Ο συνολικός αριθμός των νευρώνων στον ανθρώπινο εγκέφαλο συμπίπτει με τον αριθμό των γαλαξιών στο παρατηρήσιμο σύμπαν.
Είναι το σύμπαν ένας πελώριος ζωντανός οργανισμός με εγκέφαλο σαν του ανθρώπου; Πηγή: News Media
ν
ΕΙΝΑΙ το σύμπαν ένας πελώριος ζωντανός οργανισμός με εγκέφαλο σαν του ανθρώπου; Εάν αυτό ισχύει, τότε το σύμπαν είναι συνειδητό.
Αυτό ισχυρίζεται μια νέα μελέτη, στηριζόμενη στις εντυπωσιακές δομικές ομοιότητες μεταξύ του σύμπαντος και της φαιάς ουσίας που υπάρχει μέσα στα κεφάλια μας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές ‒έναν αστροφυσικό και έναν νευροχειρουργό από τα Πανεπιστήμια της Μπολόνια και της Βερόνα‒ αν και η κλίμακα είναι διαφορετική όταν συγκρίνουμε το σύμπαν με τον ανθρώπινο εγκέφαλο, στην πραγματικότητα υπάρχουν εντυπωσιακές ομοιότητες μεταξύ των δύο.
Το σύμπαν αποτελείται από γαλαξίες, ενώ ο εγκέφαλος αποτελείται από νευρώνες, οι οποίοι δέχονται, επεξεργάζονται και μεταβιβάζουν ερεθίσματα. Τόσο το σύμπαν όσο και ο εγκέφαλος, αποτελούνται από πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια γαλαξιών και νευρώνων αντίστοιχα, που συνδέονται μεταξύ τους με μακρά νημάτια και κόμβους για να σχηματίσουν έναν τεράστιο, περίπλοκο ιστό ή δίκτυο.
Οι νευρώνες είναι μικροσκοπικά κύτταρα που συμμετέχουν σε λειτουργίες που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα. Υπάρχουν περίπου 86 δισεκατομμύρια νευρώνες στον ανθρώπινο εγκέφαλο τουλάχιστον κατά τη στιγμή της γέννησης.
Καθώς μεγαλώνουμε, ο αριθμός των νευρώνων αρχίζει να μειώνεται και μετά από 80 χρόνια, το 30% των νευρώνων μας μπορεί να χαθεί. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, χάνουμε και ξαναδημιουργούμε συνεχώς νευρώνες. Όμως, με τις διαδικασίες ανάπλασης που έχει ένας νευρώνας, δημιουργούνται νέες συνδέσεις, και αυτό προκαλεί τη διαδικασία που ονομάζεται νευρογένεση, η οποία δημιουργεί νέους νευρώνες σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.
Το 30% των νημάτων των νευρωνικών διασυνδέσεων είναι μάζα με το υπόλοιπο 70% να είναι νερό στον εγκέφαλο και αντίστοιχα στο σύμπαν σκοτεινή ενέργεια.
Σύμφωνα με τα κοσμολογικά δεδομένα, το σύμπαν περιέχει 5% συνήθη ύλη, 27% σκοτεινή ύλη και 68% σκοτεινή ενέργεια.
Σύγκριση της κατανομής της ύλης στον κοσμικό ιστό του ορατού σύμπαντος (αριστερά) και των νευρωνικών δικτύων στην παρεγκεφαλίδα (δεξιά). Πηγή: Automated Immunostainer Benchmark Xt, Ventana Medical System, Tucson, AZ, USA ν
«Υπολογίσαμε τη φασματική πυκνότητα των δύο συστημάτων», λέει ο αστροφυσικός Φράνκο Βάτσα (Franco Vazza) από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. «Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται συχνά στην κοσμολογία για τη μελέτη της κατανομής των γαλαξιών».
Η ανάλυση έδειξε ότι η κατανομή της διακύμανσης στο νευρωνικό δίκτυο της παρεγκεφαλίδας σε κλίμακα από 1 μικρόμετρο έως 0,1 χιλιοστά ακολουθεί την ίδια διάταξη με την κατανομή της ύλης στον κοσμικό ιστό αλλά, φυσικά, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα που ξεκινά από τα 5 εκατομμύρια έτη φωτός και φτάνει στα 500 εκατομμύρια έτη φωτός.
Αν λοιπόν το σύμπαν έχει παρόμοια δομή με τον ανθρώπινο εγκέφαλο, σημαίνει ότι έχει παρόμοια συνείδηση με τον άνθρωπο, αν και η φύση αυτής της συνείδησης είναι ακατανόητη για την αντίληψή μας.
«Πιθανώς, η ομοιότητα δύο δικτύων, του εγκεφάλου και του σύμπαντος οφείλεται στο ότι ακολουθούν παρόμοιες φυσικές αρχές, παρά την εντυπωσιακή και προφανή διαφορά των μεγεθών αλλά και των φυσικών δυνάμεων που ρυθμίζουν τους γαλαξίες και τους νευρώνες», προσθέτει ο συν-συγγραφέας της μελέτης, νευροχειρουργός Αλμπέρτο Φελέτι (Alberto Feletti). v
3 Signs The Universe Is Actually a Giant Brain | Weird World ν