Προσοχή: ο κορονοϊός προκαλεί και επιπεφυκίτιδα
ΙΑΤΡΙΚΑ
Posted by Youmagazine Staff
Επιπεφυκίτιδα προκαλεί ο κορονοϊός είτε ως πρώιμο σημάδι λοίμωξης είτε κατά τη διάρκεια νοσηλείας του ασθενή, σύμφωνα με ιατρικές αναφορές.
ν
ΕΠΙΠΕΦΥΚΊΤΙΔΑ προκαλεί ο κορονοϊός είτε ως πρώιμο σημάδι λοίμωξης είτε κατά τη διάρκεια νοσηλείας του ασθενή, σύμφωνα με μελέτες και αρκετές δημοσιευμένες ιατρικές αναφορές!
Μάλιστα τα πρώτα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν αναφέρουν ότι η επιπεφυκίτιδα, αναπτύσσεται σε περίπου 1% έως 3% των ατόμων που μολύνονται από κορονοϊό.
Συγκεκριμένα:
• Σε μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, οι ερευνητές τεκμηρίωσαν την «συμφόρηση του επιπεφυκότα» σε 9 από 1.099 ασθενείς (0,8%) που νοσηλεύτηκαν με εργαστηριακά επιβεβαιωμένο Covid-19 από 30 νοσοκομεία σε όλη την Κίνα.
• Σε μια άλλη αναδρομική σειρά περιπτώσεων που δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρτίου στο JAMA Ophthalmology, 12 από 38 «κλινικά επιβεβαιωμένες» νοσοκομειακές περιπτώσεις Covid-19 στην επαρχία Hubei της Κίνας, είχαν οφθαλμικές «ανωμαλίες» δηλαδή χύμωση (οίδημα) ή / και εκκρίσεις. Δύο ασθενείς είχαν θετικό επίχρισμα επιπεφυκότος για SARS-CoV-2 RNA, ένας με σημάδια υπεραιμίας επιπεφυκότα και ο άλλος με χύμωση και επιφορά (δακρύρροια).
• Δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο MedRxiv δείχνουν ωστόσο σχετικά χαμηλή πιθανότητα μολυσματικού ιού στα δάκρυα των ασθενών με Covid-19. Η μια μελέτη των Zhang et al από 72 επιβεβαιωμένους ασθενείς με Covid-19, μόνο 2 ασθενείς είχαν επιπεφυκίτιδα.
• Στην εργασία των Zhou et al. από 63 επιβεβαιωμένους ασθενείς με Covid-19 στην πόλη Ουχάν (Wuhan), μόνο ένας είχε επιπεφυκίτιδα και αρνητικό επίχρισμα επιπεφυκότος για SARS-CoV-2 RNA. Η καλλιέργεια επιπεφυκότος ενός άλλου ασθενούς ήταν θετική, καθώς και σε δύο άλλα «πιθανά» περιστατικά Covid-19.
Προσοχή στο ιατρικό προσωπικό
«Επειδή η επιπεφυκίτιδα είναι μια κοινή πάθηση και οι ασθενείς συχνά επισκέπτονται τους οφθαλμίατρους, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς μέχρι σήμερα έχουν μολυνθεί και πεθάνει δεκάδες συνάδελφοι», αναφέρει ο χειρουργός οφθαλμίατρος, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών κ. Βασίλειος Κοζομπόλης.
ν
Ο καθηγητής Οφθαλμολογίας Βασίλειος Κοζομπόλης.
ν
Αξίζει να τονιστεί πως ο Κινέζος οφθαλμίατρος Li Wenliang MD, ήταν ο πρώτος γιατρός που ενημέρωσε τις αρχές για την υψηλή μεταδοτικότητα του κορονοϊού και αργότερα πέθανε από την ασθένεια. Ο ίδιος πίστευε ότι μολύνθηκε από ασυμπτωματικό ασθενή με γλαύκωμα. Καταγράφηκαν επίσης θάνατοι οφθαλμολόγων και ωτορινολαρυγγολόγων σε Κίνα και Ιταλία.
Θεραπεία με Χλωροκίνη
Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένη άποψη για τη χρήση χλωροκίνης ή υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19.
Ωστόσο, σε μια ανασκόπηση των δημοσιευμένων κατευθυντήριων γραμμών για τη χρήση αυτών των δυο φαρμάκων ως θεραπεία για το Covid-19, μια ομάδα εργασίας της επιστημονικής οφθαλμολογικής εταιρείας Vitreo-Retina Society Ασίας-Ειρηνικού διαπίστωσε ότι οι προτεινόμενες δόσεις σε πολλές από τις τρέχουσες μελέτες παγκοσμίως ξεπέρασαν την μέγιστη ημερήσια δόση που θεωρείται ασφαλής για μακροχρόνια θεραπεία για ρευματικές και άλλες χρόνιες ασθένειες (<5mg / kg βάρους για υδροξυχλωροκίνη).
Ο κίνδυνος μη αναστρέψιμης βλάβης της ωχράς κηλίδας –που είναι το σημείο του αμφιβληστροειδούς με την ευκρινέστερη όραση‒ σε αυτές τις υψηλότερες δόσεις για μικρό χρονικό διάστημα είναι άγνωστος.
Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται για την πιθανότητα τοξικότητας και βλάβης της ωχράς κηλίδας πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία.