Αυστραλοί ερευνητές χρησιμοποίησαν μια πρωτοποριακή μέθοδο για να θεραπεύσουν αποτελεσματικά καρκινικούς όγκους του τραχήλου της μήτρας.
Η Αυστραλία ίσως γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει οριστικά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Image: Supplied
ν
ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ από το Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ στην πολιτεία Κουίνσλαντ της Αυστραλίας χρησιμοποίησαν μια πρωτοποριακή μέθοδο για να θεραπεύσουν καρκινικούς όγκους του τραχήλου της μήτρας σε ποντίκια με ποσοστό επιτυχίας εκατό τοις εκατό. Μπορεί όμως η θεραπεία να είναι αποτελεσματική στον άνθρωπο;
Το ερώτημα θα απαντηθεί σύντομα.
Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται παγκοσμίως ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να θεραπευτεί. Οι επιστήμονες που ηγούνται των ερευνών ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν τη θεραπεία των καρκινικών όγκων χρησιμοποιώντας την τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων CRISPR.
CRISPR (clustered regularly interspaced short palindromic repeats) είναι μια οικογένεια αλληλουχιών DNA που βρίσκονται μέσα στο γονιδίωμα των προκαρυωτικών οργανισμών, όπως τα βακτήρια και τα αρχαία.
Αυτές οι αλληλουχίες προέρχονται από θραύσματα DNA βακτηριοφάγων που έχουν προηγουμένως μολύνει τα προκαρυωτικά κύτταρα, δηλαδή κύτταρα τα οποία δεν έχουν σχηματισμένο πυρήνα (αρχαία ελληνικά “κάρυον”), εξ ου και η ονομασία τους, φερόμενα σε αντιδιαστολή με κύτταρα που έχουν σχηματισμένο πυρήνα, τα λεγόμενα ευκαρυωτικά κύτταρα, ή ευκαρυώτες.
Τα μολυσμένα προκαρυωτικά κύτταρα χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση και καταστροφή του DNA από παρόμοιους φάγους σε μεταγενέστερες λοιμώξεις.
Οι βακτηριοφάγοι ή απλά φάγοι είναι ειδική κατηγορία ιών που προσβάλλουν βακτήρια, εξ’ ου και η, εκ της ελληνικής, διεθνής ονομασία τους. Στη κυριολεξία βακτηριοφάγος σημαίνει “αυτός που καταλύει βακτήρια”. Κάθε βακτηριοφάγος μπορεί να προσβάλλει ένα ή και περισσότερα στελέχη ή είδη βακτηρίων. ν
CRISPR Explained | Mayo Clinic ν
ν
Η τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων CRISPR χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το Cas9, δηλαδή με τη σχετιζόμενη με το CRISPR πρωτεΐνη 9 (CRISPR-associated protein 9). Το Cas9 είναι ένα ένζυμο που χρησιμοποιεί ακολουθίες CRISPR ως οδηγό αναγνώρισης και διάσπασης συγκεκριμένων κλώνων DNA που είναι συμπληρωματικοί ως προς την αλληλουχία CRISPR.
Με απλά λόγια, τα ένζυμα Cas9 μαζί με τις αλληλουχίες CRISPR αποτελούν τη βάση μιας τεχνολογίας γνωστής ως CRISPR-Cas9 που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επεξεργασία γονιδίων εντός των οργανισμών με στόχο τη θεραπεία ασθενειών..
Την τεχνική CRISPR-Cas9 χρησιμοποίησαν οι Αυστραλοί επιστήμονες για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. ν
Ο δρ Luqman Jabair και ο καθηγητής Nigel McMillan από το Menzies Health Institute Queensland. Image: Griffith University. Πηγή: Supplied ν
Πρόκειται για τον καθηγητή Nigel McMillan, ειδικό βιολόγο σε θέματα καρκίνου, και τον δρα Luqman Jabair, από το Menzies Health Institute Queensland, που εφάρμοσαν την τεχνική CRISPR-Cas9 σε ποντίκια για να θεραπεύσουν τους όγκους του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με ένεση.
«Αυτή είναι η πρώτη φορά που θεραπεύεται καρκίνος με αυτή την τεχνική», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής McMillan.
Η θεραπεία πετυχαίνεται με την ταυτοποίηση του γονιδίου που προκαλεί καρκίνο στα κύτταρα και την «επεξεργασία του», εισάγοντας σε αυτό κάποιο επιπλέον DNA που διαταράσσει τη λειτουργία του γονιδίου.
Με άλλα λόγια, αν παρομοιάσουμε το γονίδιο που προκαλεί καρκίνο με μια λέξη, π.χ. τη λέξη «νόσημα» που αποτελείται από έξι γράμματα, και προσθέσουμε σε αυτήν κάποια επιπλέον γράμματα, π.χ. τα στοιχεία π, κ, ψ, δ, ε, έχουμε μια νέα λέξη, την «νποκσψηδμεα», η οποία δεν μπορεί να βρεθεί σε κανένα λεξικό ούτε να αναγνωριστεί από τον ορθογραφικό έλεγχο.
Έχοντας τροποποιηθεί με αυτό τον τρόπο, το γονίδιο του καρκίνου δεν μπορεί πλέον να αναγνωρίσει τον εαυτό του, δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως λειτουργούσε, χάνει το νόημά του, μπερδεύεται και μετά από λίγο πεθαίνει!
Η τεχνική αυτή εφαρμόστηκε με επιτυχία στα καρκινικά κύτταρα ποντικών, οι οποίοι ως εκ θαύματος εξαφανίστηκαν μετά την αγωγή.
Μπορεί όμως η τεχνική να εφαρμοστεί στους ανθρώπους; ν
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γκρίφιθ θα κάνουν τα επόμενα πέντε χρόνια δοκιμές της γονιδιακής θεραπείας σε ανθρώπους. Image: Supplied ν
Ο καθηγητής McMillan είναι αισιόδοξος. «Όπως οι καρκινικοί όγκοι στα ποντίκια εξαφανίστηκαν ολοσχερώς δίχως καμία παρενέργεια στον οργανισμό, και όλα επιβίωσαν χωρίς όγκους, έτσι και στον άνθρωπο μπορεί να γίνει η ίδια θεραπεία μόλις εντοπίσουμε τα γονίδια που προκαλούν τους καρκινικούς όγκους».
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γκρίφιθ θα κάνουν δοκιμές της γονιδιακής θεραπείας σε ανθρώπους τα επόμενα πέντε χρόνια.
Στην Αυστραλία κάθε χρόνο περίπου 950 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και 250 από αυτές πεθαίνουν. Γι’ αυτές τις γυναίκες, η νέα θεραπεία θα μπορούσε να αποβεί σωτηρία.
Οι γιατροί συνιστούν σε όλες οι γυναίκες που έχουν κάνει σεξ να υποβάλλονται σε εξετάσεις κάθε πέντε χρόνια, μεταξύ των ηλικιών 25 και 74 ετών. ν