Σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank, μπαίνουμε στην Εποχή της Αναταραχής, η οποία θα θέσει νέα οικονομικά και πολιτικά πλαίσια.
Η εποχή της Παγκοσμιοποίησης βαίνει προς το τέλος της και ανατέλλει η “Εποχή της Αναταραχής”. Image: Supplied
ν
Η ΕΠΟΧΗ της Παγκοσμιοποίησης, που διήρκεσε τέσσερις δεκαετίες, με τα καλά της και με τα στραβά της, βαίνει προς το τέλος της. Θα τη διαδεχτεί η “Εποχή της Αναταραχής” (The Age of Disorder), η οποία θα θέσει νέα οικονομικά και πολιτικά πλαίσια. Αυτό αναφέρει πρόσφατη έκθεση που εκπόνησαν οι αναλυτές της Deutsche Bank.
Κύριο χαρακτηριστικό της νέας εποχής κινδυνεύει να γίνει η “Χωρίς Όρια Παγκοσμιοποίηση” (unfettered globalization), λέει ο Τζιμ Ρηντ (Jim Reid), Διευθύνων Σύμβουλος του Global Fundamental Credit Strategy της Deutsche Bank, με έδρα το Γκίλντφορντ στο Σάρρεϋ της Αγγλίας. Ο όρος “Unfettered Globalization” είναι επίσης τίτλος βιβλίου του C-Rene Dominique, πρώην καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Λαβάλ στο Κεμπέκ του Καναδά.
Στο βιβλίο του Unfettered Globalization: A New Economic Orthodoxy, ο καθηγητής Ντομινίκ λέει ότι στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης, το 20% των εύπορων κατοίκων της γης έγιναν ακόμη πλουσιότεροι, σε βάρος του 80% των μεσαίων και φτωχότερων στρωμάτων που υποβαθμίστηκαν, ενώ η καταστροφή του περιβάλλοντος παρέμεινε σταθερή.
Ο καθηγητής υποστηρίζει πως αν δεν θέλουμε να διαταραχτεί πλήρως η φυσική ισορροπία, οι πλούσιοι, που αποτελούν το 1/5 της ανθρωπότητας, πρέπει να πληρώσουν το κόστος της ζημιάς, το οποίο επωμίζονται τα 4/5 της ανθρωπότητας, που τώρα φέρουν μόνα τους το βάρος της παγκοσμιοποίησης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το 80% πρέπει να μην παραμείνει παθητικοποιημένο, όπως σήμερα, αλλά να γίνει ενεργό, συμμετέχοντας στις αποφάσεις και στη χάραξη της τρέχουσας οικονομικής πολιτικής. Αυτό αποτελεί πρόκληση για τους φορείς της δημόσιας πολιτικής, για τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα και τους κοινωνικούς ακτιβιστές.
Διαφορετικά θα επικρατήσει η εποχή της αναταραχής και της αναρχίας. ν
Οι ταραχές στο Πόρτλαντ δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο. Η οργή ξεχειλίζει από το 2016. Εφέτος οι συγκρούσεις ήταν πιο σφοδρές από κάθε άλλη φορά. Image: Supplied ν
Στις πορείες διαμαρτυρίας, οι διαδηλωτές είναι πλέον οπλισμένοι με βαριά πυροβόλα όπλα. Εδώ, εικόνα από τις ταραχές στη Μινεάπολη των ΗΠΑ. Ιούνιος 2020. Image: Supplied ν
Το ίδιο επισημαίνει η επιτροπή των ειδικών της Deutsche Bank με επικεφαλής τον Τζιμ Ρηντ: «Από το 1980 μια μετά, είδαμε μια κατακόρυφη άνοδο των τιμών των περιουσιακών στοιχείων από οποιαδήποτε άλλη εποχή της ιστορίας, με τις αποδόσεις των ιδίων κεφαλαίων και των ομολόγων να είναι πολύ δυνατές. Η ευμάρεια αυτή θα φτάσει στο τέλος της αν επικρατήσει η “Εποχή της Αναταραχής”». ν
Οι ΗΠΑ οδηγούνται σε εμφύλιο. Ένοπλος πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά δύο αστυνομικούς από το γραφείο του σερίφη της κομητείας του Λος Άντζελες καθώς εκείνοι κάθονταν στο περιπολικό αργά το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου. Η επίθεση καταγράφηκε σε βίντεο. Αργότερα, ο κόσμος που συγκεντρώθηκε έξω από τη νοσοκομειακή μονάδα όπου μεταφέρθηκαν οι δύο αστυνομικοί, φώναζε: «Ελπίζουμε να πεθάνουν!» Πηγή: Twitter
ν
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ
Η επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας είναι ένα άλλο θέμα (από τα οκτώ) που θα καθορίσει το είδος της νέας εποχής. Η κινεζική οικονομία θα κλείσει το χάσμα με τις ΗΠΑ και τελικά θα τις ξεπεράσει στο τέλος αυτής της δεκαετίας, σημειώνουν οι αναλυτές.
