Εγκωμιαστικά σχόλια στην Ιταλία για την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να απαγορεύσει τη σφαγή αλόγων στην Ελλάδα.
Image credit: Pixabay
ν
ΕΓΚΩΜΙΑΣΤΙΚΑ σχόλια στην Ιταλία απέσπασε η Ελλάδα χάρη στην απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) Μάκη Βορίδη, να απαγορεύσει τη σφαγή αλόγων και ιπποειδών στη χώρα μας.
Εφημερίδες όπως η ευρείας κυκλοφορίας La Stampa, αλλά και φιλοζωικές οργανώσεις της γειτονικής χώρας, χαιρέτισαν τα νέα από την Ελλάδα μετά την ψήφιση του σχετικού άρθρου στη Βουλή που προβλέπει εξίσωση των αλόγων με τους σκύλους και τις γάτες.
Με άλλα λόγια, όλα τα ιπποειδή θεωρούνται πλέον κατοικίδια ζώα και ως εκ τούτου απαγορεύεται η χρησιμοποίηση τους για την παραγωγή κρέατος, δέρματος, φαρμάκων και διαφόρων συναφών προϊόντων, όπως και απαγορεύεται η εξαγωγή τους για παρανόμους σκοπούς. ν
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
«Ιστορική» χαρακτήρισε την απόφαση η La Stampa, καθώς αποτελεί αποτέλεσμα πολυετών προσπαθειών να καταστεί η σφαγή των αλόγων παράνομη. Επίσης στο σχετικό άρθρο της επισημαίνει την από αρχαιοτάτων χρόνων ιδιαίτερη σχέση των Ελλήνων με αυτά τα ζώα, υπενθυμίζοντας ότι οι δύο πρώτες λέξεις της αρχαίας ελληνικής γλώσσας που αποκρυπτογραφήθηκαν ήταν ο άνθρωπος και το άλογο.
Η ιταλική εφημερίδα τονίζει παράλληλα ότι παρά το γεγονός ότι και η Ιταλία έχει θέσει ως στόχο της την απαγόρευση σφαγής των αλόγων, έχει σαφώς πιο δύσκολο έργο καθώς η κατανάλωση κρέατος αλόγου στη γείτονα χώρα ενθαρρύνεται από ψευδείς μύθους και παράδοξες παραδόσεις και ως εκ τούτου μια τέτοια απόφαση θα έθετε σε κίνδυνο τεράστια συμφέροντα.
«Ωστόσο είμαστε αποφασισμένοι» καταλήγει το άρθρο.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι αναρτήσεις ιταλικών ιστοσελίδων που προστατεύουν και προασπίζονται την ευημερία των ζώων.
Η ιστοσελίδα “Puglia a cavallo” φιλοξενεί άρθρο υπό τον τίτλο: «Στην Ελλάδα δεν είναι είδη για σφαγή» στο οποίο, μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής:
«Τι μεγάλο θάρρος Ελλάδα! Ένα έθνος που αμφισβητεί τα καθιερωμένα έθιμα σχετικά με τη σφαγή αλόγων, εξισώνοντας τα ζώα αυτά με τους σκύλους και τις γάτες, δηλαδή με άλλα κατοικίδια ζώα, απαγορεύοντας τη χρήση τους για την παραγωγή δέρματος, φαρμάκων και διαφόρων άλλων ουσιών. Και δεν το κάνουν μόνο για λόγους εσωτερικών εντυπώσεων, δεν νίπτουν τας χείρας τους αλλά απαγορεύουν ακόμα και την εξαγωγή τους». v
Ο Αλέξανδρος τιμούσε τόσο πολύ το άλογό του, ώστε όταν πέθανε από φυσικά αίτια λίγο καιρό μετά τη μάχη του Υδάσπη, έδωσε το όνομά του σε μια πόλη της Ασίας που την ονόμασε Βουκεφάλα. Πηγή: Wikimedia Commons V
Η ιταλική ιστοσελίδα ζήτησε μάλιστα και την άποψη της Ρομπέρτα Ραβέλο, προέδρου της Οργάνωσης “Horse Angels” επί της ελληνικής απόφασης η οποία ανέφερε τα εξής:
«Η Ελλάδα έδωσε πνοή σε ένα πρότυπο που συνιστά δημόσιο παράδειγμα, όχι μόνο επειδή έχει καταστήσει το κρέας αλόγου ως κρέας που δεν πρέπει να καταναλώνεται, αλλά επειδή πέτυχε να θεσπίσει μία πλήρη νομοθεσία χωρίς κανένα κενό». Η Ραβέλο υπογραμμίζει ότι η Ιταλία διαθέτει σχετική νομοθεσία την οποία ωστόσο χαρακτηρίζει «σουρωτήρι», καθώς, μεταξύ άλλων, δεν προβλέπει τιμωρία για την παράνομη σφαγή αλόγων. ν
ΠΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ
Η Ελλάδα, προσθέτει η Ραβέλο, με αυτόν τον νόμο κατέστη πραγματικά καινοτόμος, σε σχέση ακόμα και με τις ΗΠΑ και στην πραγματικότητα γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναγνωρίζει τα άλογα ως κατοικίδια ζώα, εξισώνοντας τα δικαιώματά τους με τους σκύλους και τις γάτες.
