Ο άνθρωπος εξελίσσεται πιο γρήγορα τους τελευταίους αιώνες
ΕΞΕΛΙΞΗ
Posted by Youmagazine Staff
Η ανθρώπινη φυσιολογία εξελίσσεται με ταχύτερο ρυθμό σήμερα, καθώς αποκτάμε νέες αρτηρίες και γεννιόμαστε χωρίς φρονιμίτες.
Οι φυσιολόγοι διαπιστώνουν ότι το ανθρώπινο είδος εξελίσσεται σήμερα πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά. Image: Supplied
ν
ΤΑ ΜΩΡΑ σήμερα γεννιούνται χωρίς φρονιμίτες, καθώς οι άνθρωποι εξελίσσονται γρηγορότερα από οποιαδήποτε εποχή τα τελευταία 250 χρόνια, υποστηρίζει μια νέα μελέτη.
Οι νέοι άνθρωποι γεννιούνται με μικρότερο πρόσωπο, με επιπλέον οστά στις κνήμες των ποδιών και μια επιπλέον αρτηρία στον πήχη, μεταξύ ωλένιας και κερκιδικής αρτηρίας.
Το σώμα του ανθρώπου αλλάζει και γίνεται καλύτερο.
Αυτό υποστηρίζει μια έρευνα Αυστραλών επιστημόνων, που διατείνονται ότι η ανθρώπινη φυλή περνά τώρα ένα στάδιο «μικροεξέλιξης» κατά το οποίο οι αλλαγές συμβαίνουν σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
Όπως λέει η επικεφαλής της έρευνας, η δρ. Τέγκαν Λούκας (Teghan Lucas): «Πολλοί πίστευαν ότι οι άνθρωποι έχουν σταματήσει να εξελίσσονται. Ωστόσο, η μελέτη μας δείχνει ότι συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε ‒ και μάλιστα γρηγορότερα μέσα στα τελευταία 250 χρόνια».
Η αυστραλιανή ομάδα βρήκε ότι μια αρτηρία στον πήχη του χεριού, που συνήθως εξαφανιζόταν μετά τη γέννηση, είναι όλο και πιο διαδεδομένη από τον 19ο αιώνα και μετά.
Αυτή η εξελικτική τάση θα συνεχιστεί και σε αυτούς που θα γεννηθούν 80 χρόνια από σήμερα, με την ενδιάμεση αρτηρία να είναι πλέον κοινή στους ανθρώπους ως αποτέλεσμα της φυσικής επιλογής», προσθέτει η δρ. Λούκας, η οποία είναι ανατόμος του Πανεπιστημίου Flinders της Αδελαΐδας.
ν
Οι αρτηρίες στο ανθρώπινο σώμα. Image: Supplied
ν
Από την άλλη μεριά, οι φρονιμίτες εξαφανίζονται, ενώ νέα οστά βλαστάνουν στις αρθρώσεις ων ποδιών.
Ο φρονιμίτης ή σωφρονιστήρας ή τρίτος γομφίος αποτελεί το τελευταίο προς τα πίσω δόντι της μόνιμης οδοντοφυΐας. Οι φρονιμίτες ανατέλλουν φυσιολογικά μετά την ηλικία των 16 – 18 ετών, ορισμένες φορές ωστόσο δεν ανατέλλουν καθόλου και παραμένουν έγκλειστοι λόγω έλλειψης χώρου για την ανατολή τους.
Οι έγκλειστοι φρονιμίτες προκαλούν πολλά προβλήματα. Συνήθως φλεγμονές και περιοδοντίτιδα, ενώ η εξαγωγή τους είναι επώδυνη. Επειδή τα δόντια αυτά είναι άχρηστα, η εξέλιξη αποφάσισε να τα αποβάλλει οριστικά.
Τα ευρήματα της δρος Λούκας και της ομάδας της δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Ανατομίας και δείχνουν ότι το είδος μας συνεχίζει να αναπτύσσεται με μοναδικούς τρόπους.
