Κραυγή αγωνίας: «Συγγνώμη, μαμά. Πεθαίνω. Δεν μπορώ να αναπνεύσω» (vid)
ΕΥΡΩΠΗ / ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Posted by Youmagazine Staff
Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΕΣΣΕΞ: Το τελευταίο μήνυμα που έστειλε η 26χρονη Pham Thi Tra My, από το φορτηγό του θανάτου στους γονείς της, λίγο πριν πεθάνει.
Η 26χρονη Βιετναμέζα Pham Thi Tra My που έστειλε το επιθανάτιο μήνυμα από το παγωμένο «μεταλλικό φέρετρο» της νταλίκας με τους 39 νεκρούς στο Έσσεξ. Image: Supplied
ν
ΤΟ ΕΠΙΘΑΝΑΤΙΟ αυτό μήνυμα έστειλε η 26χρονη Βιετναμέζα Pham Thi Tra My, από το φορτηγό του θανάτου στους γονείς της, λίγο πριν πεθάνει. Σύμφωνα με τον αδελφό της, Pham Ngoc Tuan, που μίλησε στο BBC, η 26χρονη ανέφερε στο μήνυμά της ότι το ταξίδι της στο εξωτερικό για την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής είχε αποτύχει και ζητούσε συγγνώμη από τους γονείς της που τους είχε απογοητεύσει.
«Λυπάμαι πολύ, μπαμπά και μαμά, το ταξίδι μου στην ξένη γη έχει αποτύχει. Πεθαίνω, δεν μπορώ να αναπνεύσω. Σας αγαπώ πάρα πολύ, μαμά και μπαμπά. Συγγνώμη, μητέρα», αναφέρει το μεταφρασμένο κείμενο.
Τα μηνύματα της 26χρονης Βιετναμέζας στάλθηκαν στις 22.28 βρετανική θερινή ώρα, την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, την ίδια περίπου ώρα που το κοντέινερ με τους 39 έγκλειστους μετανάστες φορτωνόταν στο λιμάνι Ζεϊμπρούγκε του Βελγίου για να ταξιδέψει στο λιμάνι Πέρφλιτ του ποταμού Τάμεση στη Βρετανία.
Αυτό σημαίνει ότι οι ταλαιπωρημένοι από το πολυήμερο ταξίδι (από την Κίνα στο Βέλγιο) μετανάστες βρίσκονταν ήδη στα τελευταία τους, καθώς, όπως φαίνεται, ο αερισμός στο εσωτερικό του κοντέινερ δεν ήταν επαρκής.
ν
ν
Η αναφορά για την ταυτότητα της αγνοούμενης Pham Thi Tra My προήλθε από την οργάνωση Human Rights Space, ένα δίκτυο πολιτών που εδρεύει στο Βιετνάμ, αλλά δεν έχει ακόμη επαληθευτεί, καθώς τα πτώματα βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση.
Όπως αποκαλύφθηκε, ανάμεσα στους 39 νεκρούς της νταλίκας, οι έξι κατάγονται από το Βιετνάμ.
ν
ΕΝΑΣ ΦΡΙΚΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ
Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2000 υπήρξε ένα άλλο παρόμοιο περιστατικό με 58 νεκρούς Κινέζους μετανάστες που βρέθηκαν έγκλειστοι σε κοντέινερ στο λιμάνι του Ντόβερ. Τα πτώματά τους ήταν σε άθλια κατάσταση, ανάμεσα σε ούρα, κόπρανα και ένα σωρό κιβώτια με τομάτες, καθώς αυτή ήταν η μοναδική τροφή που είχαν στη διάθεσή τους στη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού.
Συνολικά οι μετανάστες ήταν 60 και από αυτούς επέζησαν δύο. Και οι 60 ήταν από την επαρχία Fujian της νότιας Κίνας. Ήρθαν σε επαφή με το κύκλωμα των διακινητών που στην Κίνα είναι γνωστοί ως “snakeheads” (φιδοκέφαλοι) και συμφώνησαν να πληρώσουν δεκάδες χιλιάδες λίρες για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή.
