Σπάνια ταινία του 1935 με τον τελευταίο Θυλακίνο ζωντανό, δόθηκε στη δημοσιότητα από το Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου της Αυστραλίας.
Στο κλιπ των 21 δευτερολέπτων, το δυστυχισμένο ζώο, που ονομάζεται Μπέντζαμιν, τριγυρίζει μέσα στο κλουβί του στο ζωολογικό κήπο Beaumaris στο Χόμπαρτ της Τασμανίας. Πηγή: YouTube
ν
ΘΥΛΑΚΙΝΟΣ (θηλ. Θυλακίνη, επιστ. ονομασία Thylacinus cynocephalus, από το αρχαιοελληνικό θύλαξ, θυλάκιο, τσέπη) ονομάζεται το μεγαλύτερο γνωστό σαρκοβόρο μαρσιποφόρο της σύγχρονης εποχής. Είναι επίσης γνωστό και ως Τίγρης της Τασμανίας λόγω των λωρίδων στο πίσω μέρος της πλάτης του, ή και ως Λύκος της Τασμανίας.
Ζούσε στην ηπειρωτική Αυστραλία, Τασμανία και Νέα Γουινέα και θεωρείται πως εξαφανίστηκε τον 20ό αιώνα. Ήταν το τελευταίο μέλος της οικογενείας των Θυλακινιδών (Thylacinidae), ενώ δείγματα άλλων μελών της οικογενείας αυτής έχουν βρεθεί σε απολιθώματα που χρονολογούνται ως και από την πρώιμη Μειόκαινο εποχή, πριν από τέσσερα εκατομμύρια έτη.
Όπως αναφέρει η Βικιπαίδεια, ο θυλακίνος είχε γίνει εξαιρετικά σπάνιος ή είχε εξαφανιστεί εντελώς στην ηπειρωτική Αυστραλία πριν τον Βρετανικό εποικισμό της ηπείρου, αλλά κατάφερε να επιζήσει στο νησί της Τασμανίας μαζί με τα άλλα ενδημικά είδη, συμπεριλαμβανομένου του διάβολου της Τασμανίας.
Το εντατικό κυνήγι το οποίο ενθαρρυνόταν και από επικηρύξεις για την θανάτωση των ζώων αυτών, θεωρείται γενικά πως είναι υπεύθυνο για την εξαφάνιση του, αλλά πιθανώς να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συντέλεσαν στην εξαφάνιση του, όπως η εισαγωγή σκύλων από τους Βρετανούς αποίκους, και η γενικότερη ανθρώπινη παρουσία στον βιότοπό του.
Παρά την επίσημη κατηγοριοποίησή του ως εξαφανισμένου, εξακολουθούν να αναφέρονται σποραδικές εμφανίσεις του, αν και ουδεμία έχει αποδειχτεί αδιαμφισβήτητα. ν
Θυλακίνοι στην Ουάσιγκτον το 1906. Πηγή: Wikimedia Commons ν
Τα διαθέσιμα στοιχεία από την εποχή που μελετήθηκε το ζώο αυτό, αναφέρουν πως ήταν ένα σχετικά ντροπαλό, νυκτόβιο πλάσμα, με μέγεθος περίπου όσο ενός μεσαίου/μεγάλου σκύλου. Η ουρά του ήταν δύσκαμπτη, διέθετε μάρσιπο, αρκετά παρόμοιου με του καγκουρό ‒ο οποίος όμως εμφανιζόταν και στα αρσενικά πέρα από τα θηλυκά‒ και είχε μια σειρά από σκούρες λωρίδες στο πίσω μέρος του σώματός του, που θύμιζαν τις λωρίδες της τίγρης.
Όπως οι τίγρεις και οι λύκοι του Βορείου Ημισφαιρίου, είδη από τα οποία και απέκτησε δύο από τις κοινές ονομασίες του, ο Θυλακίνος ήταν αρπακτικό στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, αλλά ακίνδυνο για τον άνθρωπο.
Ως μαρσιποφόρο, δεν σχετίζεται στενά με τα θηλαστικά αυτά που διαθέτουν πλακούντα, αλλά λόγω της συγκλίνουσας εξέλιξης που απέκτησαν στο κοινό τους περιβάλλον, μοιράζεται κάποια στοιχεία της μορφής και των προσαρμογών τους.
Τα κοντινότερα συγγενικά του αρτίγονα είδη θεωρούνται, είτε ο διάβολος της Τασμανίας είτε το Νούμπατ (μαρσιποφόρος μυρμηγκοφάγος). Ο Θυλακίνος είναι μαζί με το Οπόσουμ του νερού τα μόνα μαρσιποφόρα τα οποία διαθέτουν μάρσιπο και στα δύο φύλα. Το αρσενικό διέθετε μάρσιπο ο οποίος χρησίμευε ως προστατευτική θήκη που κάλυπτε τα εξωτερικά όργανα αναπαραγωγής του, καθώς έτρεχε μέσα στην άγρια βλάστηση.
Ο Θυλακίνος έχει περιγραφεί ως εξαιρετικά ικανός θηρευτής, λόγω της ικανότητάς του να επιζεί και να κυνηγάει την λεία του σε εξαιρετικά αραιοκατοικημένες περιοχές. Ο τελευταίος γνωστός Θυλακίνος ήταν o Μπέντζαμιν που πέθανε στην αιχμαλωσία. ν
Ο Μπέντζαμιν κρατήθηκε σε αιχμαλωσία αρκετά χρόνια κατά τη δεκαετία του 1930. Πηγή: YouTube ν
Ένα βίντεο, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου και Ήχου της Αυστραλίας (NSFA), θεωρείται ότι δείχνει την τελευταία ζωντανή τίγρη της Τασμανίας για την οποία έως τώρα υπήρχαν μόνο εικόνες. Το βίντεο ήταν μέρος μιας διαφημιστικής προβολής του 1930 με τίτλο “Tasmania the Wonderland”.
Το ζώο στο βίντεο, γνωστό ως Μπέντζαμιν, κινηματογραφήθηκε στο κατάλυμά του, στον ζωολογικό κήπο του Χόμπαρτ το 1935, και είναι το τελευταίο γνωστό υλικό από αυτό το εξαφανισμένο είδος ζώου.
«Ο φύλακας του ζωολογικού κήπου Άρθουρ Ρηντ (Arthur Reid) και ένας βοηθός του χτυπούν το συρματόπλεγμα της περίφραξης με σκοπό να προκαλέσουν κάποια αντίδραση του ζώου ή ίσως να προκαλέσουν ένα από τα φοβερά χασμουρητά του», γράφει το συνοδευτικό σημείωμα του NFSA.
Ο Θυλακίνος όταν χασμουριόταν, άνοιγε τόσο πολύ τα σαγόνια του που νόμιζες ότι ήθελε να σε καταβροχθίσει. Όμως το ζώο ήταν άκακο.
Δυστυχώς ο Μπέντζαμιν πέθανε το 1937, περίπου 18 μήνες μετά τη λήψη αυτού του βίντεο χωρίς να αφήσει απογόνους.
Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί θεάσεις Θυλακίνων και ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ακράδαντα ότι το ζώο αυτό κατάφερε κάπως να επιβιώσει και ότι τώρα κρύβεται επιμελώς, καθώς ο άνθρωπος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του. ν
Newly discovered footage of last-known Tasmanian tiger released | ABC news ν