«Η αρτηρία στον πήχη του χεριού είναι το τέλειο παράδειγμα», λέει η ανατόμος. «Αυτοί που γεννιούνται αργότερα είναι πιο πιθανό να την διατηρήσουν από εκείνους που γεννήθηκαν νωρίτερα».
Η αρτηρία αυτή είναι το κύριο αγγείο που παρέχει αίμα στο χέρι όταν σχηματίζεται το έμβρυο στη μήτρα της μητέρας.
Αργότερα εξαφανίζεται όταν αναπτύσσονται η ωλένια και η κερκιδική αρτηρία, ωστόσο ένας στους τρεις ανθρώπους συνεχίζει να τη διατηρεί και μετά τη γέννα.
ν
Αυστραλοί επιστήμονες λένε ότι η ανθρώπινη φυλή βιώνει τώρα μια «μικροεξέλιξη». Image: Supplied
ν
Η ενδιάμεση αρτηρία δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, αντίθετα προσφέρει οφέλη ενισχύοντας την παροχή αίματος.
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως αντικαταστάτης σε χειρουργικές επεμβάσεις σε άλλα μέρη του σώματος.
«Από τον 18ο αιώνα, οι ανατόμοι μελετούν τον επιπολασμό αυτής της αρτηρίας σε ενήλικες και η δική μελέτη μας δείχνει ότι σαφώς αυτή η τάση αυξάνεται». Λέει η δρ. Λούκας.
Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, η πλειοψηφία των ανθρώπων θα έχει αυτή την ενδιάμεση αρτηρία έως το 2100.
Την έρευνα προσυπογράφει ο Ματσιέχ Χέννεμπερκ (Maciej Henneberg), καθηγητής Ανθρωπολογικής και Συγκριτικής Ανατομίας στο Wood Jones της Πολωνίας και στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία.
Όπως λέει, «η ενδιάμεση αρτηρία είναι ένα τέλειο παράδειγμα του ότι εξελισσόμαστε ακόμα, επειδή οι άνθρωποι που γεννήθηκαν πιο πρόσφατα έχουν υψηλότερο επιπολασμό αυτής της αρτηρίας σε σύγκριση με τους ανθρώπους που ανήκουν σε προηγούμενες γενιές».
Ένα άλλο παράδειγμα των αλλαγών που συμβαίνουν στον ανθρώπινο σκελετό με την πάροδο του χρόνου είναι η αυξανόμενη απουσία των φρονιμιτών.
«Καθώς τα πρόσωπά μας γίνονται όλο και πιο μικρά, δεν υπάρχει τόσος χώρος για τα δόντια αυτά λόγω των μικρότερων σαγονιών», εξηγεί η δρ. Λούκας.
«Ο άνθρωπος δεν χρειάζεται πλέον αυτά τα δόντια, καθώς χρησιμοποιεί πλέον τη φωτιά και επεξεργάζεται τα τρόφιμα – δεν χρειάζεται να τρώει ωμά κρέατα», προσθέτει η ανατόμος,
Η μελέτη εντόπισε επίσης περισσότερες περιπτώσεις spina bifida okulta (δισχιδούς ράχης) ‒ ένα άνοιγμα στον κόκκυγα που είναι το οστό στη βάση της σπονδυλικής στήλης.
«Υπάρχουν επίσης πολλοί άνθρωποι που γεννιούνται με ένα μικρό οστό στο πίσω μέρος του γόνατος που ονομάζεται fabella. Κανένα από αυτά τα πράγματα δεν μπορεί να σας βλάψει», λέει η δρ. Λούκας.
Αν και η ανθρώπινη εξέλιξη φαινόταν να σταμάτησε πριν από τη βασιλεία των Φαραώ, η πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι γενετικές αλλαγές συμβαίνουν 100 φορές ταχύτερα τα τελευταία 5.000 χρόνια από οποιαδήποτε άλλη περίοδο στην ιστορία του homo sapiens.
ν
© 2020 Youmagazine.gr
ν