Όταν η νταλίκα φορτώθηκε στο πλοίο στο λιμάνι Ζεϊμπρούγκε του Βελγίου, ο Ολλανδός οδηγός της νταλίκας Perry Wacker έσβησε τη μηχανή, με αποτέλεσμα να σταματήσει η παροχή αέρα στο κοντέινερ.
Το θαλάσσιο ταξίδι από το Βέλγιο στη Βρετανία διαρκεί από 1 ώρα και 15 λεπτά έως τρεις ώρες.
Χωρίς εξαερισμό, σύντομα οι έγκλειστοι άρχισαν να εισπνέουν το δικό τους διοξείδιο του άνθρακα.
Πέρασαν 90 λεπτά μέχρι να αντιληφθούν τη θέση στην οποία βρίσκονταν. Προσπάθησαν τότε να ειδοποιήσουν με κάθε τρόπο τον οδηγό του φορτηγού. Κάποιοι πέθαναν σε λιγότερο από δύο ώρες ενώ άλλοι υπέφεραν για πέντε ώρες πριν υποκύψουν.
ν
Το φορτηγό με τους 58 νεκρούς στο λιμάνι του Ντόβερ τον Ιούνιο του 2000. Image: Michael Stephens / PA Wire. Πηγή: Supplied
ν
Οι μετανάστες άρχισαν να βγάζουν τα ρούχα τους, καθώς είχαν ιδρώσει και αγκομαχούσαν από τη ζέστη και την έλλειψη οξυγόνου.
Ανάμεσα σε αυτούς και στην πόρτα του κοντέινερ υπήρχαν παλέτες με καφάσια που περιείχαν τομάτες που τους έκρυβαν αν κάποιος άνοιγε την πόρτα. Οι παγιδευμένοι προσπάθησαν να τα μετακινήσουν για να φτάσουν στην πόρτα και να την σπάσουν. Ήταν πολύ αργά.
Δεν είχαν πια δυνάμεις. Οι πρώτοι που προσπάθησαν έπεσαν νεκροί. Αυτοί που ήταν πίσω τους έπρεπε να παραμερίσουν τα νεκρά σώματα για να φτάσουν στην πόρτα. Όλα γίνονταν μέσα σε απόλυτο σκοτάδι.
Κάποιοι άρχισαν να φωνάζουν απελπισμένα, χτυπώντας με τις γροθιές τους τους τοίχους του κοντέινερ. Σιγά σιγά, όμως, εγκατέλειψαν την προσπάθεια.
Όπως είπε ο ένας από τους δύο επιζώντες, «ήταν σαν ένας άγγελος να στάλθηκε από τον Ουρανό όταν τελικά άνοιξε η πίσω πόρτα του ρυμουλκούμενου».
ν
Το εσωτερικό του κοντέινερ με τις σάπιες τομάτες στο πάτωμα και τους τοίχους, όπου βρέθηκαν τα πτώματα 58 Κινέζων μεταναστών στο λιμάνι του Ντόβερ, τον Ιούνιο του 2000. Image: AFP. Πηγή: Supplied
ν
Ο οδηγός της νταλίκας Perry Wacker καταδικάστηκε το 2001 σε φυλάκιση 14 ετών.
Οι δύο επιζώντες, Su Di Ke και Ke Shi Guang, δήλωσαν στη δίκη του Wacker ότι συναντήθηκαν με τους διακινητές στο αεροδρόμιο του Fujian και από εκεί πήγαν με αεροπλάνο στο Πεκίνο.
Στη συνέχεια διέσχισαν με φορτηγά μια σειρά κρατών, συμπεριλαμβάνης της Σερβίας, της Ουγγαρίας, της Αυστρίας και της Γαλλίας, για να καταλήξουν σε ένα ασφαλές σπίτι στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας πριν πάνε στο Βέλγιο να συναντήσουν το θάνατο.
Σε κάθε σταθμό τους περίμεναν ομάδες “snakehead minders” (φίδια φροντιστές).
ν
ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΠΟΤΑ;
Στο μεταξύ οι τελωνιακές και αστυνομικές αρχές του Βελγίου δεν έχουν μέχρι στιγμής ιδέα για το πότε το κοντέινερ του θανάτου έφτασε στη χώρα τους ή για το πόσο καιρό έμεινε εκεί.
