Κολάζ παλιού έντυπου υλικού, το φόντο για τα πορτρέτα του Μαρκ Πάουελ
ΚΑΛΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
Youmagazine Newsroom
Ο Βρετανός καλλιτέχνης Μαρκ Πάουελ χρησιμοποιεί παλιούς ταχυδρομικούς φακέλους και χάρτες ως καμβά για να παράγει απίστευτα σχέδια.
Πηγή: Facebook
ν
ΣΤΟ στούντιό του στο Λονδίνο, ο Μαρκ Πάουελ (Mark Powell) ενώνει χάρτες, ταχυδρομικούς φακέλους, τσαλακωμένες σελίδες παλιών βιβλίων και καρτ ποστάλ με σημειώσεις από ταξίδια, και σε αυτό το φόντο φιλοτεχνεί υπερμεγέθη πορτρέτα ανθρώπων κάποιας ηλικίας (συνήθως, αλλά όχι πάντα). Το σκεπτικό βλέμμα τους και οι βαθιές ρυτίδες τους αποδίδονται με στυλό.
«Αυτή την περίοδο εργάζομαι σε μια σειρά μεγαλύτερων σε μέγεθος έργων λόγω του ότι έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στον θεατή, τον φέρνουν περισσότερο αντιμέτωπο με μια δύσκολη κατάσταση αλλά και τον παρηγορούν, ελπίζω» δήλωσε στο Colossal ο Βρετανός καλλιτέχνης.
«Επιπλέον, είναι πιο πολύπλοκο γιατί, χρησιμοποιώντας μόνον στυλό, δεν πρέπει να γίνουν λάθη και θα ήταν πολύ μεγάλη ντροπή να χαλάσεις έναν χάρτη, ένα έγγραφο ή γράμμα που έχει επιβιώσει εκατοντάδες χρόνια για να καταστραφεί από εμένα».
ν
ν
Ο Μαρκ Πάουελ γεννήθηκε το 1980 στο Λιντς του Δυτικού Γιορκσάιρ. Ζει στο Λονδίνο, αλλά συχνά επισκέπτεται το Μπράιτον στη νότια ακτή της Αγγλίας για τη θάλασσά του. Σχεδιάζει με έναν μαύρο στυλό bic πάνω σε παλαιά έγγραφα μερικά από τα οποία χρονολογούνται από το 1690.
Πολλές φορές πάνω στο υλικό που χρησιμοποιεί ως καμβά υπάρχουν παλιά γραμματόσημα και ταχυδρομικές σφραγίδες, μεταφέροντας έτσι λίγη ιστορία σε εκείνον που θα δει ή θα αγοράσει το έργο.
Χρειάζεται έναν μήνα για να ολοκληρώσει κάθε υπερμεγέθες πορτρέτο ‒κάποιες φορές απεικονίζει διάσημες προσωπικότητες, όπως ο καλλιτέχνης Ζαν-Μισέλ Μπασκιά ή ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Χάντερ Σ. Τόμσον‒ και συνήθως εργάζεται παράλληλα σε περισσότερα από ένα έργα.
Στο pictorial που ακολουθεί, δείτε μερικές από τις δημιουργίες του καλλιτέχνη.
ν
ν
ν
ν
ν
ν
ν
ν
ν
ν