Οι επιστήμονες στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης δημιούργησαν μια συσκευή που μπορεί να επηρεάσει τα όνειρα που βλέπουμε.
Είναι καλό να βλέπουμε πάντα ευχάριστα όνειρα; Image: YouTube / Seeker
ν
ΜΙΑ ομάδα στο εργαστήριο πολυμέσων του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT), γνωστή ως “Dream Team” δημιούργησε μια μηχανή που επιτρέπει να θέσετε υπό έλεγχο το ασυνείδητο μυαλό σας κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Με άλλα λόγια, είναι δυνατόν πριν κοιμηθείτε να «προγραμματίσετε» τα όνειρα που θέλετε να δείτε κατά τη διάρκεια του ύπνου, εξοστρακίζοντας τους εφιάλτες και τα άσχημα όνειρα, και βλέποντας μονάχα εκείνα που σαν κάνουν ευτυχισμένους.
Εκ πρώτης όψεως, κάτι τέτοιο φαίνεται να ανήκει στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Όμως όχι. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει, χάρη σε μια συσκευή που ονομάζεται “Dormio”, η οποία μπορεί να προκαλέσει όνειρα βασισμένα σε συγκεκριμένα θέματα ή εμπειρίες.
Η μηχανή αναπτύχθηκε από τον νευροεπιστήμονα του MIT, Adam Haar Horowitz. Είναι φορητή και συνδέεται με καλώδια με το χέρι εκείνου που κοιμάται. Εκμεταλλεύεται τον στατικό ηλεκτρισμό του σώματος κατά το πρώτο στάδιο του ύπνου, που η μετάβαση μεταξύ εγρήγορσης και ύπνου.
Στο στάδιο αυτό έχουμε οριακή συνείδηση του τι μας συμβαίνει. «Αυτή η κατάσταση χαλάρωσης μοιάζει με το παραισθησιογόνο αποτέλεσμα που παράγεται μετά από τη λήψη ενός ψυχοτροπικού φαρμάκου», λέει ο Χόροβιτς. ν
Η συσκευή Dormio είναι φορητή και προσαρμόζεται στο χέρι. Image: Oscar Rosello ν
«Είναι σαν να μπλοκάρεις το μυαλό και να το καθηλώνεις, επιτρέποντας έτσι στις αισθήσεις να δεχτούν νέα ερεθίσματα, ενώ νιώθεις το ονειρικό σώμα σου να αιωρείται και να τραντάζεται κάποιες φορές σαν να γίνεται σεισμός. Από εκεί και πέρα, το κοιμώμενο άτομο μπαίνει σε μια κατάσταση που δεν την ελέγχει».
Καθώς ο κοιμώμενος βυθίζεται στον κόσμο του ασυνείδητου, η συσκευή Dormio αναπαράγει έναν ήχο που έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί ορισμένα όνειρα.
«Η στοχευμένη επώαση ονείρων στηρίζεται σε ένα πρωτόκολλο που αφορά την επανενεργοποίηση ευχάριστων αναμνήσεων κατά τη διάρκεια του ύπνου, επηρεάζοντας έτσι το περιεχόμενο των ονείρων», αναφέρουν οι συντάκτες της επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.
«Στόχος της τρέχουσας έρευνας είναι να εκτιμήσει την ικανότητα του Dormio να αναγνωρίσει την περίοδο έναρξης του ύπνου REM (δηλαδή του σταδίου όπου βλέπουμε τα περισσότερα όνειρα) και να χειριστεί με επιτυχία το περιεχόμενό τους προφορικών προτροπών πριν από τον ύπνο».
Σίγουρα είναι προτιμότερο να βλέπει κάποιος ευχάριστα όνειρα παρά δυσάρεστα ή εφιάλτες. Όμως, η επέμβαση στην ονειρική διαδικασία ενδέχεται να επηρεάσει τον ψυχικό κόσμο του ονειρευόμενου αρνητικά. Για παράδειγμα, ορισμένες φορές βλέπουμε προφητικά όνειρα που μας προειδοποιούν για κάτι άσχημο που θα μας συμβεί στον κόσμο της εγρήγορσης. Τέτοια προειδοποιητικά όνειρα μπορεί να μην είναι ευχάριστα, είναι όμως ωφέλιμα, γιατί μπορούν να σώσουν τον άνθρωπο από μια καταστροφή ή έναν κίνδυνο.
Από την άλλη μεριά, η συσκευή Dormio μπορεί να εξελιχθεί σε ένα είδος νόμιμου «ναρκωτικού», με κίνδυνο ο άνθρωπος να παρασυρθεί σε ένα ψευδαισθησιακό και ηδονιστικό περιβάλλον, το οποίο θα αποζητά ολοένα και περισσότερο, ως καταφύγιο από τις δυσκολίες ή την ανία της καθημερινής ζωής. ν
These Sleep Engineers Could Help You Hack Your Dreams | Seeker ν