Διαθέσιμη η ψηφιακή έκθεση «ιστορίης απόδεξις» για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Το Ανάγλυφο Λένορμαν, από την Ακρόπολη των Αθηνών, που παρουσιάζει μια πλάγια όψη με κωπηλάτες αθηναϊκής τριήρους, είναι χρονολογημένο γύρω στο 412 π.Χ.. Βρέθηκε το 1852. Από τα κύρια τεκμήρια της κατατομής μιας αρχαίας τριήρους. Μουσείο της Ακρόπολης. Πηγή: Wikimedia Commons
ν
ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ είναι η αρθρωτή ψηφιακή έκθεση «ιστορίης απόδεξις» που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αφορμή τα 2.500 χρόνια από την επέτειο δύο ιστορικών μαχών του 480 π.Χ. που συμπληρώθηκαν το 2020: της Μάχης των Θερμοπυλών και της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.
Όπως ενημερώνει το ΥΠΠΟΑ, η έκθεση είναι εμπνευσμένη από τις πηγές ‒ τους ιστορικούς συγγραφείς, που έζησαν τα ίδια τα γεγονότα ή τον απόηχο τους, ενώ η επίδρασή τους καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας ακόμη και σήμερα.
Στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttps://2500years.culture.gov.grο ψηφιακός επισκέπτηςπεριηγείται απολαμβάνοντας τις πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή πλατφόρμα (κείμενα, φωτογραφίες, animation, χρονολόγιο, αφήγηση [ελλ/αγγλ], πηγές, συνδέσεις κ.ά.).
Στο κανάλι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο YouTube οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της ψηφιακής έκθεσης από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Αναστασία Λαζαρίδου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας PostScriptum Κώστα Κωνσταντινίδη. ν
300 (2006) – Η μάχη των Θερμοπυλών | Movieclips | MongrelNevada08 ν
ν
Στην αρθρωτή έκθεση «ιστορίης απόδεξις» παίρνουν μέρος το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Πόλης Αθηνών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας της ΕΦΑ Πειραιώς & Νήσων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου της ΕΦΑ Ανατολικής Αττικής, το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών που επέλεξε η ΕΦΑ Φθιώτιδας & Ευρυτανίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης της ΕΦΑ Λακωνίας, καθώς και το Νομισματικό και Επιγραφικό Μουσείο.
Η περιορισμένη πρόσβαση στα Μουσεία για λόγους υγειονομικής ασφάλειας στάθηκε η αφορμή για το Τμήμα Εκθέσεων της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, να προχωρήσει στην ψηφιακή μεταγραφή της έκθεσης «ιστορίης απόδεξις», σε ακολουθία των επιταγών για ανοιχτά μουσεία και ανοιχτή πρόσβαση σε όλους τους χώρους πολιτισμού. ν
Αριστερά: Οπλίτης των Σπαρτιατών από ελληνικό κρατήρα που βρέθηκε στην πόλη Vix της Γαλλίας (περίπου 500 π.Χ.). Δεξιά: Σκύθης πολεμιστής του αχαιμενιδικού στρατού (τάφος του Ξέρξη Ι, περίπου 480 π.Χ.), την εποχή της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα (480–479 π.Χ.). Πηγή: Wikimedia Commons ν
Όπως πληροφορεί η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, για την έκθεση συνεργάστηκαν πολλοί συντελεστές: οι Εφορείες Αρχαιοτήτων και ιδιωτικοί φορείς, που παρείχαν σπουδαίο συμπληρωματικό υλικό, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ακρόπολης, το Μουσείο Π&Α Κανελλοπούλου, Ιδρύματα και Μουσεία του εξωτερικού, όπως το Μουσείο του Λούβρου, το Μουσείο Ostiense, το Μουσείο Αρχαίας Τεχνολογίας Κοτσανά, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Αρχείο Πολεμικού Ναυτικού κ.ά.
Συνολικά, συγκεντρώθηκε ένα ψηφιακό αποθετήριο που ξεπερνά τις εκατό αναφορές στα συγκεκριμένα γεγονότα με πρόσβαση σ’ ένα ευρύτερο εκθεσιακό υλικό (κεραμεική, νομίσματα, εργαλεία, οπλισμός, γλυπτά, μνημεία, χάρτες και πολλά άλλα).
Η έκθεση διαρθρώνεται σε δώδεκα θεματικές ενότητες που δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο και διαχρονικό πλαίσιο παρουσίασης των ελληνοπερσικών πολέμων, προσφέροντας έγκυρη γνώση για τα γεγονότα του 480 π.Χ. με τρόπο ελκυστικό και καινοτόμο.
Η παραγωγή της είναι δίγλωσση (ελληνικά/αγγλικά), με εύχρηστη πλοήγηση και δυναμικό περιεχόμενο. Αξιοποιεί τις διαθέσιμες οπτικοακουστικές δυνατότητες και απευθύνεται στο ευρύ κοινό για να προσφέρει ένα άρτιο και ολιστικό ψηφιακό περιεχόμενο και ελκυστικό τεχνικό αποτέλεσμα παρουσίασης των ιστορικών γεγονότων.
Στο βίντεο που ακολουθεί, για ελληνικούς υπότιτλους, από το κουμπί “Ρυθμίσεις” επιλέξτε “Υπότιτλοι” > “Ελληνικά” και κατόπιν ενεργοποιήστε τους υπότιτλους. ν
The Battle of Salamis – Athens vs Persia – Ancient History #08 | See U in History ν