Η Ελλάδα έχει κάνει μάλιστα ένα βήμα παραπάνω εν συγκρίσει με τις ΗΠΑ, σημειώνει, καθώς απαγορεύει την εξαγωγή τους για παράνομη χρήση τους. Μια τέτοια προσέγγιση θα εξάλειφε και το πρόβλημα των ΗΠΑ, όπου απαγορεύεται μεν η σφαγή αλόγων, ωστόσο επιτρέπεται η εξαγωγή τους με αποτέλεσμα αρκετά ζώα να εξάγονται στον γειτονικό Καναδά και το Μεξικό όπου δεν ισχύει η απαγόρευση σφαγής τους.
Τέλος, η ιταλική οργάνωση για την προστασία των ζώων “Essere Animali” με κείμενό της στην επίσημη ιστοσελίδα της υπό τον τίτλο: «Στην Ελλάδα απαγόρευσαν τη σφαγή αλόγων» συγχαίρει την Ελλάδα γι’ αυτή της την απόφαση.
Η οργάνωση αναφέρει ότι στην Ιταλία, η οποία είναι πρώτη χώρα σε κατανάλωση κρέατος αλόγου και πρώτη σε σφαγές αλόγων στην Ευρώπη, γίνεται από το 2014 μια μεγάλη προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των αλόγων που θανατώνονται για το κρέας τους, προσπάθεια που δείχνει να αποφέρει καρπούς καθώς το 2019 θανατώθηκαν 20.000 ζώα έναντι 65.000 το 2010. ν
Εταιρείες τροφίμων και αλλαντικών, αλλά και κρεοπωλεία αναμείγνυαν την τελευταία δεκαετία αλογίσιο κρέας μαζί με βόειο. Image: Supplied
ν
ΔΕΥΤΕΡΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΟΓΙΣΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ
Να σημειωθεί ότι κατά την τελευταία δεκαετία, η Ελλάδα ερχόταν δεύτερη στην Ευρώπη στην κατανάλωση αλογίσιου κρέατος. Και αυτό όχι επειδή το κρέας αλόγου το χρησιμοποιούσε κατά κύριο λόγο ο στρατός για τη διατροφή των κληρωτών, αλλά όλα τα χασάπικα και τα κρεοπωλεία αναμείγνυαν αλογίσιο κρέας μαζί με βόειο.
Αυτό έδειξε έρευνα ανάλυσης DNA στη χώρα μας σύμφωνα με την οποία από συνολικά 288 αναλύσεις που έγιναν, 36 περιπτώσεις βρέθηκαν θετικές σε DNA αλόγου, δηλαδή περίπου το 12,5% της τροφικής αλυσίδας.
Επίσης το αλογίσιο κρέας έρχεται πρώτο στην βιομηχανία προετοιμασμένων γευμάτων, κατεψυγμένων προϊόντων και κονσερβών.
Οι αναλύσεις DNA πραγματοποιήθηκαν σε 11 χώρες της ΕΕ. Η Γαλλία έρχεται πρώτη στην κατανάλωση κρέατος αλόγου στην ΕΕ, καθώς από τα 353 δείγματα, στα 47 βρέθηκαν να περιέχουν κρέας αλόγου. Στη Γερμανία, από τα 867 δείγματα που εξετάστηκαν, 29 βρέθηκαν θετικά.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το κρέας αλόγου έχει εντοπιστεί σε μπιφτέκια και άλλα προϊόντα κρέατος, όπως λουκάνικα κτλ. που παράγονται από διάφορες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Tesco, που τροφοδοτεί τα σούπερ μάρκετ.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τα έτη 2011-2012, οι Έλληνες κατανάλωναν 111 τόνους κρέατος αλόγου. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ παρουσιάστηκαν τον Μάρτιο του 2013 στο ελληνικό Κοινοβούλιο από τον τότε υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμο Χαρακόπουλο.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2011, ήρθαν στην Ελλάδα συνολικά 37 τόνοι κρέατος αλόγων, 35 από τη Ρουμανία και 2 από την Ισπανία. Το 2012, διατέθηκαν στην ελληνική αγορά 74,2 τόνοι κρέατος αλόγου, 24 εκ των οποίων προέρχονταν από την Ισπανία, 15,9 από τη Ρουμανία και 34,3 από τη Βουλγαρία.
Επίσης αλογίσιο κρέας εντοπίστηκε και σε κοτομπουκιές σε ελληνικά σούπερ μάρκετς και καταστήματα εστίασης και διανομής φαγητού, σύμφωνα με άρθρο του Food Safety News.
Η απόφαση επομένως του Μάκη Βορίδη και της ελληνικής Βουλής είναι όντως ιστορική. ν
Horses rescued from Hell | Inside the Equine Protection Facilities in Greece | The Orphan Pet ν