Το Ιράν αρνείται τα δυτικά εμβόλια, χαρακτηρίζοντάς τα «μολυσμένα» από κορονοϊό
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ/ΕΜΒΟΛΙΟ
Posted by Youmagazine Staff
Το Ιράν απαγόρευσε την εισαγωγή δυτικών εμβολίων, λέγοντας ότι οι κάτοικοί του δεν θα γίνουν πειραματόζωα για τις εταιρείες εμβολίων.
Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Πηγή: YouTube
ν
ΟΠΩΣ αναφέρει το Reuters, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απαγόρευσε στην κυβέρνηση να εισάγει εμβόλια για την Covid-19 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, χαρακτηρίζοντας τις δυτικές δυνάμεις «αναξιόπιστες».
Όπως είπε ο Χαμενεΐ: «Οι χώρες της Δύσης είναι εντελώς αναξιόπιστες. Δεν είναι απίθανο να θέλουν με τα εμβόλιά τους να μολύνουν άλλα έθνη…» Και ζήτησε, ως δείγμα αξιοπιστίας, την άρση των κυρώσεων που εδώ και πολλά χρόνια έχει επιβάλλει η Δύση στο Ιράν.
Το Ιράν με πληθυσμό 82 εκατ. κατοίκους, σχεδόν όσους και η Γερμανία, έχει 1,2 εκατ. κρούσματα και 56.000 θανάτους από κορονοϊό, έναντι 22 εκατ. κρουσμάτων και 369.000 θανάτων που έχουν οι ΗΠΑ, και 3 εκατ. κρουσμάτων και 80.000 θανάτων που έχει η Βρετανία.
Όπως είπε σε τηλεοπτική ομιλία του ο Χαμενεΐ, οι πρώτες από άποψη κρουσμάτων και θανάτων Ηνωμένες Πολιτείες είναι η απόδειξη ότι τα ιατρικά προϊόντα της χώρας αυτής δεν είναι άξια εμπιστοσύνης.
«Εάν οι Αμερικανοί μπορούσαν να παράγουν ένα αξιόπιστο εμβόλιο, δεν θα είχαν πάθει ένα τέτοιο φιάσκο κορονοϊού στη χώρα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ρουχανί, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα αγοράσει από αλλού ασφαλή εμβολιασμό για τον πληθυσμό της.
«Οι ξένες εταιρείες ήθελαν να μας δώσουν εμβόλια, ώστε να δοκιμαστούν στον ιρανικό λαό. Αλλά το υπουργείο Υγείας το εμπόδισε», δήλωσε ο Ρουχανί στην κρατική τηλεόραση, χωρίς να αναφέρει τους παραγωγούς που προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με την κυβέρνηση της Τεχεράνης.
Οι άνθρωποι μας δεν θα γίνουν πειραματόζωα για τις εταιρείες που παράγουν εμβόλια.
Την περίοδο αυτή η Τεχεράνη διεξάγει κλινικές δοκιμές σε ένα εμβόλιο που παρήγαγαν τα ιρανικά ιολογικά εργαστήρια. Δεν αποκλείεται πάντως να αγοράσει κάποιες παρτίδες από το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ή από το κινεζικό Sinovac.
Τα σχόλια των διαφόρων χρηστών στα social media ήταν υπέρ της απόφασης της ιρανικής κυβέρνησης.
«Έξυπνη κίνηση αν θέλετε να ζήσετε περισσότερο», έγραψε ένας χρήστης. Και ένας άλλος υπερθεμάτισε: «Η καλύτερη παραγγελία για να σώσετε τις ζωές του ιρανικού λαού».
Να σημειωθεί ότι στη μεγάλη χώρα της ελευθερίας και της δημοκρατίας, δηλαδή στις ΗΠΑ, το σχετικό με τα εμβόλια tweet του Χαμενεΐ διαγράφτηκε, καθώς θεωρήθηκε «παραπλανητικό». Σύμφωνα με τη νέα πολιτική του Twitter, αποτελεί παραπληροφόρηση οτιδήποτε γράφεται εναντίον των εμβολίων.
Στη Δύση το παιχνίδι το καθορίζουν οι Big Pharma…
ν