«Θα μπορούσε να είναι ώρες ή μέρες∙ απλά δεν ξέρουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελικής αρχής Eric Van Duyse.
Πάντως λιμενικές αρχές του Ζεϊμπρούγκε δήλωσαν ότι το κοντέινερ έφτασε στο λιμάνι, δίχως να ελεγχθεί, στις 22 Οκτωβρίου στις 14:49 και άφησε το λιμάνι την ίδια μέρα το απόγευμα για να φτάσει στο Πέρφλιτ την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 01:00 μετά τα μεσάνυχτα.
Το γεγονός ότι ύστερα από τόσες μέρες δεν έχουν ακόμη απαντηθεί κρίσιμα ερωτήματα και στην υπόθεση εξακολουθεί να βασιλεύει χάος, οφείλεται στην πολιτική των «ανοικτών συνόρων» που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση χάριν της λεγόμενης «παγκοσμιοποίησης». Σε καμιά σχεδόν ευρωπαϊκή χώρα δεν γίνονται έλεγχοι ούτε καταγράφεται ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει.
ν
Η διαδρομή που κάνουν οι μετανάστες από την Άπω Ανατολή για να φτάσουν στη Βρετανία. Image: Supplied
ν
Στο μεταξύ η αστυνομία του Έσσεξ συνέλαβε κι ένα τέταρτο άτομο, μετά τη σύλληψη του οδηγού της νταλίκας, του 25χρονου Μο Ρόμπινσον, και του ζεύγους Τζόαν και Τόμας Μάερ (Joanne & Thomas Maher) που θεωρούνται οι εγκέφαλοι του τεράστιου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών από την Άπω Ανατολή προ το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο τέταρτος ύποπτος για συνωμοσία με στόχο τη διακίνηση ανθρώπων και ανθρωποκτονία είναι ένας 48χρονος άνδρας από τη Βόρεια Ιρλανδία ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ του Λονδίνου.
Το ποσό που πλήρωνε κάθε μετανάστης για τη μεταφορά του στη Βρετανία ήταν 35.000 ευρώ (30.000 λίρες) – τόσα τουλάχιστον πλήρωσε η άτυχη Βιετναμέζα για να βρει τραγικό θάνατο σε ξένη γη.
ν
Μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί ο Ιρλανδός οδηγός της νταλίκας Μο Ρόμπινσον (επάνω αριστερά) και το ζεύγος των Βρετανών Τζόαν και Τόμας Μάερ (κάτω αριστερά). Έχει συλληφθεί επίσης ένας 48χρονος από τη Βόρεια Ιρλανδία. Η Pham Thi Tra My (δεξιά) ταξίδεψε από το Βιετνάμ στην Κίνα για να μπορέσει στη συνέχεια να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Image: Supplied
ν
Πλάνα από κάμερες ασφαλείας δείχνουν το φορτηγό του θανάτου να κάνει βόλτες στο Έσσεξ
ν
ν
Η αρχηγός της αστυνομίας του Έσσεξ ανακοινώνει τη σύλληψη και τέταρτου ατόμου για την υπόθεση των 39 πτωμάτων
ν
ν
ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΖΕΥΓΑΡΙ
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί σε ποιον ακριβώς ανήκει το φορτηγό του θανάτου. Το όχημα είχε καταχωρηθεί στη Βουλγαρία το 2017 αλλά έκτοτε δεν επέστρεψε στη χώρα αυτή, σύμφωνα με τη Σόφια.
Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε χθες το ζεύγος Τζόαν και Τόμας Μάερ, 38 ετών και οι δύο, από το Γουόρινγκτον της Αγγλίας, καθώς είναι οι τελευταίοι γνωστοί ιδιοκτήτες του φορτηγού με τα 39 πτώματα – 31 ανδρών και 8 γυναικών.
Η σύλληψη έγινε στο σπίτι τους στο Τσεσάιρ, μια πολυτελή κατοικία τεσσάρων υπνοδωματίων, αξίας 400.000 λιρών. Να σημειωθεί ότι το ζευγάρι δηλώνει άνεργο.
Κατηγορούνται για τη σύσταση συμμορίας με σκοπό την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και για τη μαζική δολοφονία 39 ανθρώπων.
