13 Ισραηλινοί έπαθαν παράλυση προσώπου από το εμβόλιο της Pfizer
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ/ΕΜΒΟΛΙΟ
Posted by Youmagazine Staff
Τουλάχιστον 13 Ισραηλινοί έπαθαν παράλυση προσώπου μετά τη χορήγηση του εμβολίου των εταιρειών Pfizer- BioNTech για την Covid-19.
Πηγή: News Media
ν
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 13 Ισραηλινοί έπαθαν παράλυση προσώπου μετά τη χορήγηση του εμβολίου των εταιρειών Pfizer- BioNTech για την Covid-19, ένα μήνα μετά την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων που ανέφερε παρόμοια προβλήματα. Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές του Ισραήλ δήλωσαν ότι τα περιστατικά δεν συνδέονται με το τρύπημα.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ χαιρέτησε το γρήγορο και αποτελεσματικό πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού, το οποίο έχει εμβολιάσει έως τώρα κάπου 2 εκατομμύρια κατοίκους, δηλαδή το 20% του πληθυσμού της χώρας από την έναρξη του προγράμματος στα τέλη Δεκεμβρίου.
Για μερικούς Ισραηλινούς ωστόσο το πρόγραμμα δεν ήταν χωρίς κινδύνους. Εκατοντάδες υγιείς αρρώστησαν με Covid-19, αφού έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου, εξαιτίας της τεχνολογίας mRNA που ωθεί τον οργανισμό του ανθρώπου να αναπαράγει μέσα του τον κορονοϊό για να δημιουργήσει μετά αντισώματα που θα τον καταπολεμήσουν.
Η πρωτοφανής αυτή λύση, της μετατροπής δηλαδή του ανθρωπίνου σώματος σε βιολογικό εργαστήριο, προτιμήθηκε για δύο λόγους: α) επειδή μείωνε το κόστος και β) επειδή μείωνε τον χρόνο παρασκευής του εμβολίου, που διαφορετικά θα χρειαζόταν χρόνια.
Ουσιαστικά, όποιος κάνει το εμβόλιο είναι σαν να μολύνεται με τον ιό SARS-CoV-2, διατρέχοντας έτσι τον κίνδυνο να νοσήσει ή και να πεθάνει, όπως ένας 75χρονος Ισραηλινός που πέθανε από καρδιακή προσβολή δύο ώρες μετά τη λήψη του εμβολίου.
Ο ισραηλινός ιστότοπος Ynet, επικαλούμενος πηγές του υπουργείου Υγείας, επιβεβαίωσε ότι 13 άτομα υπέστησαν παράλυση προσώπου, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο αριθμός θα μπορούσε να είναι υψηλότερος.
«Τουλάχιστον για 28 ώρες είχε παραλύσει το πρόσωπό μου», ανέφερε ένα άτομο που είχε κάνει το εμβόλιο στο παρελθόν. «Δεν μπορώ να πω ότι είμαι εντελώς καλά, αλλά εκτός από αυτό δεν είχα τίποτε άλλο, εκτός από έναν μικρό πόνο στο σημείο όπου έγινε η ένεση».
Το άτομο, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε στον Ynet ότι οι παρενέργειες είναι «κάτι σπάνιο» και τόνισε πως ήταν «σημαντικό» που τόσοι άνθρωποι εμβολιάστηκαν. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι δεν έχει αποφασίσει αν θα κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ δήλωσε ότι είναι ασφαλές να κάνει κάποιος τη δεύτερη βολή, υπό την προϋπόθεση ότι η παράλυση προσώπου θα έχει περάσει και όι δεν θα υπάρχουν άλλες παρενέργειες από το πρώτο τρύπημα. Ωστόσο, ορισμένοι ισραηλινοί ιατροί είχαν επιφυλάξεις.
Ο Ynet αναφέρει την καθηγήτρια Galia Rahav, διευθύντρια της Μονάδας Λοιμωδών Νόσων στο Ιατρικό Κέντρο Sheba, η οποία είπε ότι δεν αισθάνθηκε «άνετα» με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης σε κάποιον που είχε πάθει παράλυση προσώπου μετά το πρώτο τρύπημα.
ν
Η καθηγήτρια Galia Rahav εν μέσω της δρος Galia Barkai (αριστερά) και της καθηγήτριας Gili Regev-Yochay (δεξιά). Πηγή: The Times of Israel
v
«Κανείς δεν ξέρει αν αυτό συνδέεται με το εμβόλιο ή όχι. Γι’ αυτό δεν θα έδινα δεύτερη δόση σε κάποιον που υπέφερε από παράλυση προσώπου μετά την πρώτη δόση», είπε η καθηγήτρια.
Η στάση της Galia Rahav είναι μια φωτεινή εξαίρεση στον ιατρικό κόσμο, ο οποίος διεθνώς έχει πάθει ένα είδος delirium σχετικά με τα εμβόλια, εξαναγκάζοντας με απειλές υγιείς και ασθενείς να εμβολιαστούν είτε θέλουν είτε όχι.
Τον περασμένο μήνα, η αμερικανική FDA αποκάλυψε ότι η παράλυση ή πάρεση Bell, μια μορφή προσωρινής παράλυσης του προσώπου, αναφέρθηκε από τέσσερις εθελοντες κατά τη διάρκεια της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της Pfizer. Και οι τέσσερις περιπτώσεις αφορούσαν άτομα που είχαν κάνει το πραγματικό εμβόλιο. Δεν υπήρξαν αναφορές παράλυσης μεταξύ της ομάδας ελέγχου που έλαβε το εικονικό φάρμακο (placebo).
Στην έκθεσή της, η FDA σημείωσε την «αριθμητική ανισορροπία» των περιπτώσεων παράλυσης Bell μεταξύ των ομάδων εμβολίου και εικονικού φαρμάκου, ωστόσο ανέφερε ότι δεν υπήρχαν άλλα «σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα» που έδειξαν παρόμοια ανισορροπία.
Τελικά, η αμερικανική ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ζήτημα ήταν «συνεπές με τον αναμενόμενο αριθμό παρενεργειών βάσει ιστορικού στον γενικό πληθυσμό» και πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις που να συνδέουν το εμβόλιο του κορονοϊού με αυτή τη δυσάρεστη ιατρική κατάσταση.
Τελικά, η υπηρεσία συνέστησε «την παρακολούθηση των περιστατικών παράλυσης Bell καθώς το εμβόλιο θα γίνεται σε μεγαλύτερους αριθμούς ατόμων».
ν