Παράξενα πλάσματα κάτω από τους θαλάσσιους πάγους της Ανταρκτικής

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Επιστήμονες ανακάλυψαν τυχαία κάποια πολύ παράξενα πλάσματα κάτω από τους θαλάσσιους πάγους της Ανταρκτικής.

Στα παγωμένα, μαύρα βάθη της Ανταρκτικής οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα κρυφό οικοσύστημα σφουγγαριών και άλλων αγνώστων μορφών υδρόβιας ζωής. Image Credit: Huw Griffiths / UKRI BAS

ν

ΒΑΘΙΑ κάτω από τις παγονησίδες της Ανταρκτικής υπάρχει περισσότερη ζωή από ό,τι ανέμεναν οι επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν τυχαία την ύπαρξη περίεργων και άγνωστων έως τώρα στατικών ζώων, παρόμοιων με τους σπόγγους, να βρίσκονται προσκολλημένα στα βράχια του βυθού.

Η ανακάλυψη έγινε στη διάρκεια εξερεύνησης, όταν ‒για άλλο λόγο‒ οι επιστήμονες τρύπησαν τους πάγους σε βάθος 900 μέτρων στη νοτιοανατολική Θάλασσα Γουέντελ, κάτω από το ράφι πάγου Filchner-Ronne. Οι επιστήμονες κατέβασαν μια κάμερα μέσα από την τρύπα για να ρίξουν μια ματιά στα σπηλαιώδη βάθη.

Σε απόλυτο σκοτάδι και σε θερμοκρασίες μείον 2 βαθμών Κελσίου, πολύ λίγα ζώα έχουν ποτέ βρεθεί.

Όμως, για μεγάλη τους έκπληξη, ανακάλυψαν ένα κρυφό οικοσύστημα σφουγγαριών και άλλων αγνώστων μορφών υδρόβιας ζωής.

Όπως αναφέρει το New Scientist, δεν είναι ακόμη σαφές αν πρόκειται για είδος σπόγγων ή για κάποιο νέο είδος, Να σημειωθεί ότι ορισμένα είδη σπόγγων ζουν πάνω από 10.000 χρόνια και τρέφονται είτε μια φορά το χρόνο είτε μια φορά τη δεκαετία είτε μια φορά σε έναν αιώνα!
ν

Είναι ανεξήγητο πώς θαλάσσιοι οργανισμοί μπορούν και επιζούν τόσο πολύ μακριά από το φως του Ήλιου. Image Credit: Huw Griffiths / UKRI BAS
ν

Οι ερευνητές από τέσσερις χώρες (Βρετανία, Αυστραλία. Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ) έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Frontiers in Marine Science.

Ο επικεφαλής της έρευνας δρ Χάου Γκρίφιθς της Βρετανικής Ανταρκτικής Αποστολής δήλωσε ότι «η ανακάλυψη είναι ένα από αυτά τα τυχαία περιστατικά που ωθούν τις ιδέες μας σε διαφορετική κατεύθυνση και μας δείχνουν ότι η θαλάσσια ζωή στην Ανταρκτική είναι απίστευτα ιδιαίτερη και εντυπωσιακά προσαρμοσμένη σε ένα παγωμένο κόσμο».

«Η ανακάλυψη μας εγείρει πολλά περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντά, όπως πώς βρέθηκαν εκεί κάτω. Τι τρώνε, πόσο καιρό βρίσκονται εκεί και πόσο συχνή είναι η ύπαρξη τους στο βυθό. Είναι άραγε τα ίδια είδη που βλέπουμε έξω από τις παγονησίδες ή ένα νέο είδος; Και τι θα συμβεί σε αυτές τις κοινότητες αν η παγονησίδα καταρρεύσει;» πρόσθεσε.

Οι επιπλέοντες πάγοι πέριξ της Ανταρκτικής αποτελούν το μεγαλύτερο ανεξερεύνητο οικοσύστημα στο Νότιο Ωκεανό. Καλύπτουν μια έκταση άνω του ενάμισι εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων, όμως μόνο μια περιοχή όσο ένα γήπεδο του τένις έχει μελετηθεί μέχρι σήμερα μέσω οκτώ παγοτρήσεων που έχουν γίνεi. Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει κάτω από τις ανταρκτικές παγονησίδες μερικά μικρά ψάρια, σκουλήκια, μέδουσες και κριλ (θαλάσσιοι οργανισμοί που μοιάζουν με γαρίδες).
ν

Life found beneath Antarctic ice sheet ‘shouldn’t be there’ | New Scientist
v

v

 


Translate this post