«Επομένως, θα ξεκινήσει μια σύγκρουση πολιτισμών και συμφερόντων, ειδικά καθώς η Κίνα θα πλησιάζει όλο και πιο κοντά στο να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο», αναφέρει η έκθεση.
Ευτυχώς, αυτή η οικονομική αντιπαράθεση είναι απίθανο να οδηγήσει σε μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών, όπως συμβαίνει συνήθως όταν μια ανερχόμενη δύναμη αμφισβητεί αυτήν που είναι κυρίαρχη. Ωστόσο, θα συνεχιστεί ο οικονομικός πόλεμος, με δασμούς, κυρώσεις και επιθέσεις στον τομέα της τεχνολογίας. Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ, η διαφορά μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων θα αυξηθεί. ν
Η Deutsche Bank AG είναι μια διεθνής εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα τη Φραγκφούρτη. Το επενδυτικό τμήμα της τράπεζας είναι στο Λονδίνο. Η τράπεζα απασχολεί πάνω από 100.000 ανθρώπους σε 74 χώρες. Reuters / Kai Pfaffenbach ν
Ενώ η παγκόσμια οικονομία δεν θα επιστρέψει στα προ-κορονοϊού επίπεδα «για μεγάλο χρονικό διάστημα», η ευρωπαϊκή οικονομία απειλείται από τον πληθωρισμό, εξαιτίας των δανείων που χορηγούν οι τράπεζες στους ιδιώτες, και από το υψηλό δημόσιο χρέος των χωρών της Ευρωζώνης.
Στα επόμενα χρόνια, η ανισότητα θα επιδεινωθεί. Αυτό συνδέεται στενά με το χάσμα μεταξύ των γενεών. Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεότερων ψηφοφόρων θα υπερβεί εκείνους που γεννήθηκαν πριν από το 1980 έως το τέλος της δεκαετίας. Αυτό θα φέρει σημαντικές αλλαγές σε πολλούς τομείς ‒ από τους φόρους έως το κλίμα.
«… Θα υπάρξει αυστηρότερο φορολογικό καθεστώς στις κληρονομιές, μικρότερη προστασία εισοδήματος για τους συνταξιούχους, μεγαλύτεροι φόροι στις περιουσίες των ιδιωτών και στα εισοδήματα των εταιρειών, ενώ αλλαγές θα γίνουν και στην αναδιανομή του πλούτου», αναφέρει η έκθεση της Deutsche Bank.
Τέλος, στα επόμενα 10 χρόνια θα φανεί αν αξίζει τον κόπο η εκθετική αύξηση της αξίας των εταιρειών τεχνολογίας. Η τράπεζα λέει πως είτε θα ξεκινήσουν μια τεχνολογική επανάσταση είτε θα αποδειχθούν ως η δεύτερη μεγαλύτερη φούσκα μετά τις εταιρείες dot-com. ν