Η Κύπρος καταγγέλλει τη θαλάσσια συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Posted by Youmagazine Staff
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου επέκρινε την Παρασκευή τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης που ανατρέπει τα δεδομένα στην Α. Μεσόγειο.
Το έκτης γενιάς πλωτό γεωτρύπανο πολύ μεγάλου βάθους Yavuz ξεκίνησε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ στις 6 Αυγούστου 2019. Συνοδεύεται από τη φρεγάτα του τουρκικού Ναυτικού TCG Gemlik. Image: Reuters / Murad Sezer. Πηγή: Supplied
ν
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωτερικών της Κύπρου επέκρινε την Παρασκευή τη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Λιβύης που είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ που δημιουργεί νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο, ως σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Το υπουργείο δήλωσε ότι το μνημόνιο συμφωνίας, το οποίο υπέγραψαν οι δύο χώρες, δεν έχει νομική ισχύ και δεν μπορεί να υπονομεύσει τα δικαιώματα της Κύπρου ή άλλων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν δύο συμφωνίες. Με την πρώτη, η Λιβύη αναγνωρίζει ως «τουρκική θάλασσα» όλη την περιοχή του Νοτίου Κρητικού Πελάγους, του Νοτίου Αιγαίου Πελάγους, καθώς και ολόκληρης της θαλάσσιας περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.
Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία αναλαμβάνει με τη δεύτερη συμφωνία την υποχρέωση να υπερασπιστεί με τα όπλα την Λιβυκή κυβέρνηση εάν κάποιος στραφεί εναντίον της.
Με την πρώτη συμφωνία, η μεν Κύπρος χάνει σχεδόν ολόκληρη την ΑΟΖ που έχει χωρίσει σε οικόπεδα και εκχωρήσει σε ξένες εταιρείες για να κάνουν έρευνες, ενώ η Ελλάδα χάνει το δικαίωμα να κάνει υποθαλάσσιες έρευνες σε Ρόδο, Καστελόριζο, Κάρπαθο και Ανατολική Κρήτη που πλέον θεωρούνται ότι βρίσκονται εντός τουρκικής ΑΟΖ.
Ιδιαίτερα δυσχεραίνεται το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως του νομού Λασιθίου.
Με άλλα λόγια, η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα, ενώ οι ελληνικές και κυπριακές αντιδράσεις είναι άτολμες και περιορίζονται μόνο σε λόγια.
Ιδιαιτέρως γελοία είναι η ελληνική αντίδραση που… απειλεί με απέλαση των Λίβυο πρέσβη στην Αθήνα, αν δεν αποκαλύψει στην ελληνική κυβέρνηση το περιεχόμενο της συμφωνίας!
Λες και ο φουκαράς ο Λίβυος πρέσβης ήταν παρών στις μυστικές συνομιλίες Τουρκίας και Λιβύης στην Κωνσταντινούπολη.
ν
Με τη νέα θαλάσσια συμφωνία, η Ελλάδα χάνει τη Ρόδο, το Καστελόριζο, την Κάρπαθο και την Ανατολική Κρήτη που πλέον θεωρούνται ότι βρίσκονται εντός τουρκικής ΑΟΖ. Image: Supplied
ν
Στη λεκτική διαμαρτυρία της, η Κύπρος αναφέρει ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνιστά «παραμόρφωση» του διεθνούς δικαίου, το οποίο δεν παρέχει στην Άγκυρα κανένα νόμιμο δικαίωμα και ότι η Άγκυρα «βρίσκεται απομονωμένη».
Αυτό βέβαια δεν ισχύει. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι απομονωμένες, για τρεις λόγους: πρώτον, λόγω της ηλίθιας πολιτικής «του κατευνασμού» που ακολουθούν, δεύτερον επειδή δεν έχουν εθνική στρατηγική και τρίτον γιατί ακολουθούν εντολές ξένων. Αντίθετα, η Άγκυρα έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ρωσίας, επιπλέον της υποστήριξης που έχει από τα άλλα κράτη της Ευρώπης (Γερμανία, Βρετανία κτλ.) πλην Γαλλίας. Η Γαλλία μόνον αντιδρά στον τουρκικό επεκτατισμό, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να κάνει κάτι έμπρακτα εναντίον της Τουρκίας.
Επιπλέον, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο ως κράτος και γι’ αυτό έχει καταπατήσει όλα τα θαλάσσια οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, διώχνοντας από αυτά τις πολυεθνικές που έκαναν έως τώρα γεωτρήσεις. Και ενώ έχει κατακτήσει σχεδόν το μισό νησί της Κύπρου με την ανοχή του «πολιτισμένου» κόσμου, ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στη θάλασσα, καθώς και αυτά των Τουρκοκυπρίων στα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής.
Η Τουρκία γράφει στα παλιά της τα παπούτσια το «διεθνές δίκαιο». Mε τις απειλές που εκτοξεύει συχνά-πυκνά κατά Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και με την πολιτική της δημιουργίας τετελεσμένων, θα καταπιεί σε λίγο καιρό την αδύναμη και παρακμασμένη Ελλάδα, καθώς και την ακόμη πιο μικρή Κύπρο. Η φράση «διεθνές δίκαιο», που επικαλούνται Ελλάδα και Κύπρος είναι απλώς μια φράση για αφελείς και ανόητους. Όπως με τους ανθρώπους, έτσι και με τα κράτη, αυτό που ισχύει είναι το «δίκαιο του ισχυρού».
Το μέλλον της Ελλάδας και της Κύπρου είναι σκοτεινό, γιατί έχουν εναποθέσει τη σωτηρία τους στα χέρια των ξένων, οι οποίοι όμως δεν πρόκειται να βοηθήσουν την Ελλάδα στην περίπτωση που δεχτεί επίθεση από την Τουρκία.
Μόνο κάποια «μεγάλη δύναμη» θα μπορέσει να σταματήσει τον επεκτατισμό της Τουρκίας για να βάλει αυτή στο χέρι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Δυτικής Λιβύης. Για παράδειγμα, μια συμμαχία Γαλλίας και Ρωσίας. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι εύκολο, γιατί θα προκαλέσει την αντίδραση της Αμερικής, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε παγκόσμιο πόλεμο…
ν