Σε βαθιά ύφεση οι οικονομίες της Ευρώπης λόγω Covid-19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Youmagazine Newsroom
Σε βαθιά ύφεση 12,1% η οικονομία των χωρών της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο του έτους, κάτι που αποτελεί προάγγελο δεινών για το μέλλον.
ν
ΜΕ ΤΟ πρωτοφανές τριμηνιαίο ποσοστό συρρίκνωσης του 12,1% έπληξε ο κορονοϊός την οικονομία της ευρωζώνης στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ σε ετήσια βάση η μείωση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος στις 19 χώρες-μέλη έφτασε στο 15%, σύμφωνα με τη Eurostat, καθώς η καραντίνα οδήγησε σε τεράστια ύφεση τις μεγαλύτερες οικονομίες της.
Γερμανία
Προάγγελο δεινών για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες αποτελεί η δραματική συρρίκνωση 10,1% που υπέστη η οικονομία της Γερμανίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ της από το 1970, οπότε άρχισαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία σημείωσε βαθιά ύφεση την περίοδο κατά την οποία η Γηραιά Ηπειρος αντιμετώπιζε τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας και των κατασταλτικών μέτρων που ελήφθησαν για την ανάσχεσή της.
Γαλλία
Η στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας, η Insee, ανακοίνωσε πως η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 13,8% και κατέγραψε θεαματική πτώση στις καταναλωτικές δαπάνες, στο εμπόριο και στις επενδύσεις.
Έχοντας ήδη δαπανήσει περίπου 136 δισ. ευρώ σε έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας, η κυβέρνηση της Γαλλίας εκπονεί τώρα νέα δέσμη μέτρων ύψους 100 δισ. ευρώ που θα επικεντρώνεται σε επενδύσεις στη βιομηχανία αλλά και στη μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Στόχος του νέου πακέτου είναι η επαναφορά της γαλλικής οικονομίας στα προ της πανδημίας επίπεδα στις αρχές του 2022.
Ιταλία
Μικρότερο από το προβλεπόμενο ήταν, άλλωστε, και το πλήγμα που δέχθηκε η οικονομία της τρίτης σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης, της Ιταλίας. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ιταλική στατιστική υπηρεσία Istat, η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε κατά 12,4% μετά τη μείωση κατά 5,4% που είχε ήδη καταγράψει το πρώτο τρίμηνο του έτους. Πρόκειται και πάλι για ύφεση μικρότερη από τις προβλέψεις, που μιλούσαν για μείωση του ιταλικού ΑΕΠ κατά 15,5%. Παρ’ όλα αυτά, η οικονομία της χώρας έχει πάει πίσω, και σήμερα βρίσκεται στα επίπεδα του πρώτου τριμήνου του 1995.
Ισπανία
Η ευρωπαϊκή οικονομία που ουσιαστικά όμως έχει γονατίσει εξαιτίας της πανδημίας είναι η Ισπανία, καθώς γνωρίζει τη χειρότερη ύφεση της ιστορίας της μετά τον εμφύλιο πόλεμο της τριετίας 1936-1939. Από τα στοιχεία που έδωσε το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο, προκύπτει πως η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 18,5%.
Η δραματική αυτή συρρίκνωση της οικονομίας της εξαφανίζει, έτσι, το σύνολο της ανάκαμψης που είχε κατορθώσει να οικοδομήσει η χώρα της Ιβηρικής μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Είχε, άλλωστε, προηγηθεί και πάλι ύφεση 5,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Ελλάδα
Για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, η οικονομία της οποίας στηρίζεται στον τουρισμό, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί φέτος κατά 9,7% ενώ ένα κύμα 160.000 ανέργων θα προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να αυξηθεί στο 196,4% του ΑΕΠ φέτος από 176,6% το 2019 για να μειωθεί το 2021 στο 182,6%.
Όσο για το περίφημο «πακέτο» των 32 δισ. ευρώ, δεν θα προσφέρει καμία ανακούφιση στις επιχειρήσεις, καθώς, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, θα κατευθυνθεί σχεδόν ολόκληρο στις τράπεζες που θα το δίνουν με τη μορφή δανείων για το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον».
Όσοι αφελείς πέσουν στην παγίδα της ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού ή της πολυκατοικίας τους, κινδυνεύουν να δημιουργήσουν έναν δεύτερο κύμα «κόκκινων δανείων» και να χάσουν τα σπίτια τους οριστικά, προς όφελος των ξένων αρπακτικών που καραδοκούν..
Συμπερασματικά
Όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι, με τους περιορισμούς πλέον να διαφοροποιούνται σημαντικά από χώρα σε χώρα, η ανάκαμψη προβλέπεται να είναι ανομοιογενής στις χώρες της ευρωζώνης, ενώ η επιστροφή της καταναλωτικής ζήτησης στα προ-κορονοϊού επίπεδα αναμένεται να αργήσει.
Η Ρόοζι Κόουλθορπ, αναλύτρια στην εταιρία οικονομικών προβλέψεων Oxford Economics, δήλωσε πως το γ΄ τρίμηνο θα φέρει σημαντική ανάκαμψη, «αλλά αυτή θα απέχει πολύ από το να εξισορροπήσει τις απώλειες».
Με στοιχεία από Associated Press, Financial Times, Reuters, Καθημερινή.
ν