Τα Ταρώ των Τσιγγάνων και η ιστορία τους
PICTORIAL
Posted by Youmagazine Staff
Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την καταγωγή της τράπουλας Ταρώ, η ιστορία της οποίας απλώνεται σε περισσότερα από 600 χρόνια.
Images credit: Taschen Books
ν
ΜΕΓΑΛΑ Αρκάνα (Arcanum = μυστικά, μυστήρια) ονομάζονται τα φύλλα ατού μιας τράπουλας Ταρώ. Υπάρχουν 22 τέτοιες κάρτες σε μια τράπουλα Ταρώ η οποία συνολικά έχει 78 κάρτες. Αριθμούνται από το 0 έως το 21 και είναι ο Τρελός, ο Μάγος, η Ιέρεια, η Αυτοκράτειρα, ο Αυτοκράτορας, ο Αρχιερέας, οι Εραστές, το Άρμα, η Δύναμη, ο Ερημίτης, ο Τροχός της Τύχης, η Δικαιοσύνη, ο Κρεμασμένος, ο Θάνατος, η Εγκράτεια, ο Διάβολος, ο Πύργος, το Αστέρι, η Σελήνη, ο Ήλιος, η Κρίση και ο Κόσμος.
Τα υπόλοιπα 56 φύλλα αποτελούν τα Μικρά Αρκάνα. Από αυτά προέρχεται η γνωστή τράπουλα των τυχερών παιχνιδιών με τα 52 φύλλα χωρισμένα σε τέσσερις σειρές (κύπελλα, νομίσματα, σπαθιά και ράβδοι ή μπαστούνια) συν δύο φύλλα με την εικόνα του Τρελού ή Τζόκερ (Μπαλαντέρ).
ν
Ο Μάγος. Φύλλο της τράπουλας Ταρώ από τη Mina Mond. Γαλλία, 2014.
ν
Στην κοινή τράπουλα τα μπαστούνια συμβολίζονται με πίκες, τα σπαθιά με τριφύλλια, τα νομίσματα με καρά και τα κύπελλα με καρδιές (κούπες). Επειδή στα Ταρώ τα μπαστούνια σημαίνουν εμπόδια, έχει διασωθεί η φράση: «Τα βρήκε μπαστούνια», δηλαδή συνάντησε εμπόδια.
Η καταγωγή των Ταρώ είναι άγνωστη. Στην Ευρώπη εμφανίστηκαν γύρω στο 1350, εποχή κατά την οποία στην Ευρώπη κάνουν μαζικά την εμφάνισή τους οι Ρομ (Ρομά), ο λαός που στη συνέχεια έγινε περισσότερο γνωστός με το όνομα Τσιγγάνοι ή Γύφτοι. Τα Ταρώ ταυτίστηκαν μαζί τους και έγιναν τα Ταρώ των Τσιγγάνων.
Στην ελληνική γλώσσα, αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές, η λέξη γύφτος είναι παραφθορά του Αιγύπτιος – όνομα που χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι στα πρώτα χρόνια της εμφάνισής τους. Αυτή η παραφθορά είναι κατά μεγάλο μέρος υπεύθυνη για την υπόθεση ότι οι καταβολές της φυλής των Ρομ βρίσκονταν στην Αίγυπτο.
Άλλοι πιστεύουν ότι η καταγωγή των Ρομ βρίσκεται στα βόεια της Ινδίας. «Το σημαντικότερο ίσως από τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της άποψης αυτής, είναι η ίδια η γλώσσα των Ρομ», γράφει ο Στιούαρτ Σάντερσον στο βιβλίο Άνθρωπος, Μύθος και Μαγεία.
Είναι αξιοσημείωτο ότι στη γλώσσα των Ρομ η λέξη tar σημαίνει τράπουλα και προέρχεται από την πακιστανική taru.
Όπως και να ’χει, οι κάρτες Ταρώ από την αρχή της εμφάνισής τους θεωρήθηκαν μαγικές κι ότι μπορούσαν να προβλέψουν τη μοίρα των ανθρώπων και το μέλλον τους, να δώσουν συμβουλές και να εξηγήσουν τη θέληση των θεών. Αρκεί βέβαια αυτός ή αυτή που ρίχνει τις κάρτες να γνωρίζει το νόημα πίσω από τις ποικίλες εικόνες.
Πρόσφατα ο εκδοτικός οίκος Tashcen κυκλοφόρησε στη σειρά Library of Esoterica ένα λεύκωμα με περισσότερες από 500 κάρτες Ταρώ και την ιστορία τους, από το μεσαίωνα έως τη σύγχρονη εποχή. Από τον Γάλλο αποκρυφιστή Jean-Baptise Alliette (18ος αιώνας) έως τα ασπρόμαυρα σχέδια της Madison Ross και τις σουρεαλιστικές εικόνες του Σαλβαδόρ Ντάλι, η συλλογή διερευνά τις συνεργασίες μεταξύ μυστικιστών και καλλιτεχνών που συμβαίνουν εδώ και αιώνες.
Η πιο δημοφιλής τράπουλα είναι αυτή που σχεδίασε ο Βρετανός ποιητής και μυστικιστής Άρθουρ Έντουαρντ Γουέιτ (1857-1942) σε συνεργασία με την Πάμελα Κόλμαν Σμιθ.
Πολλά από τα κομμάτια που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα των 520 σελίδων εμφανίζονται για πρώτη φορά. Το συλλεκτικό αυτό βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από τις εκδόσεις Tashcen (σκληρό εξώφυλλο, 17 x 24 εκ. 1,61 kg, 30 ευρώ),
ν
Από τη δημοφιλή τράπουλα του μυστικιστή Άρθουρ Έντουαρντ Γουέιτ.
ν
Οι Εραστές από την Α/Μ τράπουλα της Madison Ross. Καναδάς, 2019.
ν
Από την τράπουλα Yale των Visconti-Sforza. Ιταλία ,15ος αιώνας.
ν
Η Δικαιοσύνη. Crystal Tarot της Elisabetta Trevisan. Ιταλία, 1994.
ν
Κάρτες του Jean-Baptiste Alliette “Etteilla”. Γαλλία, 18ος αιώνας.
ν
Ο Τρελός, της Olivia M. Healy. Αγγλία, 2019.
ν
Κάρτες του Jean-Baptiste Alliette “Etteilla”. Γαλλία, 18ος αιώνας.
ν
Η Δύναμη. Από τους Minka Sicklinger, Bryn McKay, Eve Bradford. ΗΠΑ.
ν
Από την τράπουλα Yale των Visconti-Sforza. Ιταλία ,15ος αιώνας.
ν
Το βιβλίο των Ταρώ από τη σειρά Library of Esoterica.
ν