Το Δέλτα του ποταμού Αχέροντα στο Ιόνιο Πέλαγος συμπεριλαμβάνεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
ν
Ο ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ ποταμός διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης. Οι πηγές του είναι πολλές. Οι κύριες πηγές του προέρχονται από τα χιόνια του όρους Τόμαρος στο Νομό Ιωαννίνων, ενώ άλλες πηγές του προέρχονται από τα όρη του Σουλίου και της Παραμυθιάς. Σημαντικές είναι επίσης οι πηγές στο χωριό Γλυκή Θεσπρωτίας. Ο Αχέρων εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά της Πρέβεζας, όπου σχηματίζει δέλτα, από το οποίο διαμορφώνονται τα δύο κύρια έλη της περιοχής, το έλος της Σπλάντζας και της Βαλανιδορράχης.
Λόγω του Νεκρομαντείου του Αχέροντα, της αρχαίας παράδοσης και της περιβαλλοντικής αξίας προσελκύει χιλιάδες επισκεπτών από τις πηγές έως και τις εκβολές του
Το Δέλτα του ποταμού Αχέροντα στο Ιόνιο Πέλαγος συμπεριλαμβάνεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, φιλοξενώντας δεκάδες είδη χλωρίδας και πανίδας.
Στις εκβολές του ποταμού Αχέροντα βρίσκεται η παραλία αλλά και το λιμανάκι της Αμμουδιάς Πρέβεζας, όπου αγκυροβολούν ψαροκάικα με ολόφρεσκα ψάρια. Γι’ αυτό άλλωστε, στην περιοχή συναντώνται και αρκετές ψαροταβέρνες, με την Αμμουδιά να είναι επίσης γνωστό τουριστικό θέρετρο, περιτριγυρισμένη από έναν γραφικό κόλπο.
Στο ακρωτήρι Χειμέριο, το βόρειο άκρο του όρμου της Αμμουδιάς υπήρχε το φανάρι (φάρος), το οποίο για αιώνες καθοδηγούσε τους επισκέπτες στο Νεκρομαντείο, που βρίσκεται στο χωριό Μεσοπόταμος. Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, η περιοχή ανήκε στην εξουσία των υποχθόνιων θεοτήτων. Το χωριό αναδύθηκε από τα σπλάχνα της Αχερουσίας λίμνης, η οποία αποτελούσε την είσοδο της κοινωνίας των ψυχών. ν
ΠΕΡΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟ
Η ονομασία του ποταμού προέρχεται από τη λέξη «άχος», που περιγράφει τη βαθιά θλίψη, τη λύπη και τον θρήνο. Στην αρχαιότητα, το όνομά του και μόνο αρκούσε για να εκφράσει την ιδέα του Άδη και του τρόμου, καθώς περιγραφόταν ως ο δρόμος για τον Κάτω Κόσμο.
Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο «ψυχοπομπός» Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Η κάθε ψυχή, περνώντας από το πορθμείο του Χάροντα, έπρεπε να δώσει από έναν οβολό για τη μεταφορά.
Στον δρόμο του ο ποταμός Αχέρων διασταυρωνόταν με τους μυθικούς ποταμούς Πυριφλεγέθοντα και Κωκυτό, στο σημερινό χωριό Μεσοπόταμος, όπου βρίσκεται, όπως αναφέρθηκε, το αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Κατά τον Όμηρο, σε εκείνο το σημείο, «έσμιγε ο ποταμός Αχέρων με τον Κωκυτό και τον Πυριφλεγέθοντα, στις βορειοδυτικές όχθες της Αχερουσίας Λίμνης, η οποία αποτελούσε την είσοδο του κόσμου των ψυχών».
Βάσει της μυθολογίας, ο Αχέρων κατά την σύγκρουση των υιών του Κρόνου και των Τιτάνων, έδωσε νερό στους Διψασμένους Τιτάνες, κάτι που προκάλεσε την οργή του Δία. Για τιμωρία, έστειλε τον Αχέροντα σε βάθος τόσο όσο το ύψος του ουρανού από την γη, πικραίνοντας τα νερά του. ν
Acheron river – Αχέροντας ποταμός | Imagine channel ν