Μειώθηκαν κατά 50% οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Youmagazine Newsroom
Σημειώθηκε κάθετη πτώση των ξένων επενδύσεων σε ακίνητα κατά 50%, ενώ «παγωσαν» οι επενδύσεις Κινέζων στον ίδιο τομέα.
Κατοικία προς πώληση στη Θεσσαλία, αλλά οι αγοραστές έχουν εξαφανιστεί. Image: Supplied
ν
ΟΡΑΤΕΣ είναι πλέον οι επιπτώσεις του lockdown στην αγορά ακινήτων, καθώς το πρώτο τετράμηνο του 2020 ολοκληρώθηκε με κάθετη πτώση των άμεσων ξένων επενδύσεων σε ακίνητα κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Το παραπάνω στοιχείο επισημάνθηκε την Πέμπτη, στο πλαίσιο του συνεδρίου Prodexpo North, από τον Θεόδωρο Μητράκο, υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σημειωτέον ότι το 2019 οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα είχαν αυξηθεί κατά 28%, σε 1,5 δισ. ευρώ, αποτελώντας μάλιστα το 35% του συνόλου των ξένων επενδύσεων που εισέρρευσαν στη χώρα.
«Σήμερα η ζήτηση από το εξωτερικό, στην οποία κυρίως στηρίχθηκε η ανάκαμψη της προηγούμενης διετίας στην αγορά, είναι ανύπαρκτη. Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε συλλέξει δείχνουν ότι τόσο οι τιμές πώλησης όσο και τα ενοίκια δέχονται πιέσεις, κάτι που αναμένεται να ενταθεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους», ανέφερε ο κ. Μητράκος.
Από την πλευρά του, ο Άρης Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Prodea Investments, στην Ελλάδα, εκτιμά ότι τελικά οι επιπτώσεις στον τουρισμό, επομένως και στα ξενοδοχειακά ακίνητα, θα είναι προσωρινές και αρχής γενομένης από το 2021 ο κλάδος θα βρεθεί στο 60%-70% του επιπέδου που βρισκόταν το 2019, προτού ανακάμψει πλήρως από το 2022 και μετά.
Με τη σειρά του ο Γιάννης Ξανθόπουλος, πρόεδρος του RICS Hellas, σημείωσε ότι σε κάποιες κατηγορίες ακινήτων οι αλλαγές που έφερε η πανδημία ενδεχομένως να έχουν πιο μόνιμο χαρακτήρα.
«Για παράδειγμα, στην αγορά γραφείων, η τηλεργασία που επιβλήθηκε λόγω των συνθηκών θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για γραφεία, αν και υπάρχει αντίλογος επ’ αυτού, ότι δηλαδή θα εξακολουθήσει να υπάρχει ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των εργαζομένων. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να οριστεί εκ νέου το τι σημαίνει ποιοτικό γραφείο», σημείωσε ο κ. Ξανθόπουλος.
ν
ΑΦΑΝΤΟΙ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
Άφαντοι παραμένουν οι Κινέζοι επενδυτές από την ελληνική αγορά κατοικίας, σημειώνει η «Καθημερινή», στερώντας μια σημαντική πηγή εσόδων και ρευστότητας για τον κλάδο, ιδίως για το πρόγραμμα χορήγησης αδειών παραμονής «χρυσή βίζα».
Το αξιοπερίεργο μάλιστα είναι ότι αυτό δεν συμβαίνει με ενδιαφερόμενους από άλλες χώρες, όπου γίνεται το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι υψηλότερο συγκριτικά με πέρυσι.
Σε πρόσφατη ανάλυση, το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos επισήμανε ότι τον Μάιο ο αριθμός των επισκέψεων από ξένους χρήστες που ενδιαφέρονται για την αγορά ή ενοικίαση ακινήτου εκτινάχθηκε κατά 30% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σημείωσαν άνθρωποι από τη Γερμανία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Κύπρο, την Αυστραλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ελβετία και τον Καναδά, όχι όμως από την Κίνα.
ν