Το ζευγάρι είπε χθες το βράδυ στη Mail Online ότι πούλησαν το φορτηγό πριν από ένα χρόνο σε μια εταιρεία στην Ιρλανδία, η οποία δεν έχει ακόμη βρεθεί.
Όσον αφορά το κοντέινερ που ρυμουλκούσε το φορτηγό και έγινε ο τάφος των 39 ανθρώπων, ανήκει στην εταιρεία ενοικίασης εμπορευματοκιβωτίων Global Trailer Rentals, που εδρεύει στο Δουβλίνο. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το είχε νοικιάσει σε έναν πελάτη της στις 15 Οκτωβρίου έναντι 275 ευρώ την εβδομάδα.
ν
Το ζεύγος Τζόαν και Τόμας Μάερ, 38 ετών και οι δύο, είναι οι τελευταίοι γνωστοί ιδιοκτήτες του φορτηγού που μετέφερε τους 39 μετανάστες που πάγωσαν μέχρι θανάτου. Image: Supplied
ν
Το γεγονός ότι υπάρχουν πλάνα από κάμερες ασφαλείας που δείχνουν το φορτηγό του θανάτου να κάνει επί μισή ώρα άσκοπες βόλτες στο Έσσεξ, φανερώνει ότι είχε γίνει αντιληπτός ο θάνατος των 39 μεταναστών και ο οδηγός επικοινωνούσε με τους ιδιοκτήτες του φορτηγού για να πάρει οδηγίες.
Η κλήση προς την αστυνομία έγινε στις 1:40 μετά τα μεσάνυχτα, αλλά παραμένει άγνωστο ποιος ειδοποίησε τα ασθενοφόρα που έφτασαν πρώτα στη βιομηχανική ζώνη Γουότεργκλέιντ (Waterglade) και ειδοποίησαν με τη σειρά τους τις αστυνομικές αρχές.
ν
Η νταλίκα του θανάτου με τα 39 πτώματα σταθμευμένη στη βιομηχανική περιοχή Γουότεργκλέιντ του Έσσεξ. Image: The Courier-Mail. Πηγή: Supplied
ν
ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Ο Gary Lilley, 61 ετών, ο οποίος ζει απέναντι από το λιμάνι Πέρφλιτ όπου έφτασε το κοντέινερ με τους 39 νεκρούς αυτή την εβδομάδα, δήλωσε στην εφημερίδα The Times ότι η κατάσταση που επικρατεί εκεί είναι ένα απόλυτο χάος.
«Ζω εδώ 30 χρόνια και η κατάσταση είναι ένα απόλυτο χάος. Έχω δει κυριολεκτικά εκατοντάδες μετανάστες να μπαίνουν λαθραία στη χώρα μέσω του λιμανιού».
Παρομοίασε τους ελέγχους στο λιμάνι με το να βάζεις «γύψο σε ένα φράγμα που έχει σπάσει».
«Το λιμάνι τη μέρα είναι νεκρό. Μόλις έρθουν όμως τα μεσάνυχτα, ζωντανεύει. Βλέπεις ομάδες μεταναστών να βγαίνουν από την κύρια πύλη του λιμανιού, κρατώνας σακούλες με τα υπάρχοντά τους. Οι λίγοι χαμηλόμισθοι φρουροί ασφαλείας δεν πρόκειται να τους σταματήσουν. Βλέπεις όλες τις ηλικίες, βλέπεις μωρά και κορίτσια πέντε ετών».
Το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια του καύσωνα, συνάντησε δύο νεαρές γυναίκες να περπατούν ζαλισμένες στο δρόμο, χωρίς να ξέρουν πού βρίσκονται. Τους έδωσε νερό. «Οι μετανάστες χρησιμοποιούν τους τοπικούς τηλεφωνικούς θαλάμους για να καλέσουν τους διακινητές να τους περισυλλέξουν».
«Η κατάσταση είναι γελοία και ταυτόχρονα τραγική», πρόσθεσε.
ν
Λίγα λουλούδια αφημένα από περαστικούς στη μνήμη των 39 άτυχων μεταναστών που βρήκαν φρικτό θάνατο στην καρότσα του ιρλανδικού φορτηγού. Image: Supplied
ν