Ποια ομάδα αίματος του συστήματος ΑΒΟ προσφέρει τη μεγαλύτερη προστασία απέναντι στον κορονοϊό; Τι δείχνουν οι ιατρικές έρευνες.
Πηγή: British Society for Immunology
ν
Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ του αίματος σε ομάδες στηρίζεται στο σύστημα ABO που ανακαλύφθηκε το 1901 από τον Αυστριακό αιματολόγο και ιατρό Karl Landsteiner που το 1930 τιμήθηκε με το Βραβείο Νομπέλ.
Ο διαχωρισμός του αίματος σε ομάδες στηρίζεται στην ύπαρξη διαφορετικών ουσιών στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Οι ουσίες αυτές είναι η Α και η Β, η συνύπαρξή τους ή ακόμη και η απουσία τους από τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Δηλαδή είτε υπάρχει μόνο το Α, είτε υπάρχει μόνο το Β, είτε υπάρχουν και τα δύο Α και Β μαζί ή τέλος δεν υπάρχει κανένα από αυτά. Με αυτό το δεδομένο, οι ομάδες αίματος διακρίνονται στις ακόλουθες :
Ομάδα Α, όταν ανευρίσκεται μόνο το αντίγονο Α
Ομάδα Β, όταν ανευρίσκεται μόνο το αντίγονο Β
Ομάδα ΑΒ, όταν συνυπάρχουν το Α μαζί με το Β
Ομάδα Ο, όταν απουσιάζουν τόσο το Α όσο και το Β
Ποια ομάδα από τις τέσσερις είναι η πιο ευάλωτη απέναντι στον κορονοϊό και ποια προσφέρει τη μεγαλύτερη προστασία;
Δύο ανεξάρτητες μελέτες που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη καταλήγουν στην διαπίστωση ότι ο τύπος αίματος Ο είναι κάτι σαν «κουβέρτα» ασφαλείας όταν πρόκειται για κοροναϊό.Εκείνοι που έχουν Ο τύπο αίματος είναι λιγότερο πιθανό να προσβληθούν από Covid-10 και επίσης έχουν μειωμένο κίνδυνο να υποστούν σοβαρές επιπλοκές εάν αρρωστήσουν.
Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα άτομα με τύπους αίματος Α και ΑΒ, καθώς οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά σε σχέση με τα άτομα από τις άλλες δύο ομάδες αίματος (Ο και Β).
Οι ομάδες αίματος καθορίζονται από τον αριθμό των αντιγόνων και των πρωτεϊνών των αντισωμάτων τους. Ο τύπος O είναι ο πιο συνηθισμένος σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ρέζους –θετικό ή αρνητικό– δεν παίζει κανένα ρόλο.
Η πρώτη μελέτη πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Odense και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Odense είναι το μεγαλύτερο και πιο εξειδικευμένο νοσοκομείο στη Δανία.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το μητρώο υγείας της Δανίας, οι ερευνητές εξέτασαν 473.000 άτομα που υποβλήθηκαν σε τεστ για κορονοϊό, σε σχέση με μια ομάδα ελέγχου αποτελούμενη από 2,2 εκατομμύρια άτομα από τον γενικό πληθυσμό.
Διαπίστωσαν πως όσοι είχαν τύπο αίματος Ο εμφάνιζαν λιγότερα θετικά αποτελέσματα σε σχέση με τους συνομηλίκους τους στις άλλες τρεις ομάδες αίματος, όπου τα ποσοστά μόλυνσης βρέθηκαν να είναι υψηλά.
Στη δεύτερη μελέτη συμμετείχαν 95 άτομα που είχαν προσβηθεί από Covid-19 και νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση στο Βανκούβερ του Καναδά. Οι ασθενείς με τις ομάδες αίματος Α και ΑΒ χρειάζονταν μηχανική υποστήριξη για να αναπνεύσουν, υποδηλώνοντας έτσι ότι είχαν υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης των πνευμόνων από τον ιό. Επίσης έπρεπε να κάνουν αιμοκάθαρση λόγω νεφρικής ανεπάρκειας.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα με τύπους αίματος Α και ΑΒ παρέμειναν στη μονάδα εντατικής θεραπείας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά μέσο όρο από τα άτομα από τις άλλες δύο ομάδες αίματος.
Επικεφαλής της πρώτης έρευνας είναι ο Dr Torben Barington του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Odense, ενώ της δεύτερης ο Dr Mypinder Sekhon του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας. v
Does Blood Type Matter for Coronavirus (COVID-19)? | Doctor Mike Hansen ν