Μια ηλιακή κηλίδα μεγαλύτερη από τη Γη (vid)

Κατηγορία NEWS, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τη φωτογραφία μιας ηλιακής κηλίδας μεγαλύτερης από τη Γη τράβηξε το νέο τηλεσκόπιο Inouye που βρίσκεται στη Χαβάη.

Δεν είναι το διαβολικό μάτι του Σάουρον, από τον Άρχοντα των δαχτυλιδιών, αλλά μια τεράστια ηλιακή κηλίδα που μέσα της χωράει η Γη. Πηγή: NSO/AURA/NSF

ν

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ παρατηρητήριο του Ήλιου, το νέο αμερικανικό ηλιακό τηλεσκόπιο Daniel K. Inouye Solar Telescope (DKIST) που βρίσκεται στη Χαβάη, τράβηξε στις 28 Ιανουαρίου 2020 το «πορτρέτο» μιας ηλιακής κηλίδας, αρκετά μεγάλης για να χωρέσει μέσα της ολόκληρη η Γη.

Οι ρωγμές γύρω από την κόρη του «ματιού» σηματοδοτούν τη σύγκλιση έντονων μαγνητικών πεδίων σε συνδυασμό με θερμά αέρια που «αναβλύζουν» κάτω από την επιφάνεια.

Οι κηλίδες είναι σκοτεινές ψυχρότερες περιοχές στην επιφάνεια του μητρικού άστρου μας, οι οποίες δημιουργούνται από τη δυναμική του μαγνητικού πεδίου του. Η πλειονότητα των ηλιακών εκλάμψεων και εκρήξεων στεμματικής μάζας, των πιο εκρηκτικών φαινομένων του Ήλιου, πηγάζουν από περιοχές με έντονο μαγνητικό πεδίο γύρω από τις κηλίδες και μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά τον διαστημικό καιρό και την ίδια τη Γη, αναφέρει ο Παύλος Δρακόπουλος σε άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ν

Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ 11ΕΤΗΣ ΚΥΚΛΟΣ

Η ηλιακή δραστηριότητα, όπως μετριέται με βάση τον αριθμό των παρατηρούμενων κηλίδων, ακολουθεί ένα περιοδικό 11ετή κύκλο. Όταν η ηλιακή δραστηριότητα φθάνει στο αποκορύφωμα της, ο Ήλιος γεμίζει σκούρες κηλίδες.

Οι αστρονόμοι αναμένουν ότι ο Ήλιος, ο οποίος είχε φθάσει στο ναδίρ της δραστηριότητας του το Δεκέμβριο του 2019, όταν οι ηλιακές κηλίδες είχαν σχεδόν εξαφανιστεί, θα φθάσει στο νέο μέγιστο σημείο του τρέχοντος κύκλου του στο μέσον περίπου του 2025.

Το τηλεσκόπιο Inouye άρχισε να κατασκευάζεται το 2013 και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021. Οι δυνατότητες του φαίνονται από το γεγονός ότι η πρώτη φωτογραφία κηλίδας που τράβηξε, έχει χωρική ανάλυση περίπου δυόμισι φορές μεγαλύτερη από οποιαδήποτε φωτογραφία ηλιακής κηλίδας έως τώρα, δείχνοντας μαγνητικές δομές διαμέτρου έως 20 χιλιομέτρων στην επιφάνεια του Ήλιου.

Η φωτογραφία αποκαλύπτει ένα μικροσκοπικό κομμάτι της επιφάνειας του Ήλιου, με μήκος (από τη μια άκρη έως την άλλη) περίπου 16.000 χιλιομέτρων (η Γη έχει διάμετρο 12.742 χλμ) και με θερμοκρασία σχεδόν 4.200 βαθμούς Κελσίου.
v

First sunspot observed by the Inouye Solar Telescope | SciNews
v

v

 


Translate this post