε είχαν χρησιμοποιήσει τα αεροπλάνα της εταιρείας βρίσκονται στο νησί και αυτή τη στιγμή ψάχνουμε τρόπο να τους εξυπηρετήσουμε» τόνισε ο κ. Φιλιποπολίτης.
«Φοβάμαι θα υπάρξει “τσουνάμι” αντιδράσεων και η πτώχευση της Thomas Cook, ίσως να επηρεάσει και μικρότερες εταιρείες που συνεργάζονταν μαζί της κυρίως χρησιμοποιώντας τα αεροπλάνα της». ν
ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Για την επόμενη περίοδο οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων αναφέρουν ότι το κενό που αφήνει η Thomas Cook θα καλυφτεί και δεν αναμένονται περαιτέρω αναταράξεις. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η κυρία Σβύνου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων, μετά την έξοδο της Thomas Cook από την τουριστική αγορά.
Πάνω από 21.000 πελάτες της Thomas Cook κάνουν αυτή τη στιγμή διακοπές στην Τουρκία
Τα τουρκικά υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού εργάζονται πάνω σε ένα δανειακό πακέτο στήριξης για τις εγχώριες εταιρείες που επηρεάζονται από την κατάρρευση του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook, όπως ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού. Το υπουργείο ανέφερε στο Twitter ότι 21.033 πελάτες της Thomas Cook κάνουν αυτή τη στιγμή διακοπές στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι το πακέτο αυτό θα τεθεί σύντομα σε ισχύ. ν
Ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός επιχειρηματίας και πολιτικός Vural Öger. ν
Παρ’ όλο που η εταιρεία ανήκει στον τουρκικής καταγωγής Γερμανό επιχειρηματία και πολιτικό Vural Öger, η βρετανική κυβέρνηση ανέθεσε στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) να ξεκινήσει πρόγραμμα επαναπατρισμού των πελατών της Thomas Cook στη Βρετανία από τις 23 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου, μετά την ανακοίνωση του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένου του βρετανικού ταξιδιωτικού πρακτορείου και της αεροπορικής εταιρείας, για παύση της λειτουργίας του.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η βρετανική πρεσβεία στην Ελλάδα, η CAA έχει εξασφαλίσει τα αεροσκάφη που χρειάζονται για την επιχείρηση και έχει ήδη ξεκινήσει επικοινωνία με τα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζεται η Thomas Cook, ώστε να τους ενημερώσει ότι το κόστος της παραμονής καλύπτεται από το σχήμα ATOL.
«Οι πελάτες της Thomas Cook που βρίσκονται στην Ελλάδα παρακαλούνται να επιβεβαιώνουν τις λεπτομέρειες της πτήσης τους στην ειδική ιστοσελίδα www.thomascook.caa.co.uk προτού μεταβούν στο αεροδρόμιο».
Στην εν λόγω ιστοσελίδα, την οποία διαχειρίζεται και ενημερώνει η βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA), είναι διαθέσιμες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τις πτήσεις επαναπατρισμού, καθώς επίσης και πληροφορίες σχετικά με την κάλυψη των εξόδων παραμονής που αφορούν και όσους καλύπτονται από το σχήμα ATOL και όσους δεν καλύπτονται.
Η βρετανική κυβέρνηση, προσθέτει η ανακοίνωση, «κατανοεί την ανησυχία που δημιουργείται σε πελάτες, εργαζομένους, ξενοδόχους και άλλους συνεργάτες, την οποία αναγνωρίζει και λαμβάνει σοβαρά υπόψη της» γι’ αυτό και η βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στοχεύει στην πραγματοποίηση των πτήσεων επαναπατρισμού με την μικρότερη δυνατή απόκλιση από τις αρχικές πτήσεις. ν
ΟΜΗΡΟΙ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ
Η Thomas Cook οφείλει σε ξενοδοχεία της Τυνησίας 60 εκατ. ευρώ για διαμονή τουριστών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο υπουργός Τουρισμού Ρενέ Τραμπελσί, ο οποίος πρόσθεσε πως 4.500 πελάτες της βρετανικής Thomas Cook παραμένουν στη χώρα.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πελάτες της Thomas Cook κρατούνται ως όμηροι στα ξενοδοχεία στα οποία έχουν καταλύσει, μέχρι να πληρωθούν τα χρέη της εταιρείας.
Ο τουρισμός είναι ένας τομέας ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Τυνησίας και μια κρίσιμη πηγή ξένου συναλλάγματος και η κυβέρνηση ανέμενε πώς άλλοι 50.000 πελάτες της Thomas Cook θα επισκέπτονταν τη χώρα φέτος, πρόσθεσε.
«Θα έχω μια συνάντηση την Τρίτη με τη βρετανική πρεσβεία στην Τυνησία και με τους ξενοδόχους για να δω πώς θα μπορούσαν να αποπληρωθούν τα χρέη», δήλωσε ο Τραμπελσί. ν
Thomas Cook holidaymakers ‘held hostage’ in Tunisia | The Sun ν