Δείτε σε αργή κίνηση το πέταγμα σπανίων εντόμων, που είναι απόγονοι των πρώτων ιπτάμενων όντων στη Γη πριν από 406 εκατομμύρια χρόνια ν
ν
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ιπτάμενα όντα στη Γη ήταν τα έντομα, τα οποία εμφανίστηκαν πριν από 406 εκατομμύρια χρόνια, στη λεγόμενη Δεβόνια περίοδο της παλαιοζωικής εποχής.
Τα πτηνά ακολούθησαν πολύ αργότερα. Το πρώτο σπονδυλωτό ζώο που πέταξε ήταν ο Πτερόσαυρος, που εμφανίστηκε πριν από περίπου 230 εκατομμύρια χρόνια. Τα πλέον πρόσφατα ιπτάμενα πλάσματα είναι οι νυχτερίδες, που πρωτοπέταξαν πριν από περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια.
Αυτή την πρωτοπορία των εντόμων αναδεικνύει με τη δουλειά του ο δρ.Άντριαν Σμιθ(Adrian Smith), καταγράφοντας με τον φακό του μια σπάνια ομάδα εντόμων την ώρα που σηκώνονται από το έδαφος.
Ο Σμιθ είναι βιολόγος, βοηθός καθηγητή στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και επικεφαλής του Εργαστηρίου Εξελικτικής Βιολογίας & Συμπεριφοράς, στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών της Βόρειας Καρολίνας.
Έχει φτιάξει ένα δικό του μηχανισμό με λυχνίες UV-A (black light ) με τον οποίο προσελκύει ασυνήθιστα έντομα, όπως σκώρους της οικογένειας των πτεροφορίδων, πυγολαμπίδες και νυχτερινές πεταλούδες της οικογένειας των σατουρνίδων και τα κινηματογραφεί σε αργή κίνηση (3.200 frames per second).
Εκτός από τα μαλακά φτερά τους, πολλά έντομα χρησιμοποιούν έλυτρα. Έλυτρα συναντούμε ιδιαίτερα στις τάξεις των κολεόπτερων και δερμάπτερων. Πρόκειται για πρόσθιες πτέρυγες που είναι περισσότερο χιτινισμένες και σκληρυμένες με την πρωτεΐνη σκληρωτίνη. Η βασική λειτουργία των ελύτρων είναι η προστασία των οπίσθιων φτερών. Γι’ αυτό έχουν σκληρυνθεί. Ανοίγουν μόνο για το πέταγμα. Κατά την πτήση τα έλυτρα δεν κινούνται, συντελούν όμως στην ισορροπία. ν